2013. február 27., szerda

Mit csinál a baba sportolás közben?

Edzés babával (0,4 - 1 éves kor)

A baba egyfajta súlyzó szerepét tölti be. A terhelést, azaz a gyakorlatok ismétlésszámát az ő súlyához igazítsuk. A gyakorlatok során vegyük figyelembe a baba életkorát, képességeit és igényeit. Semmit ne erőltessünk. Figyeljük a babát. Igazítsuk az ismétlésszámot, a gyakorlatok időtartalmát és a kivitelezési módját a hozzá. Amennyiben a gyermek még (vagy már) nem képes vagy nem szereti a gyakorlatot, végezd egyedül, esetleg súlyzóval.

Aranyszabály: a gyermekkel a játék során csak azt és annyit szabad gyakorolni, amit egyedül is meg tud már csinálni. Ha csak tehetjük, találjunk ki egy rövid mesét, énekeljünk egy oda illő dalocskát a feladatokhoz kapcsolódóan.

Edzés mini manóval  (1- 2,5 éves kor)

A gyermek a gyakorlatok közben már általában nincs kézben. A játék neki az, hogy megfigyeli és utánozza édesanyja mozdulatait, vagy bekapcsolódik a gyakorlatokba ahogy neki jól esik.

Edzés manóval  (2,5 - 4 éves kor)

Egyre komplexebb a mozgáskészlete a gyermeknek, könnyen bekapcsolódik a testgyakorlásba utánzással, de egyszerűbb utasításokat is végrehajt már. Fontos szabály, hogy a szülő mindig bemutat, a gyermek, pedig ha kedve tartja, másolja a mozdulatot. Így lehet eljutni a közös játékig. A kisgyermekeknél semmiképp nem tanítunk technikát. Hagyjuk, hogy ő maga kísérletezzen, illetve segítségül a bemutatást használjuk. Az a legfontosabb, hogy egyéni sikerélménye legyen. A lényeg a „sokszor keveset” gyakorláson van. 

További részletek:
Mit sportoljunk gyermekkel? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése