2012. január 15., vasárnap

Mit sportoljunk a gyermekkel? I.

Amikor felnőttként beépítjük ezt a mindennapjainkba - különösen ha együtt a gyermekünkkel - két dolog történik: 1. teszünk saját egészségünkért, külsőnkért, belsőnkért 2. mintát mutatunk a gyermekünknek. 

Most arról szeretnék írni, hogy hogyan is csempészhetjük be a mozgást a hétköznapjainkba gyermekek mellett?


Először is van néhány kérdés, amit rögtön az elején tisztázni kell magunkban.


1. Gyermekkel vagy gyermek nélkül szeretnénk sportolni?

2. Otthon vagy edzőterembe szeretnénk sportolni?
3. Mi a célja a sportolásnak? (Alakformálás, inkább rólunk szól? Vagy gyermekprogram, a hangsúly tehát a gyermeken?)

Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, utána még a gyermek korosztályi igényeit is meg kell vizsgálni. Mert ha még nagyon pici, kisebb mint fél éves, a konditerem gyermekmegőrzőjébe még biztosan nem lehet otthagyni. Ha meg már nagy, pl. 4 felé közelít, már inkább szeretne külön foglalkozásokon részt venni szülők nélkül. (Én a 4 évestől idősebb gyermekeknél már azt javasolnám, hogy - ha a gyermek is nyitott rá- keressünk valamilyen cél sportot, egy klubot, ahova rendszeresen jár, és játékos formában megismerkedhet a sportággal. Mi magunk pedig magunknak szervezzük meg a saját testedzésünket).

Tehát, hogy milyen formában sportolhatunk gyermekeink mellett/velük nagyon korosztály függő. Most ez alapján fogom áttekinteni a lehetőségeket.







Részletekért kattints a További bejegyzésekre!


Sportolás újszülöttekkel

A legkisebbek mellett az intim tornát javasolom, illetve néhány egyszerű gimnasztikai gyakorlatot. Ezeket otthon (akár ágyban is) végezheted. Emellett természetesen a babával fokozatosan egyre többet sétálhatsz.

Sportolás 0,4 - 1 éves korú gyermekkel

Végezz baba-mama torna gyakorlatokat otthon. Ezek gimnasztikai és erősítő jellegű gyakorlatok a gyermek tartásával, emelésével. Dvd-k vagy könyvek gyakorlatai alapján napi szinten "becsempészheted" a testmozgást. 

Hordozd a babádat, sétáljatok úgy nagyokat. Kocoghatsz is (akár babahordozóval vagy babakocsival is).

Sportfoglalkozás: Baba-mama jóga, baba-mama torna foglalkozások, baba-mama tánc óra, baba-mama spinning, úszás - babaúszás








Kép forrása: http://www.radiantlyrawlifestyles.com/working-out-with-baby/


Sportolás 1 - 2 éves korú gyermekekkel


A gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat a gyermek jelenlétében tovább folytathatod. Ezekbe a gyakorlatokba a gyermek mostmár vagy bekapcsolódik, vagy nem. Egy idő után másolni is fogja a mozdulatokat, illetve a mozdulatokból játékot lehet csinálni (pl.: mászások, átbújások, cipelések, stb...). 

Dvd-k vagy könyvek gyakorlatai sokat segíthetnek, hogy kreatívan mozgasd meg magad és gyermekedet.

A sétákat is aktívvá teheted azzal, hogy együtt fedezitek fel a természet újdonságait. Futás esetén a babakocsit felváltja a kis gyermekmotor. Biciklizni is el tudtok menni úgy, hogy a gyermek a gyerekülésben "utazik".

Sportfoglalkozás: Baba-mama jóga, baba-mama torna foglalkozások, vagy edzőtermi foglalkozások gyermek nélkül (aki ez esetben vagy apával, vagy nagymamával otthon van), úszás - babaúszás, ...





Kép forrása: http://www.growingyourbaby.com/2009/10/06/chasing-after-your-kids-doesn’t-count-as-a-workout/


Sportolás 2 - 4 éves korú gyermekkel


Otthon folytathatod a gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat a gyermek jelenlétében. A gyermek egyre aktívabban részt vehet a feladatokban. Dvd-k vagy könyvek gyakorlatai segítenek ötleteikkel.

Sétálhattok és játszhattok együtt a szabadban. Gyermeknek szánt outdoor játékokba bekapcsolódhatsz te is. Pl.: együtt fogócskázhattok, akadály vagy sorversenyeket rendezhettek, labdadobálós-gyűjtögetős játékokat játszhattok. Elkezdheted biciklizni tanítani, vagy ismerkedhettek a labdával.

Sportfoglalkozás: manó torna órák, zenés torna órák, edzőtermi foglalkozások a gyermek nélkül (aki akár az edzőterem gyermekmegőrzőjében is lehet), úszás, biciklizés, tánc foglalkozás, ... Bármilyen szervezett foglalkozás, ahol gyermekmegőrző működik.





Kép forrása: http://www.popsugar.com/fitness/Calories-Burned-Mom-19147989


4 éves kor után



A 4 évestől idősebb gyermekeknél már érdemes - ha a gyermek is nyitott rá- keresni valamilyen általános nagy mozgást fejlesztő foglalkozást, ahova rendszeresen járhat, és játékos formában megismerkedhet egy alapozó sportággal. 

Az edzésidőben, esetleg fuss, bicajozz, görkorizz egyet a közelben. Ha már elég ügyes vagy egyedül, megtaníthatod te is görkorozini a gyermeked.


........................................................................


A Gyermeked a személyi edződ című könyv az otthoni babás edzésekhez ad tippeket. Tartalma: gimnasztikai és erősítő gyakorlatok gyermekkel vagy nélkülük, illetve leginkább a szabadba csábító játékok. A feladatokat gyógytestnevelő és gyermek mozgásfejlesztő terapeuta állította össze, így a baba és a mama szempontjait is figyelembe veszik a gyakorlatok.

További információk: Gyermeked a személyi edződ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése