2012. augusztus 2., csütörtök

Mozgással a fittségért 5. - Far és combizom

Mekkora boldogság lehet az olimpiai bajnoknak a dobogóra állnia. Maga mögött tudnia azt a testileg-lelkileg embert próbáló munkát, ami a sikerhez vezetett. Tisztelet és elismerés övezi őt, hiszen mert elindulni egy kihívásokkal teli úton, és mert végig is menni rajta.

Amikor zsúfolt napjainkba megpróbálunk beleilleszteni egy-egy kemény edzést mi is nagy kihívást vállalunk. A kimerültség, a megerőltető edzés, a kényelem utáni vágy erősen "ostromolhatja" kezdeti elhatározásunkat. Sokszor egyszerűbbnek tűnhet a „könnyebb ellenállás felé” lavírozni, megnyugtatva magunkat, hogy majd holnap, de akkor biztosan… Aztán eljön a holnap, és találunk egy újabb kifogást - ebben sokszor nagyon kreatívak tudunk lenni.
De hát mi lesz így a sikerrel? Mi lesz a teljesítménnyel járó önbizalommal? Mi lesz a dicsőséggel? Ha körülmények, a fáradtság mindig legyőz minket, ki fog visszatekinteni ránk a tükörből? Nagyon elszántnak és tudatosnak kell lennünk ahhoz, hogy ne gyengüljünk el az első akadályt látva. Választásunkat nem szabad, hogy a pillanatnyi hangulatunk irányítsa. Hiszen, ha kitartunk és elvégezzük az aznapra jutó feladatunkat – tőlünk telhetően a legjobban- minden nap egy kicsit többet, egy kicsit jobban bírunk majd teljesíteni. Mindaddig, amíg szép lassan természetessé válik az edzés és az azt követő jóleső lazítás. Így munka, házimunka és gyermeknevelés mellett vállalva az extra erőfeszítéseket, lassan mi is bajnokká válunk.

Ezekkel a gondolatokkal kívánok sok kitartást és erőt minden kedves otthon edző anyukának: a  hétköznapok bajnokainak. Most pedig szeretném folytatni a „Mozgással a fittségért” sorozatot, bízva abban, hogy segítséget tudok adni az eltökélt otthon edző anyuka társaimnak.

 Vannak bizonyos testrészek, amikkel nehezen birkózunk, még ha rendszeresen edzünk is. Ilyen például a popsi domborulata és a comb egyes görbületei. Ezek azok a „problémás” területek, ahol először jelentkezik a narancsbőr, ahova - alkattól függően különböző mértékben- fokozottan rakódhat le a felesleg. De itt vesszük észre azt is először, hogy kezdünk „kinőni” nadrágunkból. Nemcsak megjelenésünket, de közérzetünket is erősen befolyásolja testünk fizikai állapota. De mit tehetünk e kényes területek - a popsi és a comb- „karbantartásáért”? Ha érdekel téged is hogyan tehetnéd formásabbá, és erősebbé e területeket, érdemes velem tartani.

Részletekért klikkelj a További bejegyzésekre


A far és a felső lábszár izmok meghatározó idomként rajzolódnak ki testünkön. A tónusosabb, feszesebb izomzat esztétikusabb külsőt kölcsönöz nekünk. De az edzett izomzattal energikusabb, könnyedebb a mozgásunk is. Nézzük hát, hogy hogyan épülnek fel az említett területek és milyen funkciót töltenek be valójában?   

Egy kis anatómia

Az alsó végtag izomzatának egyik nagy csoportját a csípőizmok alkotják. E csoporton belül található a nagy és kis farizom (musculus gluteus maximus és minimus). A nagy farizom az emberi test egyik legerősebb izma. Egy erős és vastag izomrostokból felépülő izomcsoport. Mivel ez helyezkedik el a legfelületesebben, domborulata mindenki számára szembetűnő. A farizom nélkülözhetetlen a legalapvetőbb mozgásformánkhoz, a járáshoz, de egyáltalán az egyenes, álló testtartáshoz is. Alap funkcióját tekintve hátra feszíti többek között a csípőnket és mindent, ami az alatt van. Ennek különösképpen akkor nő meg a szerepe, amikor ülő helyzetből felállunk vagy guggolásból elrugaszkodunk.

Az alsó végtag izomzatának másik csoportját a lábszár izmok alkotják. E csoporton belül találhatóak a combizmok – elöl a combfeszítő (musculus quadriceps femoris), hátul a combhajlító (musculus biceps femoris), belső oldalon pedig a közelítő izmok helyezkednek el. Ez a legnagyobb teherbírású izomcsoport, ami funkcióját tekintve szinte elválaszthatatlan a farizmoktól. Részt vesz az állás, járás, futás, hajolás, guggolás munkájában.

Domborulatok (nem) csak edzéssel…

Az izmok tónusát, feszességét elsősorban a testmozgás határozza meg. Munka nélkül minden izom elsatnyul, elfedi a zsírszövet. Még a szerencsésebb alkatúak is veszélyben vannak, ha sokat ülnek, és keveset sétálnak, futnak, edzenek rendszeresen.

Nagyon sokféle formáját választhatjuk a mozgásnak, széles a kínálat akkor is, ha a combra és popsira "megyünk ár". Vannak általánosan megmozgató sportok, például, a biciklizés, az úszás, a lovaglás, a tenisz - és a többi dinamikus labdasport a comb és a farizmokat különösen megdolgoztatják. Vannak olyan hétköznapi tevékenységek, amik szintén e területekre erősítenek: lépcsőzés, a taposás, guggolással járó házimunka. Aztán vannak speciális edzés programok is, amik célirányos gyakorlatokkal garantálnak gyors, látványos eredményt. Ilyenek a különböző alakformáló tornák, a kondi edzések. Ezeken kifejezetten azok a "problémás" területek kapnak hangsúlyt, mint amiről ma is beszéltem. (Az általam összeállított erősítő gyakorlatsorok is ezt a célt szolgálják).

Bizonyos élethelyzetek különösen háttérbe szorul a fizikai munka. Ilyen a várandósság és a szülés utáni "kímélő" időszak. Tévesen, sokan azt gondoljuk, hogy ilyenkor a mozgás kifejezetten tilos, sőt ártalmas. Pedig épp ellenkezőleg: nagyon is fontos az állapotunkhoz mért könnyed átmozgatás. Ez nemcsak az anyagcserét fokozza, így égetve a kalóriákat, hanem az izmokat és az ízületeket is karban tartja. 

Célirányos tornázást tekintve, nagyon fontos várandósság után is szép lassan bevezetni a farizom és comb gyakorlatokat. Egyrészt formásabb lesz tőle minden nő, másrészt, a helyes testtartás kialakításában, a gerincproblémák megelőzésében is jelentős szerepük van. (Az általam összeállított erősítő gyakorlatsorban kitérek a erre is.)

A teherbírásunk és külsőnk évek hosszú munkája és mozgásban gazdag - vagy szegény életmódunk tartós minősége alatt vált olyanná, amilyen. Azonban nem szabad meg feledkeznünk arról sem, hogy a végeredményt a táplálkozási szokások és az öröklött alkati adottságok is erősen befolyásolják. Akár megőrizni, akár visszanyerni szeretnénk egészséges és esztétikus állapotunkat, tudatosan foglalkoznunk kell kondíciónkkal. Csak így őrizhetjük meg fiatalos ruganyosságunkat. Erre úgy gondolom, mindannyian vágyunk. Tegyünk is érte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése