2013. február 12., kedd

Harmadik pillér - Pihenés

Tavaly, jó ideje már, elindítottam egy sorozatot, amiben az EGÉSZség 3 pillérét terveztem végig elemezni. Az első a táplálkozás, a második a mozgás volt. A mozgás témán belül, mivel ez az oldal kiemelt témája, kissé elidőztem. Eljött azonban most az idő, hogy szót ejtsek arról a bizonyos harmadik pilléréről is.



Frissesség, üdeség, lendület... Ez az állapot az igazi ÉLET. Ilyenkor képes az ember pozitívan gondolkodni, alkotni, tervezni és kiteljesedni. Az egészséges fiatalok - különösen a gyerekek - számára ez a világ legtermészetesebb állapota. Olyan természetes, mint a levegővétel. Gondoljunk csak vissza gyerekkorunkra. Mennyi erő és energia tombolt bennünk. Elmélyülve játszottunk, megfeledkezve térről és időről. Néha értelmetlennek tűnő kalandokba fogtunk, nem mérlegelve képességeink és erőnk határait. Mosolyogtunk - vagy épp sírtunk, de amit csináltunk, abba szívünk-lelkünk benne volt. Nem "spóroltunk" azzal, hogy ÉLJÜNK.


A fent említett három pillér - táplálkozás, mozgás és pihenés- alapvetően meghatározza energia szintünket/tartalékainkat, és így EGÉSZségünket. Ha egyensúlyban vannak, energikusak és életerősek vagyunk. Ha bármelyik felborul, magával borítja az EGÉSZ-et. Hiába táplálkoznánk egészségesen, ha nincs étvágyunk. Hiába mozognánk, ha nem aludtunk előző éjjel semmit és így az is feladat, hogy hétköznapi teendőinket elvégezzük. Az elválaszthatatlan hármasból, ma kiemelve a tudatos pihenésről és a lelki feltöltődésről szeretnék írni. A harmadik pillérről.

Részleteért kattints a További Bejegyzésekre!

Sajnos felnőttünk. A fiatalok életkedve és élet-igenlése a legtöbbünk számára elképzelhetetlenül távolivá vált... Fáradtak vagyunk. Kimerültek, lestrapáltak. Sokszor úgy érezzük, nincs erőnk gondolkodni, koncentrálni. Türelmetlenek vagyunk, hisz nincs energiánk kivárni a tanulási folyamat végét, a játék végeredményét, a munka gyümölcsét, az edzés sikerélményét... Fáradtak vagyunk figyelni, befogadni, szeretni... Szép lassan űzött vadakká váltunk, akik alig várják, hogy a nap végén ágyba kerüljenek, majd akkor is hánykolódva forgolódnak az álmatlanságtól. A legtöbbször valamilyen képernyő mögé bújunk - tv-n, (okos)telefonon vagy épp a számítógépen keresztül szemléljük kívülről mások életét, csak mert az kényelmesebb szórakozás, mint valós kalandokba belevetni magunkat...


A gyermekek számára, szinte teljességgel elképzelhetetlen, hogy fizikai valójuk gátat szabjon vadregényes elképzeléseiknek. És ettől oly színes számukra az élet. És mi lesz a felnőttekkel? Törvényszerű, hogy fizikailag-lelkileg-szellemileg megfakultan,  a "túlélésre" menjünk minden nap? Hogy lemondjunk az édes őrültségekről, az "energiaigényes színekről" és a szabadság érzéséről? Törvényszerű, hogy a fáradtság legyőzzön bennünket?

Az okok

Hogy mitől vagyunk kimerültek? Számtalan oka lehet. Túlhajszolt élet a munka miatt, stressz a munka miatt, magánéleti "hajsza", a lelki problémák különböző változatai, betegség, egy kisbaba érkezésével járó alváshiány és izgalmak, stb... Hosszasan lehetne sorolni a listát. Egy közös vonása biztosan van ezeknek az un. "energiarablóknak": teljes mértékben képesek felborítani a belső testi-lelki egyensúlyt. Annyi energiát vonnak el fizikálisan és pszichésen is, hogy alapvető biológiai szükségleteink kielégítése is kockára kerülhet.  
Harc az energiarablók ellen

A kimerültség és fáradtság kezelésének legkézenfekvőbb módja az alvás. Nyugodt alvás közben pihen a test, kikapcsol a szellem is. De mit csináljunk akkor, ha nincs időnk aludni, vagy épp nem tudunk? Hogyan lehet másképpen tölteni energia tartalékainkat?

A legfontosabb, hogy letegyük azokat a testi-lelki terheket, amik mázsás súlyként nehezednek ránk. Ha ezeket nem cipeljük tovább, felszabadulunk. Eközben pedig gondolatban és cselekvésben is többre jutunk, megőrizve pozitív hozzáállásunkat önmagunkhoz és a világhoz. Tudatos kikapcsolással megszüntetjük azt az "erőteret", ami mágnesként vonzza magához drága energiánkat. Ilyenkor éber állapotban zárjuk ki az "ártó erőket", hogy helyet adjunk az építőknek.


A pihenés és kikapcsolódás módjairól szól következő bejegyzésem, amit itt olvashatsz el: 
 Hogyan pihenjünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése