2015. október 13., kedd

Aktív életmód kifogások nélkül

Életmódod alapvetően meghatározza életkilátásaidat. Ahogyan ma élsz, dolgozol, pihensz, táplálkozol, szórakozol, amennyit ma mozogsz, akikkel, és amikkel ma körülveszed magad – család, barátok, otthon, munkahely,… ahogyan ma gondolkozol, mind-mind hatással van és lesz életedre.  

Az élet legszebb ajándéka az egészség. Igazán akkor fogadhatjuk be a mindenhol ott kínálkozó örömöt, ha testben és lélekben egészségesek vagyunk. Az EGÉSZség nem csupán a test állapota, hanem a test, szellem és lélek harmóniája együttvéve. Az összhang nélkül működő test negatívan befolyásolja az ember szellemi és lelki állapotát. Igaz ez fordítva is. Ha az ember jól érzi magát a bőrében, nyugodtabban, oldottabban, pozitívabban, nyitottabban közlekedik a világban. Ilyenkor átjárja az élet szeretete, örömmel tanul, függetlenül attól, hogy hány éves. Minden helyzetet a magad javára fordít és így tudja kihozni képességei és lehetőségei maximumát.


Kép forrása: http://www.vibranthealthcounseling.com/

Modern világunk csapdája, hogy a jólétünk ellenére mégsem élünk "gazdagabban" (egészségesebben, kiegyensúlyozottabban, élmény telibben). A környezeti ártalmak, a mozgásszegény életmód, az állandó stressz, a túlhajszolt életforma, a helytelen táplálkozási szokások, az élvezeti cikkek fogyasztása, a számítógép (és általában a gépek) rabsága, a fogyasztói nyomás rombolja a testi-lelki egységet, az egészséget. Miközben szeretnénk hatékonyan, praktikusan és persze kényelmesen élni, károkat okozunk önmagunknak és a környezetünknek is… Vágyakozunk arra, hogy dinamikusan, lendületesen, boldogan közlekedjünk a világban, de közben meg túl elfoglaltakká és talán kényelmesekké váltunk.

Pedig az aktív életforma nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működésének, a jó közérzetnek és a kellemes, vonzó megjelenésnek megteremtésében. Aki rendszeresen mozog, és sok időt tölt a természetben, érti és követi az élet törvényeinek valódi összefüggéseit. A táplálkozása és a fizikai aktivitása összhangban kerül a szervezete igényeivel.  Tudattalanul biztosítja a szervezete optimális működéséhez a szükséges biológiai és környezeti hátteret. Teste-lelke a mozgás éltető élményétől felfrissül, ellazul, és felvidul. Átérzi, hogy milyen megfeledkezni a világról, és önfeledten belevetni magát az élménybe. Átjárja az egészség, a boldogság és a bőség életérzése! 

Milyen jól hangzanak a fenti sorok… Miért van az, hogy tettek helyett gyakran mégis inkább a kifogásokat keressük? „Nincs rá időm”, „nincs rá pénzem”, „túl fáradt vagyok hozzá”, „nekem nem lehet mozognom, mert az orvos nem engedi”. Mindezek valójában észérvek álruhájába öltöztetett hárítások, amik az üzenik, hogy „nem fogom megtenni”. És miért nem? Nos, mert a hatásos edzés valójában kemény munka, erőfeszítés, fizikai és lelki próbatétel minden alkalommal. 

Mozgás közben van úgy, hogy zihálunk, kivörösödünk, megizzadunk, megbotlunk. Zsibbadhatnak az izmaink, szúrhat az oldalunk. Kócosak lehetünk, ruhánk gyűrött, az „outfit” ritkán marad dögös… Ha új mozgásformát tanulunk, előfordul, hogy ügyetlenkedünk, sutaságunk netán viccesen hathat másoknak. Ahelyett, hogy magabiztosnak, rátermettnek mutatkoznánk, fel kell vállalnunk a gyengeségeinket… 


Kép forrása: http://ganaf.com/ganaf-Why-Does-My-Face-Turn-Red-When-I-Exercise-248284/

Teljesen érthető, hogy kellő motiváció nélkül nehezen vesszük rá magunkat arra, hogy olyan dolgot tegyünk, ami fárasztó, időigényes, és talán nem is hoz látványos eredményt. Ezért, mielőtt akcióba lendülnénk, nagyon fontos feltenni és megválaszolni magunknak a kérdést: „Miért is kell ezt nekem megtennem?” Ha megvan a személyes motivációnk, vállalni fogjuk a nehézségeket, az áldozatokat a célok elérése érdekében. Elszántság és tudatosság nélkül azonban csak a jól hangzó szavak maradnak.

Ne hagyd, hogy csak úgy elsodorjanak Téged a hétköznapok, és továbbra is lestrapáltan, fakón végezd a dolgaidat. Ehelyett inkább hagyd, hogy magával ragadjon a kihívás szelleme, vigyen magával a megújulás ígérete és rabul ejtsen a természet csodája. Ne feledd, arcod, alakod és ruhatárad frissítésre vár... Tested ruganyosságra vágyik. Lelked vidámságra, pozitív impulzusokra és harmóniára szomjazik. Hétköznapi tündöklésed az aktív életformával garantált!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése