2011. augusztus 9., kedd

Együtt mozogni élvezet

A Tudatos Szülők Lapjában megjelent cikk (2011. augusztus)


Moccanj gyermekeddel!
Együtt mozogni
A mozgás beépítése a mindennapokba elengedhetetlen. A várandósság, a szülés és a babagondozás olyan pluszterhelést jelent testi, lelki és szellemi értelemben, amit felelőtlenség figyelmen kívül hagyni. A tartásproblémák, az elhízás, a lehangoltság általános az anyukák (és apukák) körében. Öngerjesztő folyamat indul el: minél több akadálya van a mozgásnak és a játéknak, annál kevésbé érzi a szülő jól magát a bőrében. Minél kevésbé érzi jól magát, annál kevésbé vidám és érdekes partner a gyermekének (és a társának).
Idő, energia, kedv
Az aktív élethez mindenképpen szükséges idő, energia és kedv. Sajnos, amikor ott tornyosulnak a napi teendők, a mozgás az, ami talán a te listádról is a legkönnyebben lemarad. Hiába a hangzatos szavak: a sport feltölt, energikusabbá tesz, harmóniát teremt (és ez által hatékonyabbá egyéb teendőinkben). Elszántság és tudatosság nélkül ezek csak jól hangzó szavak maradnak. Idő, energia és kedv… Nos, a kisgyermekes családok ezekben aztán igazán nem bővelkednek. A sok teendő mellett a fáradtság talán a legnagyobb ellenségünk. Mégsem hagy nyugodni a kérdés: vajon törvényszerű, hogy kisbaba mellett anyukák, apukák, nagyszülők lestrapáltak, elgyötörtek és megfakultak legyenek? Szerintem NEM!
EGÉSZség
Sokat nyerhetsz a rendszeres mozgással. Vagyis valójában a legtöbbet: EGÉSZséget.  Az EGÉSZség csupán a test állapota, hanem a test, szellem és lélek harmóniája együttvéve. Az összhang nélkül működő test negatívan befolyásolja az ember szellemi és lelki állapotát. Igaz ez fordítva is. Ha jól érzed magad a bőrödben, nyugodtabban, oldottabban, pozitívabban, nyitottabban közlekedsz a világban. Ilyenkor átjár az élet szeretete, örömmel tanulsz, függetlenül attól, hogy hány éves vagy és minden helyzetet a magad javára fordítasz.
„Zsonglőr” anyukák
A babád igényli a gondoskodást, a testi kontaktust, az inger gazdag környezetet. Gondos szülőként pedig Te is biztosan szeretnél megadni mindent, ami a csöppség testi-lelki-szellemi fejlődését szolgálja. Azt gondolhatod, hogy a magad dolgaira (a kötelező teendőkön kívül) már nem is jut idő, energia, kedv. Pedig csak arról szól a történet, hogy a megváltozott körülmények között is meg kell látni a lehetőségeidet. Tisztelni kell a gyermeked igényeit, de a sajátjaidról sem szabad megfeledkezni. Mi több, össze is lehet ezeket egyeztetni. Igazi „zsonglőrmutatvány”, de megéri. Az eredmény kiegyensúlyozott, EGÉSZséges és vidám szülő és gyermek.
A legédesebb személyi edző
Gyermeked felfedezési, tanulási és szórakozási vágya még automatikusan összekapcsolódik a mozgással. Ébren töltött óráiban egészséges gyermeked megállíthatatlan. Kitartóan gyakorol mindenféle mozgásformát, és felszabadultan játszik mindennel. Tekintsd őt példának! Törekedj arra, hogy a mozgás része legyen napjaidnak! Így ő nemhogy akadály, épp ellenkezőleg: a legédesebb, leglelkesítőbb és legpozitívabb „személyi edződ” lehet.
A mozgás az élet a gyermeknek, hiszen csak így válhat csak önálló, aktív, cselekvő emberré. A mozgás az élet a felnőttnek, mert csak így maradhat csak önálló, aktív és cselekvő ember. Moccanj hát gyermekeddel!
www.tuttifitti.blogspot.com
Írta: Csoba Ildikó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése