2012. július 3., kedd

Mozgással a fittségért 4. - Hasizom

Itt a nyár, csábít minket a vízpart, egy kis fürdőzés a hűvös vízben és egy frissítő koktél az árnyas napernyő alatt. Olyan nagy a meleg, hogy legszívesebben talán minden ruhadarabunktól megszabadulnánk, és úgy hűsölnénk valami tuti kis helyen.


Csini fürdőruhába "villantani" anyukaként.... Ki ne vágyna erre? Jól esnek a strandon az elismerő tekintetek... Mert valljuk be őszintén, szükségünk van ezekre a pillantásokra is. De mi van akkor, ha nem merjük átélni a "vetkőzés szabadságát", gátlások vannak bennünk alakunk tekintetében,  és úgy érezzük, inkább elbújnánk a férfi szemek elől? Próbáljuk meg szimplán elfogadni megváltozott formánkat!? Vagy van remény arra, hogy újra magabiztosan és elégedetten közlekedjünk bikiniben is?

Mielőtt úgy döntenénk, a beletörődést választjuk, gondoljunk arra, hogy van választásunk: elég egy kis átmozgató torna és néhány célirányos erősítő gyakorlat minden nap!

A mai edzés témája az egyik legszembetűnőbb testrészünk, a hasunk.  Szüléstől függetlenül is kihívást jelenthet a lapos has kialakítása. Ezen túl, a várandósság 9 hónapja alatt a hasfalunk elkerülhetetlen átalakuláson is megy keresztül. Hogy épül fel hasfalunk anatómiailag? Hogy képes az izomzat és a bőr oly mértékben kitágulni, hogy egy kifejlett baba elférjen a hasüregben? Maradandó nyomot hagy a szülés a hasfalon? Erről lesz most szó. Ha foglalkoztat Téged a szép has megteremtésének módja, és a visszaváltozás lehetősége,  érdemes velünk tartani.

Részletekért klikk a További bejegyzésekre.

Nem is gondolnánk, mennyi mindenért felelnek hasizmaink életünk minden percében. Azonkívül, hogy lehetővé teszik a törzs hajlítását és oldalra fordítását, megtámasztják és védik a has űri szerveket. Fontos szerepet játszanak a gerinc és a medence rögzítésében. A hasizmok a hátizmok antagonistái, vagyis azokkal összhangban, velük ellentétes mozgást hoznak létre. Mozgásszervi problémákhoz vezethet, ha a két izomcsoport ereje nem egyenlő, vagy esetleg mindkettő túl gyenge. Meglepő, de igaz, hogy sokszor a gyötrő derékfájás hátterében is a hasizmok és az alsó hátizmok edzetlensége áll. Élettani szempontokon túl, esztétikailag is mutatósabb a lapos has (nem feltétlenül a kockás). Egy szép hasizom azt is jelzi, hogy tulajdonosa a legjobb formájában van – edzett és alacsony a testzsír szintje is. 

Egy kis anatómia

A hasfal izmainak  több fajtája van: egyenes hasizom, külső és belső ferde hasizom, haránt hasizom. Együttes feladataik a törzs mozgatása, az állandó hasi nyomás biztosítása, a hasi légzés segítése és a hasprés. Ezen kívül segítenek a gerincet megfelelő helyzetben tartani.

Szép has  csak tornával?

A szép has részben szerencse kérdése... Alkatunk - szüléstől függetlenül - meghatározza hasunk "minőségét". Vannak, akik hajlamosabbak a hízásra, és rosszabb esetben éppen a pocakra rakódnak náluk a plusz kilók. Vannak, akiken a kalóriadús táplálkozás sem hagy nyomot. De nem lehet mindent a "sorsra" fogni. Ugyanis a legszebb hasú hölgy bőre és izomzata megereszkedhet, ha nem foglalkozik annak rendszeres edzésével. És a hízásra hajlamosabb hölgyek hasa is lehet szép ha odafigyel a rendszeres edzésére. Egy esetben pedig alkattól függetlenül mindenképp szembe kell néznünk a lötyögő (olykor zsírpárnákkal is "bélelt") has problémájával: várandósság esetén. 


Szép has (nem) csak tornával

A hasunkat úgy tehetjük széppé, ha kitartóan dolgozunk 1. a zsírpárnák eltüntetésén, 2. az izomzat erősítésén, 3. a bőr feszességének javításán. A kérdés komplex, a három területre egyszerre szükséges  hatni.
Hogyan?
1. Vitamindús diétával: ez nemcsak a zsírpárnák eltüntetése miatt fontos, hanem a bőr belső táplálása miatt is.
2. Rengeteg folyadék fogyasztásával: ez a bőr belső hidratálása miatt, és a fogyás miatt fontos.
3. Bőrfeszesítő krémekkel, váltott zuhannyal: a bőr külső feszességére hathatunk.
4. Mozgással: általános keringésfokozással javítjuk az anyagcserét, égetjük a zsírt, célirányos erősítő gyakorlatokkal erősítjük az izomzatot.


Forrás: www.babaszoba.hu, Hasizomproblémák a gyermekágyi időszakban - Tápainé Bajnai Márta gyógytornász

1 megjegyzés:

  1. Ez a téma pont jókor jött, elhatároztam, hogy szeretnék végre megszabadulni a szülés utáni pocaktól. :)

    VálaszTörlés