2011. november 18., péntek

EGÉSZség

Életmódunk alapvetően meghatározza életkilátásainkat. Más szavakkal, a holnapunkat a mában alapozzuk meg. Ahogyan ma élünk, dolgozunk, pihenünk, táplálkozunk, szórakozunk, mozgunk stb., akikkel, és amikkel körülvesszük magunkat – család, barátok, otthon, munkahely, stb. – mind hatással van és lesz életünkre.
 
Egészséges, hosszú és tartalmas életet élni? Rohanó, száguldó zajos világunkban olykor nem is olyan könnyű feladat. Egyre több stressz éri a szervezetünket, a városi életformából kifolyólag pedig számtalan ártalmas hatásnak vagyunk kitéve.
Az egészségünk megőrzése és újrateremtése sokszor komoly kihívást jelent. Elengedhetetlen tudatosan végiggondolnunk, hogy milyen módon tudjuk megteremteni a szervezetünk optimális működéséhez szükséges biológiai és környezeti hátteret? Még inkább, hogy mit tehetünk akkor, ha a féltve őrzött egészség állapota bármilyen oknál fogva odavész?

 Az EGÉSZség (szándékosan nagybetűkkel) a teljességet jelenti. Igazán akkor lehetünk boldogok, azaz EGÉSZek, ha testben és lélekben is szabadok vagyunk. Az EGÉSZség érték, aminek megőrzése mindenkinek a személyes feladata.

Az EGÉSZség
Az EGÉSZség nem csupán a test állapota, hanem a test, szellem és lélek harmóniája együttvéve. Az összhang nélkül működő test negatívan befolyásolja az ember szellemi és lelki állapotát. Igaz ez fordítva is. Ha az ember jól érzi magát a bőrében, nyugodtabban, oldottabban, pozitívabban, nyitottabban közlekedik a világban. Ilyenkor átjárja az élet szeretete, örömmel tanul, függetlenül attól, hogy hány éves. Minden helyzetet a magad javára fordít és így tudja kihozni képességei és lehetőségei maximumát.

Az EGÉSZség három pillére
Az EGÉSZség három pilléren nyugszik: táplálkozás, mozgás és pihenés. Ha bármelyik pillér sérül, sérül az egészség, felborul a szervezet kényes belső egyensúlya. Hiába a mozgás, a tudatos pihenés, ha a táplálkozásunkban nem vagyunk következetesek. És ugyanez érvényes fordítva is: nem elég egészségünket kizárólag a táplálkozásra építeni. Vagy vegyük a testmozgás pillérét. Ha mozgunk, utána biztos, hogy jobban tudunk pihenni. Jobb lesz az étvágyunk is, miközben a bevitt és felhasznált kalória egyensúlyban tartásával a testsúlyunkat is jobban tudjuk kontrollálni. De hiába akarnánk mozogni, ha például nagyon fáradtak, kimerültek vagyunk.

A mozgás az EGÉSZség egyik alappillére.

Segítségével sokat nagyon tehetünk az EGÉSZségünkért. Számtalan jótékony hatása képes ellensúlyozni azokat a káros behatásokat, amikkel a városi életforma, a túlhajszolt ugyanakkor elkényelmesedett életmód jár. Nélkülözhetetlen szerepe van szervezetünk egészséges működésének, jó közérzetünknek és kellemes, vonzó megjelenésünknek a megteremtésében. 

"Energikusan, pozitívan és harmonikusan közlekedni a világban. Könnyedén „venni az akadályokat”. Biztosítani szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez a szükséges feltételeket. Igényes külsővel megmutatni mindenkinek, hogy önmagunk és mások által is értékesnek tartott emberek vagyunk. Nos, a rendszeres testmozgás ebben (is) segítségünkre tud lenni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése