2012. május 5., szombat

Mozgással a fittségért 1. - Testtartás

A mozgásszegény életmód a modern kor velejárója. Keveset gyalogolunk a mindennapokban, a hobbiból vagy sportszinten végzett testmozgás pedig egyre kevésbé fér bele az életünkbe. Felgyorsult életünk tempója, mindenhova sietünk. Következményeként állandósul egyfajta ideges feszültség, mely árt az egészségünknek. Az első testi jelek izmainkban, tartásunkon figyelhetők meg: a stressz hatására először a nyaki és hátizmok feszessége jelentkezik, mely rövid idő alatt állandósul.



A görnyedt testtartás nemcsak nyak- és hátfájást okozhat, hanem a belső szervek összenyomásával azok működése is romlik. Ha viszont jó a testtartás, egyenletesen oszlik el a test tömege, így az izom- és csontrendszer normálisan működhet, képes védeni sérülések és az ízületek kopása ellen.

Kisgyermekkel különösen nehéz megőrizni a helyes tartást. A várandósság ideje alatt a megváltozott testarányok következtében, illetve a gyermek cipelése közben könnyen felborul a gerinc (és így a test) optimális egyensúlya. Kényszertartásokat veszünk fel, azt gondoljuk úgy a "kényelmes". Pedig eközben épp ellenkezőleg izmainkra, ízületeinkre, csontjainkra plusz terheket teszünk, ráadásul aszimmetrikusan.

Gondold csak végig, vajon a Te tartásod hogyan szolgálja az egészségedet?

Részletekért kattints a További bejegyzésekre!

A helyes testtartás

A helyes testtartástól a tested jóval fiatalabbnak néz ki. A helyes testtartás hatására jobban áramlik a testedben a vér és az energia, könnyebb a légzés és az emésztés, nem görcsölnek be a váztartó izmok, teher mentesül a térd és a csípő, sem a lábaidnak, sem a gerincednek nem kell többlet terhet viselniük. A jó izomzatú, megfelelő testtartású ember megjelenése magabiztos, jó benyomást kelt.

Jó testtartás közben a gerincoszlop felveszi a normális görbületeit, vállak hátratolódnak, a has behúzódik, a mellkas kiemelkedik, a fej felemelkedik. Oldalnézetből a külső hallójárat, a vállízület középpontja, a csípő-és térdízület valamint a külső boka elülső széle egy függőleges vonalba esik. A helyes testtartás szokatlan, fárasztó, kényelmetlen lehet azoknak, akik már évek vagy évtizedek óta görbén állnak. Ennek oka a helytelenül kifejlődött izmokban keresendő. A rendszeres szoktatással, a hátizmok és hasizmok megerősítését célzó gyakorlatokkal ez a fárasztó érzés el fog tűnni, a korábbi tartási és egyensúly panaszokkal együtt.


Állás, járás közben képzeld el, hogy a fejed legmagasabb pontjához egy képzeletbeli zsinórt erősítesz, ez, felfelé húzva, gerincedet teljes lefutásában megfelelő tartásba igazítja.
Ülés közben válladat ne ejtsd előre, a lapockák közelítsenek egymáshoz, testsúlyodat igyekezz igazságosan eloszlatni a két ülőgumón, a két talpad legyen a talajon, enyhén támaszkodj rajtuk.

A helytelen testtartás következményei

  • Az állandó aszimmetrikus testtartás (ha az egyik lábra tartósan több súly nehezedik) miatt súlyos csípő-, térd- és bokaízület bántalmak alakulhatnak ki.
  • A megfeszített térd túlterheli a térdízületet, túlfeszíti a térdhajlatot, elveszi a munkát a comb és a fenék izmaitól, így azok egyre inkább elsatnyulnak.
  • A beesett mellkas és az előreesett váll miatt kisebb a tüdőkapacitás, kevesebb oxigén jut a vérbe
 Edzéssel a helyes tartásért

Ha tartásunk jó és izmainkat rendszeresen tréningezzük, gerincünk és ízületeink is a lehető legjobb helyzetben és állapotban lesznek. A feszes izmok oldására és a petyhüdt izmok erősítésére, azaz testünk optimális izomegyensúlyának megteremtésére tehát a legjobb megoldás a célzott tornagyakorlatok rendszeres végzése. Tévhit, hogy a fizikai munkát végző embereknek nincs szükségük az átmozgató tornára. A munkától is elfáradunk, de valószínűleg nem használtunk minden izmot, ízületet megfelelően.
Alakíts tehát ki rendszeres edzésprogramot, naponta mozogj, hogy rugalmas maradj és az izmaidat formában tartsd, különösen azokat, amelyek felelősek a jó testtartásért, mind például a hasizom és a hátizom. A jóga, a fitneszlabda, a pilates vagy az úszás megfelelő sportok hátfájás ellen.

Gondold végig
  1. Helyes-e a testtatásod?
  2. Megtornáztatod-e az izmaidat rendszeresen?
  3. Optimális-e a testsúlyod?
  4. Korábbi sérüléseid kihatnak-e a testtartásodra?
  5. Járás, állás, ülés közben megtartod-e a helyes tartást?
  6. Stressz, feszültség kihat-e a tartásodra? Ha igen, hogyan oldod ezeket?
Figyelj oda rá!
  1. Pocakkal se billenjen ki a testsúlyod hátra, ne görnyedj előre!
  2. Gyermekedet cipelése közben a súlya egyenletesen terhelje a gerince, egyik irányba se dőlj!
  3. Házimunka közben hajlongás helyett guggolj inkább, de még jobb, ha a munkát térdelésben vagy térdelőtámaszban végzed.

Tippek otthonra

– Reggel 10 percen át végezzünk nyújtógyakorlatokat, ez különösen fontos az ülő munkát végzőknek, akik ráadásul még autóval is járnak munkába.
– Naponta néhány percet figyeljünk oda a testtartásunkra, olyankor például, amikor teát főzünk vagy fogat mosunk. Tudatosan húzzuk ki magunkat, eresszük le a vállunkat, és húzzuk be a hasunkat.
– Kerüljük a kanapén vagy az alacsony széken való ülést. Lehet, hogy ezek kényelmesek, de alacsonyan ülésnél a térd magasabbra kerül a csípőnél, így nyomás nehezedik a csípőízületekre és görbül a gerinc.
– Naponta legalább egyszer néhány percre feküdjünk el a földre, ilyenkor párnát se használjunk.

Forrás: www.edzestervezes.hu, www.kozmodisk.hu, www.informed.hu, www.gyogytornazz.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése