2013. május 13., hétfő

Mozgással a Fittségért 4. - Hasizom és várandósság

Várandósság után marad a pocak?

Várandósság alatt a méh több tízszeresére tágul, ezt a tempót követnie kell a has izmainak és a bőrnek is. Várandósság időszakában az egyenes hasizmok bizonyos mértékben szétválnak. A kismamák derékbősége akár 50 cm-rel is megnőhet, ami az egyenes hasizmokat tekintve 20 cm-es változás. Pocak gömbölyödése  a has bőrét sem kíméli. Hirtelen növekedés - tágulás esetén a bőrön terhességi csíkok jelenhetnek meg. (A maximum, amit tehetünk: rendszeresen sportolunk és gondoskodunk a bőr rendszeres hidratálásáról.)

Szülés után a méh kb. 6 hét alatt nyeri vissza eredeti méretét, alakját. A hasfal eközben laza, tónustalan, előre domborodó.   A bőr alatt és a hasüregben esetlegesen felszaporodó zsír nehezítheti és lassíthatja a hasfal regenerációját. Minden esetben idő kell ahhoz, hogy egykor szép hasunkat visszanyerjük.

Tartsuk szem előtt:

1. A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Ezért még babavárás előtt érdemes ilyen szempont miatt is odafigyelnünk a hasfalunk megerősítésére.
2. Természetesen, ha már szülés előtt sem voltunk "formában", keményebb munka vár ránk. Ugyanez a helyzet, ha a babavárás közben a kelleténél többet híztunk. Vagy ha szülés után a táplálkozás mértékéhez nem társul arányosan a torna is.
3. Babavárás közben az ésszerűség határai között szabad csak terhelni szervezetet és tilos nagyon szélsőséges terheléssel dolgozni. Kerülni kell a préslégzést igénylő gyakorlatokat is - hasizom-gyakorlatok, vagy a súlyok emelését.  Ilyenkor tehát marad a laza átmozgató torna, ami közvetett módon, de kifejezetten pozitívan hat anyagcserénkre és dolgozik a plusz kilók ellen.
3. Akik többedszer szültek, és/vagy nagy testsúlyingadozással járt a terhességük lassabb regenerációra számíthatnak. Kitartó, és rendszeres edzésre lesz szükségük a pocak eltüntetéséhez.
4. A császármetszés után általában hat héttel regenerálódnak a műtét által érintett hasizmok. Az első két hétben a heg első gyógyulási szakaszában a hasi terület illetve a hasfal és hasizmok tornája egyáltalán nem javasolt.

Mire figyeljünk még szülés után?

1. Kerüljük a hasszorító használatát, hacsak azt kifejezetten nem rendeli el az orvos. Mivel leveszi a hasizmokról a terhet, inkább káros hatású. Egy idő után az izmok még annyit sem fognak tartani, amennyit előtte.
2. Rendezzük testsúlyunkat - természetesen az anyatejes szoptatás szempontjainak maximális figyelembevételével.
3. Ügyeljünk a helyes testtartásra. Így a hasizom is tartja törzset.

Forrás: www.babaszoba.hu, Hasizomproblémák a gyermekágyi időszakban - Tápainé Bajnai Márta gyógytornász

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése