2011. december 19., hétfő

Sport az EGÉSZségért

A felnőtt lakosság életmódja az elmúlt 100 évben nagy változáson ment keresztül. Az urbanizáció hatására a városi ember egyre inkább elszakad a természetes környezetétől és életformájától. A tartásproblémák, az elhízás, a lehangoltság, és az ún. civilizációs betegségek (pl.: szív és érrendszeri megbetegedések) csak néhány azok közül a riasztó jelekből, amik figyelmeztetnek: az EGÉSZség veszélyben van! 

 A sport válasz a modern ember megváltozott életformájára.

Manapság sajnos a nagyon fontos rendszeres testmozgás a perifériára szorult. Az emberek nem tulajdonítanak neki elég nagy szerepet mindaddig, amíg ilyen vagy olyan egészségügyi probléma kapcsán az orvosuk fel nem hívja rá a figyelmüket. Társadalmi problémával állunk szemben, hiszen a felnövekvő generáció előtt a pozitív minta egyre halványul. Egyre általánosabb, hogy a gyermekek számára még ösztönös mozgás kialszik mire felnőtté válnak.

 Aki nem mozog, lemond

Sajnos a felnőttek (különösen a kisgyermekesek) többségének egyre kevésbé lételeme a mozgás. Kezdetben a kifogások, később a tényleges testi korlátok miatt mondanak le a mozgás adta szabadságról. Észre sem veszik, de börtönbe zárják magukat. Saját elméjük és fizikumuk börtönébe. Lemondanak az izgalmas játékról és a rendkívüli élményekről. Egyesek talpon állnak és fel-le rohangálnak egész nap. Bár túlterhelik magukat, nem élvezhetik a sport jótékony hatásait. Mások meg sem mozdulnak, csupán ülnek, otthon a fotelban, a kocsiban vagy a padon (apukák az íróasztal mögött). Kívülről figyelik mások (főként a gyerekek és a fiatalok) aktív életét, de eszükbe sem jut csatlakozni hozzájuk. Pedig a mozgással kinyílhatna a világ előttük is.
 
Idő, energia, kedv

Az aktív élethez mindenképpen szükséges idő, energia és kedv. Sajnos, amikor ott tornyosulnak a napi teendők, a mozgás az, ami talán a te listádról is a legkönnyebben lemarad. Hiába a hangzatos szavak: a sport feltölt, energikusabbá tesz, harmóniát teremt (és ez által hatékonyabbá egyéb teendőinkben). Elszántság és tudatosság nélkül ezek csak jól hangzó szavak maradnak.

 
Tudatosság
 
Kis tudatossággal azonban felfedezhetjük, mekkora élménnyel gazdagodhatunk – sportolás közben és annak következtében is. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen megfeledkezni a világról, és önfeledten belevetni magunkat az élménybe. Érezhetjük, mennyivel energikusabban tudjuk elvégezni napi teendőinket, mennyivel frissebbek, élénkebbek és kiegyensúlyozottabbak vagyunk, illetve mennyivel szívesebben mosolygunk a tükörbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése