2012. szeptember 4., kedd

Mozgással gazdagabban

A minap biciklizni mentem a 2 éves kisfiammal. Nagy elhatározás után vettem végre rá magam, hogy nekivágjak ennek a régen dédelgetett közös kalandunknak. Amikor ott ültem a bicajon, és a szabadság érzésével suhantam az árnyas utakon – a kezdeti bizonytalanság után egyre bátrabban, persze végig körültekintően- újra megtapasztalhattam, mit jelent élményekkel megtölteni a napjaimat és ezt megosztani legdrágább kincsemmel, a gyermekemmel.Újra megtapasztalhattam, hogy ha képes vagyok legyőzni a kényelmességem és a félelmem, egyszerre ajándékozhatom meg magamat, és a gyermekemet. Én feltöltődök, ő pedig tanul. Én kikapcsolódok, neki pedig fejlődik az egyensúly érzékelése, a térérzékelése. Én sportolok, ő pedig egy újabb példát kap arra, hogy a mozgás mekkora örömforrás lehet.

Nagyon macerás volt előkészülni: be kellett szereznem a gyerekülést, a gyermek sisakot, fel kellett szerelnem a bicajomra a szerkezetet. Csupa olyan szervezés, egyeztetés, munka, ami könnyedén kedvemet szeghette volna. Azt sem tudtam előre, hogy fogok-e bírni tekerni a gyermek 13 kg plusz súlyával, és hogy fog-e a fiamnak tetszeni a móka… De végül győzött a kalandvágy. Hittem abban, hogy ezek a nem hétköznapi élmények visznek engem és gyermekem is előrébb.

Nem győzöm eleget hangsúlyozni a sportolás áldásos hatásait. Próbálom lelkesíteni az anyukákat, hogy próbálják ki a mozgást kedélyállapotuk és fizikai kondíciójuk javítására. Válasszák a mozgást a gyermek fejlesztésének eszközéül. Hiszem, hogy az otthon töltött idő, a mozgással töltött idő gazdagít szülőt és gyermeket is. A fenti bicajozós élményem jó példa arra, hogy hogyan csempésszük be a sportot a hétköznapokba. Gyermek mellett is, gyermekkel is lehet mozogni! Sőt, együtt úgy belefeledkezhetünk az élménybe, hogy közben észre sem vesszük, hogy formásodunk, erősödünk, és javul állóképességünk (a hangulatunkról nem is beszélve J). A gyermek számára pedig megint mutattunk a világból valamit…

Lelkesítő gondolataim után szeretnék majd visszatérni „Mozgással az egészségért” sorozatom-ra. Rendszeres olvasóim már tudják, e sorozatban bemutatott izomcsoportok és az összeállított célirányos feladatok amolyan „gyors segélyként” szolgálnak az elfoglalt anyukáknak, akiknek óriási szükségük lehet a szülés utáni visszaalakulásra, idejük és energiájuk viszont annál kevesebb...A következő bejegyzés a mellizom erősítéséről, tehát a mellek edzéssel formálásáról fog szólni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése