2016. május 11., szerda

Aktívan a babával - 5. hét

ANYA

Gyermekágyi torna - tartásjavítás: A kismamáknak és a babázó anyukáknak a plusz teher cipelése plusz terhet ró a gerincre is. Kisgyermekkel különösen nehéz megőrizni a helyes tartást. A várandósság ideje alatt a megváltozott testarányok következtében, később a gyermek állandó cipelése miatt könnyen felborulhat a gerinced (és így a tested) optimális egyensúlya. Kényszertartásokat vehetsz fel, azt gondolva, úgy a "kényelmes". Pedig épp ellenkezőleg, ilyenkor az izmokat, ízületeket, csontokat túlterheled, sokszor aszimmetrikusan. 

Ellensúlyozásként tornáztasd rendszeresen az elgémberedett, elfáradt hátadat. Természetesen, a már korábban kialakult deformitások esetén, feltétlenül fordulj szakemberhez (orvoshoz, gyógytornászhoz), hogy az általa javasolt programot tudd végezni nagy körültekintéssel és kitartással.

Tipp:
Pocakkal se billenjen ki a testsúlyod hátra, ne görnyedj előre!
Gyermekedet cipelése közben a súlya egyenletesen terhelje a gerince, egyik irányba se dőlj!
Házimunka közben hajlongás helyett guggolj inkább, de még jobb, ha a munkát térdelésben vagy térdelőtámaszban végzed.

Gyakorlat:
1. Térdelőtámaszban domboríts, majd homoríts.
2. Térdelő támaszban bal kar előre nyújtva, jobb láb hátra nyújtva. Húzd be az ellentétes kart és lábat a hasadhoz, közben homoríts. Nyújtsd ki újra a kart és lábat. Végezd el a gyakorlatot kar-lábtartás cserével is.
3. Terpeszállás, oldalsó középtartás,  végezz törzsfordítást balra és jobbra. A csavaró mozdulatot végezd lazán, de erőteljesen, hagyd, hogy a kar kövesse a törzs mozgását.
Ismételj minden gyakorlatot 10x!

BABA

Babamasszázs: Könnyed, finom mozdulatokkal masszírozd a babád. Fontos, hogy megérezd a megfelelő nyomást, semmiképp ne legyen erős az érintésed. Általában fentről érdemes haladni lefelé, de alapvetően a baba igényeihez igazítsd a sorrendet. Érintheted az arcot, lábacskákat, talpat, lábujjakat, mellkast, pocakot, karokat, hónaljt, tenyereket, ujjacskákat, popsit, hátat. A baba fejét ne masszírozd. Hagyd ki az ízületeket és a gerincet is. 

ANYA ÉS BABA

A helyes babahordozási technika a baba és az édesanya szempontjait is magába foglalja. Az egyik legfontosabb kritérium a baba megfelelő megtámasztása. A feszesen, megfelelően szorosra beállított hordozóeszköz körülöleli a babát, segítségével a gyermek biztonságban ringatózik, miközben az anya számára is kényelmes a baba tartása. A megfelelően rögzített baba súlya egyenletesen oszlik el az egész törzsön. A két test súlypontja valójában egy. Így a hordozó nem kényszerül a súlynak ellen tartani, nem terheli túl az egészséges gerincet, sőt, a mély hátizmok megerősítésével jót is tesz.

Tipp: 
1. Alapvetően az édesanya egyéni állapota határozza meg, hogy fizikailag mennyire terhelhető. A szülés utáni állapot és fizikai adottságok egyaránt befolyásolják a babahordozás mértékét. Figyelj tested jeleire, hogy bármikor válthass, változtathass a hordozás módján, mértékén. 
2. Minden esetben kulcsfontosságú a baba anatómiai elhelyezkedése és megfelelő rögzítése. Hordozás közben (is) mindig törekedj a baba fejlettségének megfelelő pozíció megválasztására. 
3. Tájékozódj hiteles forrásból afelől, hogy melyik hordozó mekkora babának, milyen testhelyzetet biztosítva használható.

(Forrás: Csoba Ildikó - Gyermeked a személyi edződ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése