2016. június 13., hétfő

Aktívan a babával - 7. hét

ANYA

Általános átmozgatás: a gyaloglás nemcsak a legegyszerűbb mozgásforma, a legolcsóbb közlekedési eszköz, hanem a rendszeres testedzés leggyakoribb formája is. Segítségével egyszerre szabadulhatsz ki a levegőre és fedezheted fel a természetes környezeted csodáit. Bárki gyakorolhatja a gyaloglást. Idősek, túlsúlyosak vagy akár kismamák is. Várandósság alatt és szülés után ez az első mozgásforma, amibe belekezdhetsz. Kezdésnek 20-30 perc is felér egy átmozgató edzéssel. Persze nem a „kirakat nézegető” sétára gondolunk, hanem a fókuszált gyaloglásról. Meglepően el fáradhatsz, ha koncentrálva a helyes testtartásra, a karok és a láb ellentétes mozgatására és a teljes talpfelületen gördülésre dinamikusan haladsz előre. Ahogy nő az edzettséged és csökken a fáradékonyságod, úgy egyre hosszabb ideig végezheted ez a testmozgás. 

Tipp:
1. Leginkább rögös terepen, természetes felületen gyalogolj. (lehetőleg ne betonon).
2. Emelkedőkkel és lejtőkkel fokozd a terhelést.
3. Használj jó edzőcipőt és öltözz mindig időjárásnak megfelelően!

BABA

Az első kontaktus az érintés. A baba szereti érezni anyja testközelségét, bőrének illatát, szívhangját. Bújjatok össze minél többet, mert ez ad biztonságot neki az ismeretlen, új világban. (lehetőleg ne használj parfümöt, mert a baba nem szereti az intenzív illatokat, illetve így nem érzi a te természetes testszagodat.) A baba életének első hat hetében tekintetét nem tudja 25 cm-nél messzebbre irányítani. Ezért, ha kommunikálsz vele, hajolj közel hozzá, beszélj halkan de érthetően, kísérd túlzott arcjátékkal mondanivalódat, mosolyogj rá.

Tipp: Játssz az arcmimikáddal! Ráncold a szemöldöködet, vágj csodálkozó, szomorú, vidám, mérges és vicces arcokat. 

ANYA ÉS BABA

Gyaloglás a hordozókendővel vagy babakocsival kifejezetten kellemes program. Feltölti az édesanyát, és megnyugtatóan hat a babára. Az utazó apróság sokszor el is alszik a friss levegőn, ami kifejezetten jótékonyan hat idegrendszerének fejlődésére. Amíg pedig ő pihen, te is végre élvezheted a békét és nyugalmat.  Ilyenkor kicsit olyan, mintha visszanyernéd rég vágyott szabadságodat. Nem érdemes telefonálással, vagy más tevékenységek elintézésével megzavarni a sétát. Ehelyett bolyongjatok inkább csak úgy céltalanul, átélve a séta adta élményeket. A gondolatűzés ily módja jótékonyan hat a kimerült édesanyára.A babakocsi tologatása vagy a baba hordozása közben is tudatosan figyelj a helyes testtartásra. 

Tipp: 
1. Menjetek ki minden nap a természetbe, a szabad levegőre! Fuss vagy sétálj a gyermekkel önmagad és az ő örömére!
2. Babával sétálj vagy fuss hordozókendővel vagy babakocsival!
3. Kisgyermek társaságában később már az életkorának megfelelő játékokkal teheted színesebbé a programot (játszótéren vagy bárhol a szabadban - tisztáson, réten, erdőben, parkban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése