2013. február 27., szerda

Otthon sportolás alapelvei

Esztétikus és egészségünk és jó megjelenésünk érdekében aktív életmódot kell folytatnunk, azaz rendszeresen kell edzenünk. Egy edzés magában foglalja 1. a szervezet aerob típusú terhelését (pl. gyaloglással, futással, úszással, bicajozással), 2. a zsírégető, izomépítő, valamint a tartásjavító gyakorlatokat és 3. a kiegészítő bemelegítő, illetve a levezető nyújtó-lazító gyakorlatokat. 

Kezdő tornázóknak

Első lépésként a lényeg az átmozgatás, a stressz elűzése és az elgémberedett test átmozgatása. Ilyenkor még nem a fogyasztáson, vagy a szervezet megdolgoztatásán van a hangsúly, sokkal inkább a kímélő átmozgatáson, így „bevezetve” a mozgást a napi rutinba. Később persze, amikor a mozgás beépült a napirendbe, az eltökélt anyukák akár egy komplex edzésprogramba is belefoghatnak. 

Az edzésprogram
1. Egészségmegőrzés és az optimális külső megteremtéséhez heti 3-4 alkalommal aerob típusú mozgást szükséges végezni, amit alakformáló erősítő gyakorlatok egészítenek ki. Az edzés minden esetben gimnasztika gyakorlatok kezdődik, és nyújtó-lazító gyakorlatokkal zárul.
2. Sportoláskor vedd figyelembe egyéni lehetőségeidet (fizikai adottság, érdeklődés, lakóhely, finanszírozás, stb…) és egészségügyi állapotodat (magas vérnyomás, cukorbetegség, ortopédiai deformitások, várandósság, szülés utáni rehabilitáció, egyéb élettani problémák, testsúly, életkor, stb…). Szükség esetén konzultálj szakorvossal.
3. Tartsd szem előtt, hogy a fizikai állapot (életkor, egészségi állapot, fáradtság) és lelki állapot (figyelem, kedv) befolyásolja a sportolás lehetséges időtartamát. Légy türelmes, tarts pihenőt, ha szükséges.
4.  Adottságaiddal, képességeid szintjével és fizikai állapotoddal összefüggésben mérd fel a gyakorlás rizikóit, a sérülésveszélyt. A sportolás helyét, idejét és módját körültekintően válaszd meg.
5.  Mindig alacsonyabb aktivitással kezd az edzésprogramot. A terhelést növeld először az időtartammal és csak azután az intenzitással.
6. A fogyókúra elengedhetetlen kiegészítője a rendszeres testmozgás. Egyes esetekben (a túlsúly mértékétől függően) speciális mozgás és táplálkozási program összeállítására van szükség, szakember segítségével.
7. Szükség esetén konzultálj orvossal korábbi sérüléseidről, illetve csináltass általános orvosi állapotfelmérőt.
+1 Sportolás mellett gondoskodj a megfelelő táplálkozásról (vitamin és ásványi anyagok bevitel) és a folyadékfogyasztásról (sporttal napi kb. 3 liter legyen).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése