2014. február 14., péntek

A gyaloglás

Igazi felüdülés a fókuszált séta. Egyáltalán nem könnyű ez a „mindent kizárok, semmire sem gondolok, semmit sem csinálok” séta. De ha kitartó az ember, eljuthat egy olyan állapotba, amikor igazán kitisztul a feje és kiélesednek érzékei.

A gyaloglás nemcsak a legegyszerűbb mozgásforma, a legolcsóbb közlekedési eszköz, hanem a rendszeres testedzés leggyakoribb formája is. Segítségével egyszerre szabadulhatunk ki a levegőre és fedezhetünk fel tájakat vagy akár a lakókörnyezetünket.

Bárki gyakorolhatja a gyaloglást. Idősek, túlsúlyosak vagy akár kismamák is. Várandósság alatt és szülés után ez az első mozgásforma, amibe belekezdhetünk. Kezdésnek 20-30 perc is felér egy átmozgató edzéssel. Persze nem a „kirakat nézegető” sétáról van szó, hanem a fókuszált gyaloglásról. Meglepően el lehet fáradni abban, ha koncentrálva a helyes testtartásra, a karok és a láb ellentétes mozgatására és a teljes talpfelületen gördülésre haladunk előre leginkább rögös terepen. Ha ehhez emelkedők és lejtők is párosulnak, garantált egy kellemes edzés. Ahogy nő az edzettség és csökken a fáradékonyság, úgy egyre hosszabb ideig végezhető ez a testmozgás.

A gyors gyaloglás nagyon jó fogyasztó sport lehet. Ennek alapvető feltételei a táv hossza, a tempó megválasztása illetve a kitartó, és folyamatos haladás, ugyanis csak így valósul meg igazán a zsírégetés.

A gyaloglás technikája

1.     helyes testtartás – test súlypontja középen
2.     lépéshossz – kényelmes, nem túl nagy és nem túl kicsi lépésekkel
3.     lépés – puhán érkezzünk a talajra, teljes talpfelületen gördüljünk át
4.     a kar és lábmunka – a kar segíti a futó mozgást, ez ellentétes a lábmunkával
5.     a levegővétel – a légzést igazítsuk a lépések ritmusához
(Gyaloglásnál történik a talajfogás sarkon és nyújtott térddel)

Gyaloglás babahordozóval

A babahordozós gyaloglás közben elegendő követni a gyaloglás általános technikáját, figyelembe véve a helyes hordozásra vonatkozó előírásokat.

Gyaloglás babakocsival

Kifejezetten kellemes program. Feltölti az édesanyát, és megnyugtatóan hat a babára. Az utazó apróság sokszor el is alszik a friss levegőn, ami kifejezetten jótékonyan hat idegrendszerének fejlődésére. Amíg pedig ő pihen, az édesanya is végre élvezheti a békét és nyugalmat.  Ilyenkor kicsit olyan, mintha visszanyerné rég vágyott szabadságát.
Nem érdemes telefonálással, vagy más tevékenységek elintézésével megzavarni a sétát. Ehelyett bolyongjunk inkább csak úgy céltalanul, átélve a séta adta élményeket. A gondolatűzés ily módja jótékonyan hat a kimerült édesanyára.

A babakocsi tologatása közben is tudatosan figyeljünk a helyes testtartásra és a gyaloglás technikájára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése