2014. március 10., hétfő

Tavaszi megújulás avagy szabaduljunk meg a méreganyagoktól!


A levegő, amit beszívunk, a táplálékok, amiket fogyasztunk, a folyadékok amiket iszunk, a kozmetikumok, amiket magunkra kenünk vagy bőrünk tisztítására(!) használunk, a tisztító és mosószerek, amiket a háztartásunkban használunk mind-mind befolyásolják azt, hogy a szervezet mennyire tud egészséges maradni, mennyire tud (és meddig!) hatékonyan működni.

A toxikus anyagok felhalmozódása a szervezetben veszedelmes veszélyt hordoz magában. Aki ugyanis egészségtelen életmódot folytat, az nagyobb rizikóval betegszik meg. Elemi érdekünk hát, hogy a szervezetünk belső higiénéjére odafigyeljünk. Életvitelünk általános minőségét vizsgáljuk meg tudatosan, és lehetőség szerint apró változtatásokkal tegyük azt egészségesebbé.

Mindennapjaink során méreganyagok számtalan fajtájával találkozunk. Leginkább az élelmiszerek tartalmaznak olyan mesterséges anyagokat, amelyektől akarva akaratlanul telítődik a szervezetünk. Sokszor az élelmiszerek "kezelése" során az értékes összetevők gyártás közben elvesznek. Mindeközben a hőkezeléssel, az adalékanyagok felhasználásával teszik élelmiszereinket széppé és kívánatossá. A húsok sokszor antibiotikumokkal, hormonokkal kezeltek, a kenyérfélék glutént tartalmaznak nagy mennyiségben, az üdítők mesterséges ízfokozókkal vannak tele. Ráadásul számtalan olyan élelmiszereket is fogyasztunk, amikre a szervezetnek egyáltalán nincs szüksége...  Ilyenek a cukrozott (és szénsavas) üdítő italok, energia italok, chips-ek, más cukrozott desszertek, nassolni valók... Tele vannak mindenféle kemikáliákkal, amik elárasztják létfenntartó szerveinket - máj, vese, gyomor.
Az alap élelmiszereink - tej, kenyér, hús és zöldségek - minősége, mennyisége és a napi bevitel aránya kritikus fontosságú.  Az ételekkel sok-sok olyan felesleges vagy veszélyes anyagot viszünk be a szervezetünkbe, amelyek felhalmozódva akadályozzák a sejtek normális működését.t Legyünk ezért tudatosak táplálkozásunkban.

Tipp: 1. Vásároljunk kistermelőktől! 2. Szorítsuk vissza a cukorfogyasztást! 3. Kerüljük a mesterséges színezéket, tartósítószert tartalmazó élelmiszereket! +1 Igyunk nagy mennyiségű, tisztított vizet!

A másik „ipar”, amely talán a legtöbb rejtett kárt okozza  nem más, mint a kozmetikai ipar. Arckrémek,  arclemosók, tusfürdők, testápolók, samponok, dekor kozmetikumok, ... Állítólag ápolnak, tisztítanak és revitalizálják a bőrt... A gyenge minőségű alapanyagok azonban alig fejtik ki a hatásukat az iparilag előállított keverékekben. Mindeközben olyan vegyszereket tartalmaznak, amelyek egyrészt roncsolják a bőr természetes védőrétegét, másrészt a bőrünkön keresztül felszívódva egyenesen bekerülnek a vérkeringésbe.

Tipp: 1. Használjunk házilag készített szappanokat, bőrápoló vajakat, bio és natúr kozmetikumokat. 2. Rendszeresen járjunk szaunába! 3. Igyunk nagy mennyiségű folyadékot a bőrünk belső hidratálására!

Életmódunk erősen befolyásolja szervezetünk egészséges működését. A stressz, az ülő munka, és a rendszeres testmozgás hiánya károsan befolyásolja az anyagcserénket.  (És akkor a káros szenvedélyekről, mint pl. dohányzás vagy alkoholfogyasztás nem is beszéltünk...) Felborul a belső sav-bázis egyensúlyunk. Ha pedig az anyagcserénk nem megfelelő, akkor a szervezet oxigén és tápanyag ellátása valamint a káros anyagok eltávolítása romlik.  

Tipp: 1. A toxikus anyagok felhalmozódását kompenzáljuk aktív életmóddal. 2. Pörgessük fel az anyagcserénket! Kellemes testmozgással jelentősen javul az anyagcsere - növekedik a vérellátás, javul az oxigén- illetve tápanyag ellátás, valamint a káros anyag eltávolítás. 3. Iktassuk ki a savasodás életmódbeli okait - tartós stresszt, alváshiányt, ...

A tavasz kiváló alkalom a szervezet megújulására, megújítására. A szervezet ilyenkor szinte automatikusan próbál megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Egy kis rásegítéssel hatékonyan kitisztíthatjuk májunkat, vesénket, beleinket és a szervezet minden szövetét a toxikus anyagoktól. Így a szervezetünk felszabadulhat és végre akadálymentesen működhet. Egy méregtelenítő kúra segítségével sokat tehetünk szervezetünk egészséges működéséért.

Tippek a tavaszi megújulásra:
1. Végezzünk szolid tisztító kúrát! Például víz kúrát, gyümölcs kúrát, citrom kúrát, ...
2. Igyunk napi 3 liter folyadékot! (tiszta vizet, és/vagy méregtelenítő gyógyteát).
3. Tudatosan állítsuk össze étrendünket! Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, kevés húst, és iktassuk ki a cukrot!
4. Étrendünket egészítsük ki értékes vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőkkel.
5. Mozogjunk hetente 3x30-et! A sport bármilyen fajtája szóba jöhet, a fontos, hogy alaposan megizzadjunk.
6. Sétáljunk minden nap. A mozgás, a természetes közeg, a jó levegő és a napfény egyszerre fejti ki jótékony hatását.
7. Járjunk rendszeresen szaunába.
Aki elszánt, akár egy intenzív léböjt kúrát is kipróbálhat. Ehhez azonban kontrollált körülmények javasoltak, ahol a táplálékbevitel és a napi mozgásmennyiség szigorúan meghatározott és ellenőrzött. Figyelem, az aktív méregtelenítési időszakban, például egy léböjt kúra idején, ne terheljük a szervezetet intenzív sportolással. Pihenjünk sokat, töltsünk minél több időt a szabad levegőn, sétáljunk nagyokat, esetleg végezzünk kíméletes átmozgató tornát. Ha a szervezet megtisztul a salakanyagoktól, lehet fokozatosan elkezdeni úszni, kerékpározni, futni, stb... 
Böjt és mozgás

Forrás: Dr. Olajos Judit, Tóth Kornélia – Életmódi
Ajánló: reformgyógyász.hu, flavon.hu, szappanok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése