2016. május 9., hétfő

Aktívan a babával - 2. hét

ANYA

Gyermekágyi torna irányelvek: Szövődménymentes terhesség és szülés után akár már a szülést követő másnap elkezdheted a tornát. Erre szükséged is van, hiszen a szülés kimerítő, legyengült állapotából szép fokozatosan vissza kell nyerned régi erődet. Nemcsak magad miatt, a kis jövevény miatt is fontos a gyors felépülésed. A mell, has, hát és gátizom fokozatos megerősítésén túl elengedhetetlen a helyes tartás helyreállítása, visszerek kialakulása ellen pedig a lábak átmozgatása.

Tipp:
1. Ebben a korai gyermekágyi szakaszban, azaz az első pár nap alatt végezz 5-10 perces gyakorlatsort.
2. Végezz néhány légző és lazító gyakorlatot.
3. Végezz néhány kímélő gimnasztikai gyakorlatot, a gyengébb ízületekre legyél tekintettel. (Nyújtó gyakorlatokat semmiképp ne végezz).
4. Végezz has és gátizom gyakorlatokat az izmok finom megfeszítésével és ellazításával. 
5. A visszerek kialakulása ellen pedig hatékony védelmet nyújt néhány fekvő helyzetben végzett lábtorna gyakorlat.
6. Tilos tornázni lázas állapotban, varratszedés napján, nehezen gyógyuló has, vagy gáti seb esetén. Ebben az esetben csak légző és lazító gyakorlatokat végezz.

Az első pár naptól a 6. hétig már lehet a gyakorlatok intenzitását növelni, a fenti területek (illetve a farizom) erősítésével a csinosságot és szépséget megcélozni. Különösen fordíts figyelmet a gerincre és a hátizmokra.

BABA

Az újszülött korai reflexei: Az újszülött ideje nagy részét a kiságyban illetve bölcsőben tölti alvással.  A mozdulataira a fokozott izomtónus (enyhén feszesnek tűnhet) jellemző, ettől lesz a mozgás darabos, szögletes. Ennek a kornak a jellegzetessége az újszülött kori reflexek és az elemi mozgásminták. 

Néhány jellemző reflex:
1. szopóreflex - ha egy tárgyat teszel a szájához, ajkai szopómozgást végeznek
2. kereső reflex - ha megérinted, megsimogatod az arcát, keresni kezdi a tárgyat és szopni kezd
3. úszás - ha a babát arccal lefelé vízszintesen a vízbe teszed, összehangolt kar-lábmozgást végez
4. kúszás - ha a babát hasára fekteted és megfogod az egyik lábát, elkezdi mozgatni a karját-lábát, mintha mászni akarna
5. nyomás tenyéren, talpon - ha megnyomod a tenyerét, talpát, behajlítja az ujjait

(Forrás: Csoba Ildikó - Gyermeked a személyi edződ)

ANYA ÉS BABA

A szoptatásról: Kevesen tudják, hogy a szoptatás optimalizálja az a szervezetben zajló anyagcserét, javítja a tápanyag hasznosító képességet, sőt, még a korábbi testsúly visszanyerésében is segíti a hosszú távon szoptató nőt! Csakhogy mindehhez megfelelő üzemanyagra, értsd: értékes táplálékra, friss levegőre, napfényre és minél több jóleső fizikai aktivitásra van szükség. Ha mindezek a tényezők megvannak, az anyai szervezet csodákra képes! Nem csak ellátja, táplálja a kisbabát, hanem fizikai értelemben is egyre jobb teljesítmény tapasztalhat, egyre erősebb, állóképesebb lesz. Arra persze érdemes ügyelni, hogy a testmozgást, fizikai aktivitást mindig az aktuális állapotunknak és lehetőségeinknek függvényében tervezzük meg. 

Tipp:
A sportot lehetőleg ne az első hat-hétben kezdd, hanem akkor, amikor már megbízhatóan kialakult a kereslet-kínálat egyensúly. Ez azért is fontos, mert az első hetekben elegendő pihenést, nyugalmat érdemes szánnod a testi fölépülésre és arra, hogy megismerjétek egymást a kisbabáddal, kitapasztalhasd a szoptatás legalapvetőbb szabályait. A legfontosabb így szól: a tej a kereslet-kínálat szabályai alapján termelődik. Minél többször szoptatsz, minél alaposabban kiürül a melled, annál több tej termelődik. Ha néha-néha csökkenést tapasztalsz, gyakoribb szoptatással helyreáll a mennyiség.
Ha egy-egy alkalommal úgy érzed, kevesebb a tejed a kelleténél, ne ess kétségbe és lehetőleg ne adj pótlást! Felesleges, hiszen kis idő elteltével újra megszoptathatod a kisbabádat, és mivel a tej termelődése folyamatos, valamennyi tej mindig rendelkezésére fog állni. A tápszer adása felesleges kockázatot jelent, a pótlás adása pedig megnehezíti a kereslet-kínálat újbóli egyensúlyának kialakulását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése