2013. február 2., szombat

Mozgással a fittségért 9. - Úszás

Az úszás az ember egyik legősibb mozgás formája. A futáshoz hasonlóan, nagyszerű módja fizikumunk általános megdolgoztatásának, és a teljes lelki kikapcsolódásnak. De vajon tényleg igaz, hogy 0-99 éves korig mindenkinek jót tesz?


Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni, tudják milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől…Mit élünk át úszás közben? Hogyan hat a szervezetre? Miért ajánljuk mindenkinek? És hogyan kezdjünk neki? Ha szeretnél minderről többet megtudni, érdemes velünk tartani.

Részletekért klikkelj a További bejegyzésekre!

Az élmény

Bizonytalanul lépegetsz a medence szélén. A hűvös víz elsőre nem tűnik túl csábítónak... Néhány gimnasztikai gyakorlatot végzel, csak úgy ráhangolódásképpen, no meg abban reménykedve, hogy így majd erőt és bátorságot merítesz a csobbanáshoz.  Különösen hideg napokon egyáltalán nem fűlik az ember foga a hidegbe merülésnek… Segítségül, jól jön, ha felidézel lelki szemeid előtt egy nyári csobbanást valami gyönyörű vízparton, a szikrázó napsütésben, a lágyan hullámzó hűsítő tengerbe. Egy, kettő, hááárom, csobb! Beugrottál. Most már nincs idő tétovázni, emlékek vagy vágyak tengerében lubickolni. A hatás magával ragad, és tettre hiv. Vár a tényleges lubickolás a vízben! Gyorsan tempózni is kezdesz, tudva, hogy a fizikai aktivitással gyorsan bemelegedik a tested és elmúlik a kellemetlen fázós érzés. Először még feszülten végzed a kar és lábmozdulatokat, elkülönülsz a hullámzó, hömpölygő víztömegtől. De amint az új közeg, magába fogad, hatni kezd rád, nemcsak hőmérsékletével, hanem erejével is. Kezded felvenni a ritmust, átadod magad a kellemes ringató mozgásnak és a megfelelő irányba terelgetve magad szó szerint felfekszel a hullámokra, had vigyenek. Amint megszokod az új közeget - a hőfokot, a felhajtóerőt és a zúgó hangot is, egyre könnyebben tudsz haladni a vízben. Mozgásod harmonikussá válik, légzésed ütemessé. Már a szemedet is ki mered nyitni a víz alatt. Bár, itt most kicsit más még a tájékozódás is. 

És mennyire más a munka, amit úszás közben végezned kell! Az izmaid szinte egytől-egyig dolgoznak. A kar és lábmunka oly intenzív, hogy már szinte azonnal érzed a tagjaidban a bizsergést. Levegőt sem vehetsz akármikor… ezt is meg kell ám szokni. Hiába a terheléssel járó zihálás, ezen úrrá kell lenned, hiszen a következő levegővételt muszáj a következő mozdulathoz igazítani. Ha ez a szinkron felborul, az úszás kétségbeesett kapálózássá válhat. Kell egy kis idő, míg az új közegben az új helyváltoztatás természetessé válik. De amint átesel a holtponton, egyszerre élvezni kezded a súlytalan haladást.  Milyen jó delfin módjára siklani a víz alatt, néha kibukkanva egy gyors levegővételre, aztán tovasuhanni könnyedén! Később pedig milyen jó a parton felfrissülten megpihenni!

Úszás mindenkinek

Az úszás élettanilag az egyik legkiválóbb aerob mozgásforma. Pozitív élettani hatásai miatt, szinte minden korosztály számára ajánlott. Technikája ráadásul viszonylag könnyen elsajátítható.

Az úszás hatása

Megmozgatja a test összes izmát, és javítja az általános teherbíró képességet

Az egyetlen sportág, amely légzésszabályozásra kényszerít. A ritmusos tempózás, a vízbe merülés, majd kiemelkedés és légvétel váltakozása révén a légzőszerv igen nagy tréningnek van kitéve. Ennek köszönhetően, rendszeres úszással megnövekszik a tüdő kapacitása.

Kedvezően befolyásolja a szív- és keringési rendszer működését is. Ennek köszönhetően javul a szervezet oxigén ellátása.
 Ismétlődő mozdulatai növelik az izmok rugalmasságát, különösen a váll, a csípőtájék és a térd izmait tartják kiválóan karban. A súlytalan izommunka rendben tartja a gerinc stabil állását is. Úszás közben az ízületek terhelése szinte elhanyagolható, így olyan mozgások is végezhetők fájdalommentesen, amelynek a szárazföldön történő végrehajtása fájdalmat okozna. Nem véletlen, hogy a gyógytorna és gyógytestnevelés kiemelt eszköze.

Mivel az úszás nagy energiafelhasználással járó sport (a közegellenállásnak köszönhetően), kifejezetten ajánlott a túlsúlyos gyerekek és felnőttek számára. Ráadásul, a víz felhajtóereje következtében beállt súlycsökkenés tehermentesíti a mozgatórendszert, könnyíti a mozgáslehetőséget.

Mindezen túl, a súlytalan lebegés lelki békénk stabilizálódásához is hozzá járul. Kedvező hatással van az idegrendszerre, stressz oldó, hozzásegíthet a fölösleges energiánk levezetéséhez.

További előnyei:

  • technikáját bármelyik életkorban könnyen elsajátíthatjuk,
  • jótékony hatását mind a fiatalok és az idősebbek is élvezhetik,
  • nemcsak a túlsúlyosak számára ad lehetőséget a kímélő edzésre, hanem akár a várandósoknak is,
  • a sportsérülések elszenvedésének esélye is igen alacsony.
 Veszélyei:

  • a medence tisztasága kritikus kérdés, különösen, ha valaki hajlamos a fertőzésekre,
  • a klóros víz, főként az érzékeny bőrűeknek ártalmas lehet,
  • a víz hőfoka kritikus kérdés, a túl hideg vagy a túl meleg víz nem alkalmas edzésre.

Nem ajánlott az úszás: bőrbetegség (pl. ekcéma), bőr illetve nemi fertőzés gyanúja esetén, valamint asztmás betegek számára.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy várandósan érdemes-e, szabad-e  úszni. Az úszás várandósokra gyakorolt hatásáról - előnyeiről, veszélyeiről Úszás várandósan

Ha  szeretnél többet megtudni arról, hogy mennyit és hogyan érdemes úszni, melyik úszás hogyan hat a szervezetre, melyik milyen izomcsoportokat mozgat meg különösen, az úszó gyakorlatok összeállításában olvashatsz itt: Úszó gyakorlatok

1 megjegyzés:

  1. Egy kedves olvasóm gondolatát továbbítom:

    Köszönjük ezt a sok hasznos írást. A lent írtakat csak megerősíteni tudom. Nekem a csípőmnél van egy fejlődési rendellenesség, ami kihat a térdemre (és most már a gerincemre is). Volt idő, hogy a székből felállni nem tudtam, és négykézláb közlekedtem a lakásban. Egy időben elhatároztam, hogy minden hétvégén elmegyek úszni. Nem blicceltem el, alkalmanként 20-40 hosszt úsztam. Ezt egy nyár alatt tettem, majd októberben megfogant a kisfiam. Az orvosaim azt mondták, hogy ha majd várandós leszek készüljek, fel, mert borzalmasan fájni fog a csípőm, viszont a védőnő, a nőgyógyász nem támogatta az úszást (felfertőződés miatt). Így a terhesség alatt abbahagytam. Úgy végig csináltam 2 terhességet, hogy TELJESEN tünetmentes voltam! Pedig más tornánál, mindig előjött ez a gondom.

    Szóval, én is csak ajánlani tudom mindenkinek az úszást!

    Várady Beáta

    VálaszTörlés