2015. november 25., szerda

Mozgás és fejlődés

Egy kisgyerek egy valódi perpetuum mobile. Szinte nézni is fárasztó ösztönös meg- nem-állását. A bátor kalandor mozog otthon, a szabadban, bárhol és bármikor. Felmászni, át, fel, leugrani, megtapogatni, eldobni, keresni, gyűjteni, szaladni, bukfencezni, kúszni-mászni. Nagyon fontos teendők ezek, hiszen szeretne minél hamarabb, minél ügyesebbé, és önállóbbá válni. Aktív játéka közben munka, játék és tanulás komoly folyamata zajlik. Így szerzi meg azokat a testi-lelki-szellemi alapokat, amikre később, talán egész életében építkezhet. De mi történik vele mindeközben? Hogyan fejlődik és formálódik a személyiségére? És miként lehet táplálni azt a belső tüzet, ami mozgásban tartja?


Egy biztos: meghatározó a gyermek életének első néhány éve, amikor a családtagok (legelőször az édesanya) később pedig a tágabb nevelői/gyerekgondozói/oktatói csapat biztosítja a fejlődéséhez szükséges empatikus, kreatív és aktív jelenlétet.

Részletekért kattints a További bejegyzésekre!

Meghatározó a kezdet

A játszadozó apróságot az állandóan változó környezetben érik újabb és újabb ingerforrások. Így gyűjt tapasztalatot az élő és élettelen környezetről, de az emberekről, viselkedési formáikról és kapcsolati viszonyaikról is. A gyermek számára minden új mozgásforma elsajátítása a játék élményével párosul, és a gyakorlással tökéletesedik. Később, a megtanult mozgásformákat kreatívan alkalmazza új helyzetekben is. Ösztönös tevékenységei közben erősödik az izomzata, fejlődik a mozgáskoordinációja, az egyensúly érzéke, a ritmusérzéke, erősödik, ügyesedik, épül az önbizalma és gazdagodnak a szociális készségei. A mozgással töltött örömteli (vagy kihívásokkal teli) pillanatok tanulságai pedig pótolhatatlanok. Megismeri a környezetének fizikai törvényszerűségeit. Megtapasztalja és észrevétlenül fejleszti saját képességeit. Tanul önmagáról, társairól, és általában véve a társas együttlétről. De tanul a problémamegoldásról, téthelyzetek kezeléséről, siker és kudarckezelésről és a félelmek legyőzéséről is. A kitartás, az akaraterő, a célorientáltság, a szabálykövetés is természetessé válik az aktív gyerekek számára. Formálódik testalkata, csontozata, rugalmassága és hajlékonysága is. A természetben töltött aktív idő különösen értékes. Azon túl, hogy az inger gazdag környezet játékra inspirál, kifejezetten egészséges: a friss levegő, a napsütés, az élő környezet energiáival jótékonyan hat a gyermek általános fizikumára, betegségekkel szembeni ellenálló képességére, pozitívan befolyásolja közérzetét és még az agyi funkciókat is serkenti.

A család ajándéka

A gyermek belülről fakadó természetes játék és mozgásigénye megerősítésre szorul, más különben az igény szép lassan kialszik. Az a lelkiismeretes szülő, aki energiát fordít arra, hogy JELEN a gyermek életében, többet ad neki minden másnál. A CSATLAKOZÁSÁVAL képes áthidalni a szülő és a gyermek világa között tátongó szakadékot. Így pedig nemcsak megóvja gyermekét a veszélyektől, hanem átélve a kihívásokat őszinte empátia gyullad a szívében. Így tudja átsegíteni az olykor ügyetlen, figyelmetlen, szétszórt, tapasztalatlan, indulatos gyermekét a nehézségeken. Támogató jelenlétével a gyermek önbizalma épül. Elhiszi, hogy  képes egyedül megoldani helyzeteket. És elhiszi, hogy ő fontos a szülőnek.

"Naponta 20 perc aktív játék elég, amikor a szülő teljes figyelmét odaajándékozza a gyermeknek. Ilyenkor szó szerint lehajol, leül, leguggol, lefekszik a picur mellé, és az ő perspektívájából szemléli a világot. Testi-lelki ráhangolódás ez, amely garantáltan meghozza a gyümölcsét". 


(Részlet: Csoba Ildikó - Gyermeked a személyi edződ – fitt mama egészséges baba című könyvből).

Kinyílik a világ

A gyermek az első tapasztalatokat otthon, családi környezetben szerzi spontán próbálgatással, utánzással vagy finoman tanítgatással. Később azonban eljön az idő, amikor egyre többet tekint ki az az izgalmas ismeretlenbe. Értelmi-, érzelmi- és mozgásigényét már szinte lehetetlen otthon lefedni. A megszerzett tudását szeretné máshol, másképp, másokkal tovább gyarapítani. A szülő jelenlétét pedig már nem is feltétlenül igényli. Örül, ha kortársaival együtt játszhat, ha más ügyes, türelmes és figyelmes felnőtt foglalkozik vele. Nagy érdeklődéssel vesz részt szervezett foglalkozásokon, ahol kipróbálhatja magát új mozgáshelyzetekben. Nagy azonban az oktató felelőssége. Igazi művészet, ahogy alkalmat teremt a játékra, apró, ösztönző ötleteket dob be és figyel, hogy a gyermekek mit kezdenek a helyzettel. Ha pedig türelemmel kivárja a gyermekek válaszát az "akcióra", akkor és csak akkor tudja létrehozni azt a meghitt játék szituációt, amiben az önfeledt, spontán és nem várt csodák megtörténhetnek. 

Útravaló az egész életre

A mosoly, a jól eső fáradtság, a kopott tornacipő a siker bizonyítéka. A családi és a közösségi élmények pedig fontos útravalóul szolgálnak - egy életre meghatározzák a cseperedő kicsi egészséghez való viszonyulását, általános életfelfogását és helyzet/probléma megoldási mechanizmusait. Mivel a gyermek szokásai nagyon könnyen formálhatók, ha lehetőséget kap és jó mintát lát, a mozgás természetes része lesz az életének nemcsak gyermekkorban, hanem később felnőttként is.

Egy fontos ügy, egy kiváló csapat

A mozgás örömének közvetítése a Happy Tennis program hitvallása is. A sztárteniszező hármas Szávay Ágnes, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó arra vállalkoztak, hogy a tenisz sportjátékot kreatívan felhasználva intézményi keretekben népszerűsítik a gyermekkori testmozgást. A családi körből kilépő kisgyermekek az óvodában és az iskolában lelkiismeretes és hozzáértő szakemberekkel játszva fejlődhetnek tovább. Így adott a lehetőség, hogy minél színesebb mozgásélményeket szerezzenek. Ha pedig kedvet kapnak a sportos élethez, nyitva áll az út a tenisz vagy más sportág felé is. A teniszező lányok meggyőződése, hogy a családi környezet meghatározó szerepet tölt be a kisgyerekek első mozgásmintáinak megszerzésében.  Ezért minél változatosabb aktív időtöltésre biztatják a szülőket is gyermekeikkel. Hittel támogatják a Gyermeked a személyi edződ – fitt mama egészséges baba című kézikönyvet, mely a szülőknek ad gyakorlati segítséget az első otthoni mozgásélmények megszerzéséhez. A frissen megjelent könyv a 4 hónapos babáktól a 3,5 éves gyermekeknek és szüleinek készült, és 100 játékötlettel buzdít a közös aktív időtöltésre.


MAGYAR SZTÁRTENISZEZŐK ÖSSZEFOGTAK A GYERMEKEK MOZGÁSÁNAK ÜGYÉÉRT

AZ ELSŐ MOZGÁSÉLMÉNYEKET OTTHON SZÜLETNEK, EZÉRT AJÁNLJÁK GYERMEKED A SZEMÉLYI EDZŐD CÍMŰ KÉZIKÖNYVET

Fotó: Mészáros Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése