2013. július 15., hétfő

A testi - lelki feltöltődés mozgásai


Minden sport másról szól. Van olyan, ami a játék önfeledt élményét nyújtja, más egyszerűen szórakoztat, megint más az adrenalin szintet emeli meg szervezetünkben azzal, hogy extrém helyzetekben tehetjük vele próbára magunkat. Van olyan is, ami a zene csatornáján keresztül ad feltöltődést és kellemes kifáradást. Ma viszont arról a fajtáról szeretnék írni, ami a lelki énünkhöz segít hozzá kapcsolódni.
 

Meditáció a mozgásban... Mint egy lassú tánc, amely harmóniát sugároz, és harmóniát teremt. Aki átéli - sok-sok gyakorlás után -, stabilitásra lel. Képes mozdulatait  tudata maximális irányítása alá vonni. Képes akadály nélkül áramoltatni energiáit. Képes összekapcsolni testi-lelki folyamatait. Mintha lenne valami különleges titka az ilyen embernek, amit magával visz akkor is, amikor már nem gyakorolja a mozgásformát. Nyugodtan és derűsen közlekedik a világban, mintha rá nem hatnának a környezet bosszúságai, mintha ő valami egész más dimenzióban létezne. Pedig "csak" ismeri  a benső énjéhez vezető utat.

Bizonyos mozgásformáknak kifejezetten ez az összhangteremtés a legfontosabb célja. Hogyan érhetjük el mozgással azt, hogy test és lélek harmóniája megszülessen? Mitől működik ez a mechanizmus? És vajon tényleg kismamáknak is ajánlott a felkészülésnek e speciális módja? A mai írásom általánosan szól a keleti mozgásformák nagyszerű hatásairól, de a folytatásban külön szót ejtek majd a kismamák igényeire szabott fajtájáról, a kismama jógáról is. A nehéz úton elkel ugyanis a segítség...
Részletekért kattints a További bejegyzésekre!

Energia... Az élet elképzelhetetlen nélküle

Nem mindegy viszont, hogy mennyi van belőle - mennyit tudunk fordítani önmagunkra és mennyit tudunk átadni belőle másoknak. Energiaszintünk direkt összefüggésben áll azzal, hogy milyen fizikai-lelki és szellemi állapotban vagyunk. És kihat arra, hogy mennyire vagyunk képesek koncentrálni - azaz milyen hatékonyan szűrni a kívülről érkező információ rengeteget, és mennyire vagyunk képesek irányítani a bennünk zajló és a minket körülvevő folyamatokat. Egészséges működésünkhöz elengedhetetlen a test belső energiáinak az akadály nélküli áramlása. Ekkor azt tapasztalhatjuk, hogy jól érezzük magunkat: stabilak, kiegyensúlyozottak és nyugodtak vagyunk. És nemcsak látszólag árad ez belőlünk. Az összhang lényünkből fakad. És tényleg, ilyenkor a légzés nyugodt, a mozdulatok természetesek, könnyűek, élénkek. A testtartás belülről lazul, a mozgások ösztönösen nyitódnak. Nyugalmat és erőt sugárzunk, mely nem "megjátszott", hanem igazi stabilitást tükröznek. 


Harmonizálás mozgással

Vannak mozgásformák, amik lényege éppen az, hogy megtanuljuk energiánkat áramoltatni.  E mozgásformák gyakorlásával nemcsak a test működését tudjuk harmonizálni, de lelki stabilitást is nyerhetünk általuk.

A keleti mozgáskultúrák óriási hagyományokra tekintenek vissza. Számtalan változatának közös vonása a légzés és meditációs terápia, ami a mozgásban teljesedik ki.  Élettanilag jótékonyan hatnak egyes szerveink működésére és a vérkeringésre, javítják a testtartás, oldják a stresszt, lelkileg pedig hozzásegítenek a tudatos létezéshez. Összességében a testi-lelki-szellemi egységre törekvést hirdetik. A kínai tai chi chi kung vagy az indiai jóga olyan természetes mozgásformák, amelyet létrehozóik ősidők óta gyakorolnak. De ezek nemcsak a régiek világában voltak népszerűek, a modern korban is megmaradtak, sőt mára meghódították az egész világot.

Pozitív hatások

A keleti mozgásformák korhatár nélkül művelhetők, hatásaikat fiatalok és idősek is átélhetik. Rendszeres gyakorlásukkal hozzájárulunk a testi-szellemi frissességünk megőrzéséhez valamint az aktív, hosszú élethez. Élettel töltik meg a testet, javítják a test rugalmasságát, fiatalítanak - mindezt nemcsak mozgásunkban, hanem viselkedésünkben és megjelenésünkben is érzékelhetjük.

Tartsd szem előtt!
  • A keleti mozgásformák egyszerre hatnak a tudatra és a testre is: békét és nyugalmat teremtenek a fejben és rugalmasságot hoznak a testnek!
  • A jóga vagy a tai chi többről szól, mint a testgyakorlásról: segít elcsendesedni a rohanó világban.
  • A kidolgozott gyakorlatok erősítik az izmokat, javítják a hajlékonyságot, fokozzák a rugalmasságot. Aktívan hatnak a gerincre és a testtartásra.
  • A gyakorlatok fokozzák a szervezet vérellátását, ezért javítják a belső szervek működését.
  • Mivel a gyakorlatok serkentik a vérkeringést, rendszeres ismétlésükkel jobb lesz a bőr vérellátása is, ez pedig szemmel láthatóan belülről fiatalít.
  •  A gyakorlatok egyáltalán nem pihentetőek, sőt, megfelelő végrehajtásukkal keményen megdolgoztatnak.
  • A pihenés nem egyenlő az alvással. A szervezet számára szükséges a test-lelki oldódás is, ennek folyamata speciális gyakorlatokkal segíthető.
  • Az edzéseket hetente legalább háromszor iktasd be!
Beszéljünk akár testi-lelki prevencióról vagy rehabilitációról, óriási lehetőségeket rejtenek magukban a keleti mozgásformák. Bátran állítható, hogy a gyakorlatsorok - megtanulása és rendszeres alkalmazása - felfoghatók egyfajta gyógyító-erősítő terápiának... Olyan terápiának, amelyre bizonyos élethelyzetekben különösen nagy szükségünk lehet....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése