2013. július 15., hétfő

A kismama jógáról


Beszéljünk akár testi-lelki prevencióról vagy rehabilitációról, bátran állítható, hogy a keleti mozgáskultúrák gyakorlatsorai - megtanulása és rendszeres alkalmazása - felfoghatók egyfajta gyógyító-erősítő terápiának... Olyan terápiának, amelyre bizonyos élethelyzetekben különösen nagy szükségünk lehet.... 

Egy nagyon konkrét, nehézségekkel teli időszak, minden babára vágyó nő életében,  a várandósság, a szülés és a babagondozás időszaka. Akik már átélték, tudják, hogy igen nagy lelki erőre és fizikai felkészültségre van szükségünk ahhoz, hogy könnyedény vegyük az elkerülhetetlen akadályokat. Olyan élettani, fizikai és pszichés változásokon megyünk keresztül a 9 hónap alatt (majd az utána következő legalább egy évben), amire sokan életük legnagyobb erőpróbájukként emlékeznek vissza.


Fel lehet egyáltalán felkészülni erre a nehéz útra? Van arra lehetőség, hogy könnyebben nézzünk szembe az előttünk álló kihívásokkal? És ha igen, hogyan  működik a módszer? 

Részletekért kattints a További bejegyzésekre!


Harmonizálás mozgással

Vannak olyan keleti mozgásformák, amik lényege abban rejlik, hogy megtanuljuk saját energiáinkat áramoltatni.  Az ősidők óta gyakorolt mozdulatsorok nemcsak a test működését harmonizálják, de lelki stabilitást is nyújtanak. A kínai tai chi chi kung vagy az indiai jóga olyan természetes mozgásformák, melyek élettel töltik meg a testet és közben felfrissítik a lelket. Mindez pedig nemcsak mozgásunkban, hanem viselkedésünkben és megjelenésünkben is tükröződik.


A jóga, mint erőforrás

A jóga olyan erőforrás, ami konkrét segítséget jelenthet a babavárás időszakában. Speciálisan kidolgozott fajtája, a kismama (majd a baba-mama) jóga végigkíséri egy nő elkerülhetetlen oda és visszaváltozását. A kismama jóga, a jóga általános alapelveivel összhangban, egészséges várandósságra, könnyű szülésre, a szülést követő gyors regenerációra készít fel. Segít abban, hogy várandósságunk és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, s már a kezdet kezdetétől pozitív körülményeket biztosít a születendő baba számára.
 

A gyakorlatok és hatásaik

A speciális jóga gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és házizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat, és jelentősen hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez illetve azok működésének (akár ellazításának) tudatos megérzéséhez. A gyakorlatok az átmozgatáson túl a szülésre való felkészülést is szolgálják. Stressz oldó hatásúak, rávezetnek a helyes légzéstechnikára, segítenek felismerni testünk jelzéseit. A légzés és mozgás összehangolásával megtanulhatunk befelé fordulni is, amire a vajúdás során nagy szükség lesz majd. A nyugodt légkör, a harmonikus mozgás és az ösztönösen választott testhelyzetek is pozitív, megnyugtató hatásúak.

Tartsd szem előtt!
  • Különösen hasznos, ha tudatosan összpontosítasz az éppen használt izmokra, mivel így megtanulhatod befolyásolni a tested működését.
  • A légzés ritmusával összhangban végzett gyakorlatok során, nemcsak önmagaddal kerülhetsz egyensúlyba, hanem a babával is összehangolódhatsz.
  • A torna mindig az aktuális trimeszter mozgásigényéhez és lehetőségeihez igazodik, de fontos, hogy Te is figyelj magadra. Tartsd figyelembe tested korlátait, csak annyit és úgy mozogj, ami jól esik.
  • Tanuld meg a speciális légző gyakorlatokat! Ezek a vajúdás és a szülés folyamán nagy segítségedre lesznek!
  • A szülés-születés utáni időszakban is érdemes folytatni a jógát, ha szeretnél egy érzékeny, gyöngéd és szoros kötődésre alapuló kapcsolatot kialakítani kisbabáddal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése