2012. március 18., vasárnap

Tiszta vizet a pohárba

A tavaszi megújulás gondolatát folytatva szeretnék részletesebben írni azokról a tippekről, amiket múltkor adtam Neked.  Remélem, hogy a tippek értelmét látva még tudatosabban építed majd be őket a mindennapjaidba.

Minden életmódi váltás 3 pilléren nyugszik: táplálkozás, mozgás és pihenés. Amikor életmód tippjeimet összeállítottam, ezeket vettem alapul. Ez a hármas egység azért fontos a tudatos "harmóniateremtésben", mert a kor előrehaladtával a regenerálódásra egyre több figyelmet kell fordítanunk. Arról nem is beszélve, hogy mintáinkkal és irányelveinkkel befolyásoljuk gyermekeink későbbi szokásait, értékrendjét.


Most első tippemről, a VÍZFOGYASZTÁS-ról szeretnék szólni.

 Nincs élet víz nélkül. Partra vetett halként száradnak ki sejtjeink, ha nem gondoskodunk a megfelelő mennyiségű folyadék pótlásáról.

Részletekért kattints a További Bejegyzésekre!


Tudtad, hogy 3 percig bírjuk ki levegő, 3 napig víz és 3 hétig élelem nélkül?
 A víz tehát nélkülözhetetlen az élethez! A felnőtt ember testének 60-70%-át, a gyermekek szervezetének 80%-át alkotja víz. Nem csak a fő alkotórésze a testet felépítő sejteknek, hanem azokat külső közegként is körül veszi. Funkciója sokrétű, hiszen oldószer, vivőanyag, hőtároló, hűtőfolyadék, számtalan biokémiai reakció kiindulási és végterméke. A víz szállítja sejtjeink számára a különböző tápanyagokat (vitaminokat, ásványi sókat), majd az életműködés során keletkező salak anyagokat elszállítja. A víz részt vesz a légzés és a hőszabályozás folyamatában, valamint a sav-bázis egyensúly megtartásában is.
A napi vízszükséglet a következő forrásokból adódik össze:
·         italok,
·         szilárd tápanyagok víztartalma,
·         az anyagcsere során keletkező oxidációs víz.

A mérleg másik oldalán ezzel egyenlő vízleadás áll, amelynek összetevői:
·         vizelet,
·         a kilélegzett levegővel és a bőrfelületről leadott víz,
·         a széklettel távozó víz.

Ahogy öregszünk, csökken a képességünk a víz felvételére, és a hidratáció szintje esik.  Ezért nagyon fontos a  tudatosság a vízfogyasztás kérdésében. 


Néhány tudnivaló:

1. Napi 2-2,5 liter folyadékra (nyáron, kánikulai melegben még többre). Ha kevesebbet iszol, dehidratált leszel, felborul a vízháztartásod. Ha pedig szervezeted tartósan szomjazik, megbetegszel. Ha viszont kellő mennyiséget iszol, megtetteted az első és legfontosabb lépést az egészséged megőrzéséért.

2. De nem mindegy, hogy mit iszol. Szénsavas üdítők, kávé, nem alkalmasak a sejtek vízigényének a pótlására. Az alkoholról nem is beszélve... Tiszta vízre van szükséged Neked is. 

3. Mivel a szervezetnek nincs folyadék raktárja, a megfelelő mennyiségű és minőségű vizet folyamatosan kell bejuttatni. Azzal, hogy egyensúlyba hozod a bejutó és az eltávozó folyadék mennyiségét, biztosítod a szervezeted összes természetes létfunkciójának harmonikus működését.

+1 A megfelelő mennyiségű tiszta víz a természet útján tisztítja szervezeted. Anyagcsere folyamataid hatékonysága javul, szervezet alapvető folyamatai, méregtelenítése és öngyógyítása zavartalan.




Friss, energikus, életerős leszel csupán attól, hogy szem előtt tartod a szervezeted legalapvetőbb igényét: a tiszta vízfogyasztást. Ezért nagyon fontos, hogy tudatosan kezeld e kérdést.


Egy kis reklám: www.piviz.net

EGÉSZségedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése