2016. május 10., kedd

Aktívan a babával - 3. hét

ANYA

Gyermekágyi torna - gátizom torna: A gátizom torna, más néven intim torna a medencét lezáró izmok tornáját szolgáló módszer. A gyakorlatok segítségével a záróizmok szükség esetén gyorsan képesek nagy erejű szorításra, és alkalmasak az izomfeszítés hosszú ideig történő megtartására is. Alkalmazásának legfontosabb területei: vizelet és széklettartási problémák esetén, szülésre felkészülés, illetve terhesség utáni regeneráció, a hüvely általános rugalmasságának fokozása. 
A nők e kényes izomzatának a rendszeres tornáztatása serkentőleg hat a hasüregben elhelyezkedő szervek működésére, így többek között a hüvely falának rugalmasságára is. Szülés előtt és után különösen fontos a meggyengült gáti izmok megerősítése. (FIGYELEM! A prevenciós intim torna egészséges embereknek ajánlott. Bármilyen konkrét panasz esetén szigorúan gyógytornász felügyelete alatt szabad csak végezni a tornát.)

Tipp:
Ülj támaszkodás nélkül, egyenes háttal egy székre, kezeket tedd a hasra, ezzel ellenőrizve, hogy a hasizmok végig lazák maradnak. Most próbáld meg a végbél és a hüvely közötti területet „beszippantani”, azaz a székről a hasüreg felé emelni. A farizmok ez alatt maradjanak a széken, azoknak nem szabad felemelkedniük. Ismételd meg ezt párszor. 
Feküdj a hátadra, lábad kis terpeszben talpon tartsd. Szorítsd le a derekad a talajra, ezzel egy időben a gátizmok is megfeszülnek. Gyakorold néhányszor, és közben figyeld az izom feszülését. Most hagyd el a derék talajra nyomását, csak a gátizmot feszítsd, húzd befelé a testedbe azt. Ismételd 6-8-szor, majd lazíts.

1.Ha megérezted a gátizmot, tartsd meg az izom feszítését 3-5 másodpercig.
2. Ezután próbáld meg a „beszippantást” légzéssel kombinálni. Belégzésre feszít, kilégzésre lazít. Ezután próbáld meg a feszítést megtartani kilégzés közben is.
3. Az izomfeszítések számát valamint a megtartás idejét fokozatosan növelheted, így emelve a terhelést.

BABA

Az első koordinált mozgások: A baba mozgásfejlődése meghatározott sorrendben megy végbe, fejtől a törzs felé halad. Két területen zajlik, egyrészt a testtartás (fejtartás, ülés, állás), másrészt a hely- és helyzetváltoztató mozgás (forgás, tárgy után nyúlás, manipuláció vagy tárggyal való tevékenység, kúszás, felülés, mászás, felállás, járás) területén. Az első koordinált (akarattal irányított) mozgások a száj, szem és fejmozgások, ezután következik a kar, a törzs, végül a láb mozgása. 

Tipp:
Amikor a babát felveszed, csúsztasd egyik kezedet a dereka és a popsija, a másik kezedet a feje és a nyaka alá.

1. A csecsemő biztonságban érzi magát, ha függőlegesen, a válladra helyezve tartod, súlyát a feneke alatti kezed tartja, a másik kezeddel a fejét támasztod meg.
2. A csecsemő biztonságban érzi magát, ha a könyökhajlatban tartva ringatod, a fejét és a végtagjait jól alátámasztva.
3. Arccal lefelé is jól érezheti magát a karjaidban, ha az álla és fél orcája az alkarodon nyugszik.

ANYA ÉS BABA

Tippek a szoptatás alatti sportoláshoz: Feltétlenül fokozatosan, kezdd a terhelést. A fokozatosságot érvényesítsd a mozgásra szánt időben és a nehézségi fokban is. Az izomláztól azonban nem kell megijedni, nem befolyásolja hátrányosan sem a tejmennyiséget, sem a tej ízért. Futás, vagy rázkódással járó gyakorlatok, szervezett mozgásórák előtt feltétlenül szoptasd meg a kisbabát, hogy sportolás közben minél üresebb legyen a melled. Stabilan tartó, jól tartó sportmelltartót használj, de olyat, amely sehol sem szorít és vág be kellemetlenül. Ez dús keblű és kisebb mellekkel megáldott nőkre egyaránt érvényes! Fontos, hogy melledet ne érje ütés, rúgás, erős, hirtelen fizikai behatás.
Sportolás után mosd le tiszta vízzel a melled, és szoptasd meg ismét a babát! Lehetőleg úgy állítsd be a mozgásmennyiséget és az étrendedet, hogy a heti fogyás mértéke ne haladja meg a 0,5-1 kilót. A lassú, fokozatos fogyás tartósabb eredményt biztosít és a tejmennyiséget sem veszélyezteti. 
Kutatások ugyan nem, de számos megfigyelés igazolja, hogy szoptatás idején a hideg és az erős, hirtelen lehűlés nem tesz jót a mellnek. Ezért gondoskodj mindig megfelelő öltözékről, és kiizzadva, vizes fürdőruhában minél rövidebb ideig időzz. Alapos törülközés után bújj gyorsan száraz holmiba.

(Forrás: Csoba Ildikó - Gyermeked a személyi edződ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése