2012. március 30., péntek

Az első pillér - táplálkozás avagy Legyen ételed az orvosságod

Ahogy azt a legutóbb is említettem, minden életmód váltás 3 pilléren nyugszik: táplálkozás, mozgás és pihenés. 
Bármelyik pillér sérül, sérül az egészség, felborul a szervezet kényes belső egyensúlya. Hiába a mozgás, a tudatos pihenés, ha a táplálkozásunkban nem vagyunk következetesek. És ugyanez érvényes fordítva is: nem elég egészségünket kizárólag a táplálkozásra építeni.
Egy azért biztos:  felnőtt (és gyermek) szervezet harmonikus működése tudatos táplálkozás nélkül lehetetlen. Nemcsak a testsúly egyensúlyban tartása miatt fontos a kérdés. Annyi mesterséges anyagot tartalmaznak az élelmiszereink, mint még soha. Sok esetben az eladott termékekkel szembeni legfontosabb szempont az, hogy eladható legyen, nem az, hogy az egészségünket szolgálják.

Hippokratész mondta: "Legyen ételed az orvosságod." Egy jól megválasztott étrend pozitív irányba befolyásolhatja az állapotunkat. Segítségével megőrizhető az egészség és gyógyítható a betegség. Gyermekeknél különösen fontos a tápanyag minősége és mennyisége, hiszen a fejlődő szervezet abból tud "épülni", amit kap. Azonban, a felnőtteknél, más miatt, mégis ugyanolyan fontos a tudatos táplálkozás.

Fogyókúrák, reform étrendek, diétás táplálkozás, vegetáriánus étrendek... Nem győzzük a fejünket kapkodni. Melyik a helyes út? Merre induljunk?

Részletekért kattints a További Bejegyzésekre!

Elég körbejárni a kérdéseket:
1. Mikor együnk?
2. Mit együnk?
3. Mennyit együnk?
4. Mit mivel, mivel nem együnk?

Anélkül, hogy minden kérdést részletesen kielemeznék, néhány gondolatot szeretnék megosztani az Életmódi című könyvből (Dr. Olajos Judit, Dr. Tóth Kornélia). Biztos sok lesz közülük, amiket máskor, máshol már olvashattunk. Az ismétléssel talán újra tudatosul, mennyi minden múlik néhány apró praktikán.

- A délelőtti gyümölcsevés és folyadékivás szükséges szervezetünk kiválasztási munkájához. A gyümölcs idénygyümölcs legyen, a folyadék gyógytea, vagy gyógyvíz. Délelőtt nem ajánlatos a fehérje fogyasztás (pl.: húsfélék).
- A tápanyagfelvétel időszaka déli 12-től este 8-ig tart. Ezt a feldolgozás időszaka követi, ami sok energiát követel a szervezettől. Hibát követünk el, ha este 8 után eszünk. Ugyanis az így bejutó élelemmel a szervezet nem igazán tud mit kezdeni, azon kívül, hogy elraktározza. Szép lassan, alattomosan rakódnak a plusz kilók.
- Időnként tartsunk tisztító kúrát. A méreganyagokkal terhelt szervezet ugyanis nem képes tökéletesen megbirkózni a kalóriákkal, felszabaduló további méreganyagokkal. Ha nem teszünk semmi, lassul anyagcserénk, fáradékonyak leszünk, rossz lesz közérzetünk, hangulatunk, gyengül ellenálló képességünk. Különböző gyógyteák kiválóan alkalmasak a belső "nagytakarításra".
- Koplalni nem szabad. Utána kétszer annyit eszik az ember. Ehelyett mindig együnk annyit, hogy sose lépjük át a mértéket. Hetente egyszer lehet "pihenő napot" tartani, sok folyadékkal, salátákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel.
- Inkább többször együnk keveset. Így nem terheljük feleslegesen az emésztő rendszerünket.
- Sportolás előtt 1-1,5 árával már ne együnk.
- Lefekvés előtt 2 órával már semmiképp ne együnk.
- Aki fogyni szeretne, ne egyen szénhidrátot fehérjével (pl.: húst burgonyával), szénhidrátot zsírral (pl. kiflit vajjal).
- Ügyeljünk arra, hogy két étkezés között a gyomor teljesen kiürüljön, különben tökéletlen az emésztés.
- Alaposan rágjuk meg az élelmet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése