2016. május 10., kedd

Aktívan a babával - 4. hét

ANYA

Gyermekágyi torna - hasizom gyakorlatok: A várandósság alatt a méh több tízszeresére tágul, ezt a tempót követnie kell a has izmainak és a bőrnek is. Ha babavárás közben a kelleténél többet hízol, a bőr alatt és a hasüregben felszaporodó zsír még nagyobb megterhelést jelent az egész szervezeted számára. Nemcsak a plusz kilók cipelése okozhat nehézséget, de a szülés utáni regeneráció is. Szülés után a méh kb. 6 hét alatt nyeri vissza eredeti méretét, alakját. A hasfal laza, tónustalan, előre domborodó marad. A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Minden esetben idő kell ahhoz, hogy egykor szép hasadat visszanyerd. 

Már a babavárás előtt érdemes odafigyelned a hasfalad megerősítésére. De, mindenképp légy tudatos a baba érkezése után. Gyermekágyi időszakban (első 6 hét) – már a szülést követő első napon el lehet kezdeni a hasizom gyakorlatokat (természetesen, csak akkor, ha orvos nem rendelni másképpen). Császármetszés után azonban óvatosan kezdd a tornát, kérd ki szakember véleményét.

Tipp:
Ülő vagy álló helyzetben húzd be a hasad, tartsd meg 6 mp-ig, majd lazítás. Ismételd annyiszor, ahányszor csak tudod.
Ülő vagy álló helyzetben told ki a hasad majd húzd be. Ismételd annyiszor, ahányszor csak tudod. Kapcsold össze a gyakorlatod légzéssel: haskitolás- kilégzés, hasbehúzás, belégzés.
Feküdj a hátadra, hajlítsd be a lábakat, talp a talajon. Medencebillentéssel közelítsd és távolítsd a derekad a talajtól.

BABA

Babamasszázs: A baba érintése, simogatása, masszírozása megnyugtatja a babákat. Akár már 3 hetes kortól elkezdheted, fokozatosan, egyre több testrészt bevonva. Tedd szertartássá a masszázst, például fürdetéshez kapcsolva, esti lefektetés előtt. A masszázshoz szükséges: tiszta, meleg anyai kéz, nyugodt légkör, megfelelő hőmérséklet, tiszta törülköző, illatmentes babaolaj.

Tipp: A helyes masszázs technika elsajátításához kérd szakember tanácsát, vagy használj segédanyagot.

ANYA ÉS BABA

A babahordozásról: A babahordozás a baba és az édesanya szempontjából is elemi szükséglet. A baba számára hozzátartozik fizikai, lelki és szociális fejlődéséhez. Az anya testközelsége erősíti a baba biztonságérzetét, kötődés kialakulását. Ráadásul, a babák többsége nagyon könnyen megnyugtatható egy hordozókendőben, legtöbbjük nagyokat alszik ringatózva, az édesanya szívverését hallgatva. Az édesanya számára is nagyon fontos kisbabájának testközelsége. Tudja a babát simogatni, nézegetni, puszilgatni. Emellett jó érzéssel tölti el, amikor a babája érdeklődően figyeli őt vagy boldogan nézelődik a világban. 

A babahordozás újszülött kortól akár 4-4,5 éves korig is lehetséges. Természetesen, nem mindegy, hogy milyen életkorban milyen eszközzel és hogyan (elöl, csípőn és háton) lehet a gyermeket hordozni. Van olyan hordozó, amivel egész kicsiny babákat tudunk elöl vinni, mások nagyobbak háti hordására valók inkább, megint másokkal a csípőn hordozás adja magát jobban, illetve bizonyos eszközök sokoldalúsága lehetőséget nyújt arra is, hogy a születés pillanatától a hordozós kor végéig úgy hordozzuk a gyermeket, ahogy szeretnénk.

Tipp:
Tekints a babával töltött időre másként, légy aktív vele! Ahogy nő a babád, egyre több lehetőséged lesz a közös mozgásra. Próbáld ki a hordozókenővel zajló foglalkozásokat, például a baba-mama táncot, baba-mama spinning-et vagy a babás nordic walkingot!

(Forrás: Csoba Ildikó - Gyermeked a személyi edződ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése