2016. május 6., péntek

Aktívan a babával - 1. hét

ANYA

Relaxáció, alvás: A nyugalom jelenti a mamák és babák jó közérzetének alapját. Érdemes  ezért már az első pillanattól kezdve odafigyelni a mély nyugalom megteremtésére. A relaxáció és a különféle légző gyakorlatok gyakorlása hatékonyan segítik a tudatos ellazulást. Például, a szoptatás alatt végzett légző gyakorlattal szorosabb fizikai kapcsolatot alakíthatsz ki a babáddal. A szülés és az azt követő időszak felfokozott lelki állapota, valamint a hormonális változások, miatt természetes, hogy hullámzol az érzelmek tengerén. A relaxáció segít felismerned és kiadnod a fáradtság érzését és elkerülnöd a feszültség felhalmozódását. Sokat jelenthet, ha már az első naptól be tudod vonni a babát is a relaxációba, így ő is megtanulja a nyugodt állapotot és a születéssel járó traumákat is könnyebben feldolgozza. 

Tipp:
Használj ki minden alkalmat a pihenésre!
Amint babád elaludt, pihenj, relaxálj te is!
Készülj fel arra, hogy az első hónapok 24 órás szolágaltban telnek.

BABA

Alvás: Élete első napjaiban az újszülött jobbára alszik. Ez a legfontosabb tevékenysége, amely nélkülözhetetlen a testi, szellemi, idegrendszeri fejlődéséhez. Vannak olyan babák, akik könnyebben merülnek álomba, békésen és  sokat alszanak. És vannak olyan babák, akik nyűgösek, zaklatottak, ha fáradtak, és nyugtalanabbul alszanak. Egy biztos, a csecsemő a szülő segítségére szorul a megfelelő alvási szokások kialakításában.

Tipp:
Figyeld meg a babádat, hogy nappal és éjszaka milyen ritmusban, mennyit alszik! (Ne feledd, ez az első fél éven belül is gyorsan fog változni.)
Figyeld meg a babádat, hogy hogyan alszik el!
Alakíts ki szertartásokat az elalváshoz!

ANYA ÉS BABA

A babára hangolódás: Megérkezett hozzád ez a gyönyörű kis teremtés, és talán azt sem tudod, mit kezdj vele. Belecsöppent ő ebbe az idegen világba, ahol egyedül rád számíthat. Neked kell őt útra indítanod. Rád vár az a feladat, hogy gondozd, segíts, támogasd, vigasztald, lelkesítsd, tanítgasd. Te vagy az édesanyja.

Az újszülött babádnak is megvan a maga nyelve, amit az első perctől kezdve tudatosan kell megismerned, annak érdekében, hogy sikeresen tudj vele kommunikálni. Te vagy az első számú személy, aki felé fordul, akitől odafigyelést, szeretet és gondoskodást kaphat. Neked kell tudd felismerni a szükségleteit, megoldani a problémáit. Neked kell megteremtened azt - az alap ellátáson messze túlmutató - derűs, nyugodt, megelégedett környezetet, ami megkönnyíti e kicsiny jövevény létezését. A te babád is egyéni módon reagál az őt körülvevő világra, nagyon fontos megismerd igényeit és helyesen válaszolj rá. Ez a sajátos kommunikáció a megfigyelésen alapszik, és a tapasztalat által nyer megerősítést.

Tipp:
1. Figyeld meg a gyermekedet tudatosan:
- mikor, mennyit eszik?
- mikor, mennyit alszik?
- mikor sír, hogyan sír?
- hogyan reagál a zajokra, fényekre, szagokra, hőmérsékleti változásokra?

2. Megfigyelés menete: 1. állj meg, lépj hátra, ahelyett, hogy azonnal akcióba lépnél2. fülelj: mit hallasz? pl. hogy sír? 3. mit csinál a baba? mi történik még? 4. értékelj: a hallottak, látottak alapján cselekedj.

3. Alakíts ki napirendet!

(A Tipp forrása: Tracy Hogg és Melinda Blau - A suttogó titkai)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése