2016. június 1., szerda

Aktívan a babával - 6. hét

ANYA

Gyermekágyi torna - mellizomgyakorlatok: A mell kötőszövete igen érzékeny, a fizikai változásokra érzékenyen reagál. A hirtelen súlyváltozás, a terhességgel és szoptatással járó méretváltozások hatására csökken leginkább a mell feszessége. De sajnos lehet akár alkati tulajdonság is. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk nőiességünk szimbólumának megőrzésért. A mellizom fontos alapot képez a mell mirigyes állománya alatt, feszességével formálja a mellkast. A mellizom rendszeres edzésével a mellizom vastagodni kezd és a mell ez által megemelkedhet.

Tipp:
1. Minden mozgás közben legyen rajtad jó alátámasztású melltartó. 
2. Szoptatás ideje alatt kerüld a lendületes mozgást, mert eközben a mell súlya terheli a tartószalagokat, és amennyiben a terhelés erőteljesebb, mint amennyit a szövetek kibírnak változás nélkül, lejjebb ereszkedhet a mell. 
3. A testtartás alapvetően meghatározza melled „felfekvését” a mellizomra, kerüljük a begörbített hátat a mell megereszkedése (csüngése) így elkerülhető.

Gyakorlat:
1. Térdelő ülésben (vagy ülésben) egyenes gerinccel, és végezz gyors tempójú karkörzést ökölbe szorított kézzel. A könyököd ne hajlítsd, hogy mellizomból végezhesd a mozdulatot. Kezd egészen lassan a körzéseket, majd egyre gyorsabban. A leggyorsabb tempó hat leginkább. Ismételd a gyakorlatot előre és hátra is 10-10x.
2. Térdelő ülésben (vagy ülésben) egyenes gerinccel, mellső középtartásban hajlítsd a könyököd 90 fokos szögben, a tenyereid egymás felé néznek, érintsd őket össze. Képzelj el egy pici papír fecnit a két könyököd közé, és ezt tartsd is ott az egész gyakorlat alatt leesés nélkül. Így emeld vállmagasságból a cetlit függőlegesen fel a legmagasabb pontig, majd engedd vissza. Szép lassan végezd a gyakorlatot, ismételd 10x.

BABA

Kis testének felfedezése: A babád fokozatosan fedezi fel a maga kis testét. Szinte napról napra újat tanul arról, hogy mit tud csinálni kezével, végtagjaival, fejecskéjével, hangjával. Hathetes korára érdeklődését már mozdulataival is kíséri. Ficánkol, dobálja a tagjait. Szereti, ha mutatsz neki valami színeset (kb. 15-20 cm-re). 

Tipp: Fesd ki az arcodat, hogy kontúrjaidat kiemeld. A baba szereti az édesanya arcát nézni, amit érdekesebbé tehetsz a sminkkel.

ANYA ÉS BABA

A baba először a szabadban: A gyermek és a szülő számára egyaránt fontos a szabad levegőn töltött idő. Futással vagy gyaloglással színesebbé és egészségesebbé teheted a hétköznapokat. Élvezheted a friss levegő, a napsütés (vagy a hóesés) valamint a természet közelségének áldásos hatásait is.  Az időjárási körülmények befolyásolhatják elhatározásodat abban, hogy kimozduljatok-e. Azonban megfelelő öltözékkel a zord időben is élvezetes lehet egy kis mozgás a szabadban. 

Tipp:
1. Mindig gyermek az első. Akkor indulj sétálni, kocogni, amikor ő evett, ivott és szívesen van a friss levegőn. (Legalább fél óra teljen el evés után).
2. Mindig megfelelően öltöztesd fel és vigyél magaddal enni, innivalót, a cumiját (ha van) illetve egy-egy kisjátékot.
3. Ha hosszabb körre indultok, feltétlenül vigyél magaddal pelenkázó csomagot, váltóruhát is. 
+1. Indulás előtt ellenőrizd, hogy a babakocsi megfelelő állapotú, a babánkat is megfelelően rögzítetted, a hordozókendőben kényelmesen és stabilan helyezkedik el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése