2012. június 12., kedd

Mozgással a fittségért 3. - Gátizom torna

A legkényesebb terület minden, nem csak szülő(!) nő számára. Nevezhetnénk akár a női test "középpontjának" is, hiszen azon túl, hogy az "érzéki örömök kapuja", a gyermek születésének "csodájában" is rendkívül fontos szerephez jut. Ez a medencealapi izomcsoport.

Bár a szüléssel összefüggésben különösen kiemelt jelentősége van e a területnek,  véleményem szerint kevesebb szó esik róla, mint amennyire foglalkoztat minket, nőket. Mi is a gát valójában? Mi a medencealapi izomcsoport? Hogyan függ össze a kettő?  Mi történik és mit tehetünk, ha meggyengültek ezek az izmok? Várandósság és szülés esetén hogyan nyerjük vissza gyorsan "női működésünket"? Hogyan hat a szülés az intim együttlétekre? Íme egy kis összefoglaló intim testrészeink fittségének megtartásáról, visszaszerzéséről. 

Részletekért klikk a További bejegyzésekre!

A medenceizomzat

A medencét alulról 3 rétegben izomlemez zárja le, az izomrétegek között kötőszöveti elemek találhatók. Ez az izomlemez a test egyetlen vízszintes izomlemeze, amely akaratlagosan működtethető izmokat tartalmaz. Ilyen tudatosan mozgatható izmai vannak a hüvelynek, a húgycsőnek és a végbélnek is. Ezeket az izmokat képesek vagyunk mi magunk tudatosan, erősen összehúzni, illetve ellazítani. A záróizmok mellett nagy felületű oldalra kiterjedő izmokat, úgynevezett támasztóizmokat is találunk, amelyeknek fontos szerepük van a húgyhólyag, a méhtest és a végbél felfüggesztésében és helyben tartásában. 

Az alsó testnyílásainkat magában foglaló testtájat gátnak nevezzük. Ez a gerinc alsó része, a szeméremcsont szárai és az ülőgumók között több rétegben kifeszülő harántcsíkolt- és simaizomból álló lemez. Része a medencealapi izomcsoportnak.

Az izomcsoport feladata

A medencealapi izmoknak fontos feladatuk van: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek, és magukba foglalják a húgycső, a hüvely, illetve a végbél záróizmait. Felelősek a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért. Valamint szerepet játszanak ezen alhasi szervek optimális működésében. Csak a feszes, rugalmas, erős, az izomzat képes ellátni a rá háruló feladatokat.  Ha a medencefenék izomzat sérül, vagy meggyengül, a fölötte lévő szervek megsüllyedhetnek és a záró funkció is károsodhat. Különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhatunk.

Várandósság, szülés és meggyengült izmok 

Várandósság esetén a méh súlya a többszörösére nő, így a gát területén a kismama komoly fizikai terhet visel. Szülés közben, a kitolási szakban pedig a gátizmok megnyúlnak, esetleg sérülhetnek, a hüvely fala pedig meggyengül.

Ennek két gyakori következménye: átmeneti vizelettartási nehézségek és kevésbé élvezetes szex.

Medenceizom torna

Mint minden más izom, a medencét alulról lezáró izmok is csak tréning, torna, mellett őrzik meg erejüket. Akár megelőzésről beszélünk, akár terápiáról, tehát, a medencefenék meggyengült izomzatának megerősítése, célzott tornáztatása a nők számára kulcskérdés lehet.

A Kegel-gyakorlatok vagyis az intim torna a medencét lezáró izmok tornáját szolgáló módszer. A gyakorlatok valójában arról szólnak, hogy megtanuljuk tudatosan megfeszíteni és elernyeszteni medencealapi izmainkat.  Eredményeképpen a záróizmok szükség esetén gyorsan képesek nagy erejű szorításra, és alkalmasak annak hosszú ideig történő fenntartására is. A tornáztatás serkentőleg hat a hasüregben elhelyezkedő szervek működésére, így többek között a hüvely izomzatára is.
Eredetileg a gyakorlatokat arra szánták, hogy segítsenek a nőknek inkontinencia esetén. Később azonban megfigyelték, hogy a terhesség alatti, szülés utáni alkalmazása is rendkívül jótékony. Az edzett gáttal és hüvellyel ugyanis könnyebb szülni, a későbbiekben pedig a torna támogatja a meglazult hüvely eredeti állapotának visszanyerését is.

Orgazmus legenda vagy valóság?

De van még valami, ami fontossá teheti a Kegel-gyakorlatokat... Ez pedig a női orgazmus kiváltásának fokozása. Az erős hüvely izomzat javítja az akaratlagos működtetési képességet, azaz kiválthatjuk, fenntarthatjuk a szorító hatást. Ezenkívül az erősebb, feszesebb izomzat intenzívebb izom összehúzódásokat eredményez, azaz fokozott élvezet eredményez. Mindez magabiztosságot is ad a nőnek az együttlétek során.

Lépjünk most a tettek mezejére! Ha úgy gondolod, érdemes intim fittségedre fordítani néhány percet, tarts velünk! Ezt a néhány egyszerű gyakorlatot bátran kipróbálhatod otthon.

Gátizom gyakorlatok klikk ide:       Gátizom torna
Forrás: www.a-ha.hu, Gátizomtorna - Tápainé Bajnai Márta gyógytornász
     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése