2012. április 13., péntek

A második pillér - a mozgás

Az emberi teljességet a test-szellem-lélek hármas egysége alkotja. Ha bármelyik megbetegszik, felbomlik az EGÉSZséges állapot. A testmozgás az egyik legjobb szövetséges lehet az EGÉSZség megőrzésésében, újrateremtésének folyamatában. Felfrissít, energetizál, kikapcsol. ...Nemcsak a testedet, hanem a lelket és a szellemet is pozitívra hangolja. 

Gondolj csak bele, mennyi időt fordítasz arra, hogy egyél, igyál, pihenj, tisztálkodj? Mennyi pénzt költesz vitaminokra, kozmetikumokra vagy éppen kényeztető programokra? És mennyi időt, pénzt, energiát fordítasz a testmozgásra?

Pedig a testmozgás az egyik legjobb szövetségesed az EGÉSZséged megőrzésének, újrateremtésének folyamatában.

A mozgás..

* segít fizikai kondíciód megőrzésében, helyreállításában
* regeneráló hatású, energetizálja a szervezetet.
* stresszoldó hatású, kizökkent a napi mókuskerékből.
* lelki feltöltődést, sikerélményt  és közösségi élményt nyújt.
* fejleszti az önismeretedet, megmutatja fizikai-lelki korlátaidat.

Sokszor a kifogásokat keressük...

Mennyi munkát fektettünk bele annak idején, hogy alapvető mozgásformáinkat felépítsük. Mennyi energia, figyelem, fegyelem és kitartás kellett ahhoz, hogy eljussunk odáig, ahol most tartunk: mindenfajta erőfeszítés nélkül végezzük el a rutin mozdulatainkat. Nem gondolkozunk testtartásunkon, járásunkon. Rutinná vált. Testérzékelésünk, testtudatunk teljes birtokában vagyunk. Ha kell, tudunk futni, ugrani, emelni, mászni, dobni, stb… Mindezt könnyedén végezzük, hiszen koordinációs képességünk és izomerőnk megvan hozzá. Megtanultunk talán úszni, biciklizni, korizni, görkorizni, vagy akár konkrét mozgásformát igénylő sportágakat is elsajátítottunk. Óriási kincs birtokába kerültünk: élvezhetjük a mozgás szabadságát.
 

De szép lassan elfelejtjük, milyen sok öröm és élmény is köt minket a mozgáshoz. Szomorú, de leszokunk róla. A modern életvitel kényelmességével, „technikai élménydömpingével” vagy épp pörgésével kockára tesszük ezt a kincset. Nincs időnk mozogni, elsodornak minket a mindennapi teendőnk, talán lustábbak is lettünk. Elvesztjük érdeklődésünket a természet és a mozgás iránt. Eszünkben sem jut, hogy ezzel egy súlyos csapdába kerültünk: a mozgás szabadságának elvesztése ugyanis fogság. Autónk, íróasztalunk, lakásunk- konyhánk, kanapénk, tv-nk- fogságában tengetjük életünket. Vágyakozunk arra, hogy dinamikusan, lendületesen, boldogan közlekedjünk a világban, mint ahogy a gyerekek teszik. De erre az esély a kor előre haladtával egyre kisebb…

Kedves Anyukák és Apukák! Gyermekeink születésével új esélyt kaptunk arra, hogy felfedezzük a mozgás értékét. Velük játszva, őket nézve talán felismerjük, hogy mennyi mindent kaphatunk (illetve kockáztathatunk) a mozgás élményével. Megérthetjük, hogy a mozgás nemcsak eszköz az egészségünk megőrzésére, hanem valódi szórakozás is, amiről kár lenne önként lemondani.

Miért mozogj Te is?

Azért, hogy...
·         szervezeted energikus, 
·         teherbíró képességed jó,  
·         hangulatod, kedved pozitív,
(KÖZÉRZET)
·         tartásod szép,
·         bőröd rugalmas és élettel teli,

·         melled, hasad, popsid feszes, 
·         testsúlyod termetednek megfelelő,
(ESZTÉTIKA)
·         szervezeted belső funkciói ideális,
·         izom és vázrendszered erős,
·         szív és érrendszered ép,
(ÉLETTAN)
..maradjon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése