2014. február 3., hétfő

Privát wellness - ez most csak rólad szól!

Milyen jó is frissnek, üdének, élettel telinek lenni! Bőrünk friss, vonásaink kisimultak, érzékeink élénkek. Tiszták vagyunk. Olyanok, mintha egy külső-belső "takarításon" estünk volna át.  Kellemes fáradtság bizsereg a tagjainkban, miközben szellemileg és lelkileg nyugalom burkol minket magába.
Számomra oly távolinak tűnik ez az állapot. Valahol a fiatal felnőtt korom gondtalan wellnesskedéseire emlékeztetnek, amikor úgy éreztem, kerek a világ. Most viszont, az általános állapotomat megvizsgálva, a tevékeny energia és az általános jókedv csupán egy távoli legenda. Úgy vélem, nem azért, mert közben oly sok év telt volna el (bár kétség kívül az időt nem lehet megállítani). Sokkal inkább a sok teendő, a napi nyomás és két gyerekkel járó állandó hajsza kuszálta össze idegrendszeremet, vette el erőmet. Szétterpeszkedett rajtam a lehangoltság és a tompaság.
Sokszor a hullámok úgy csapnak össze a fejünk felett, hogy  már csak tehetetlül vergődve próbálunk túlélni... Pedig bármennyire is nehéz, az egyetlen megoldás ilyenkor a hatékony cselekvés. Nagy kérdés azonban, hogy konkértan mit tegyünk? Energiákat kell mozgósítanunk valahonnan, amik segítségével elindíthatjuk a pozitív változást. A legtöbb energiát pedig abból nyerjük, ami JÓ!

A kényeztetés egy garantált receptjét szeretném az olvasókkal megosztani. A jó az benne, hogy ez most csak rólunk szól, és csak rajtunk múlik hogy milyen hasznát látjuk majd. Az eredménye lehet varázslatos is, ha igazán hiszünk benne és elszántan végig is csináljuk. Pusztán magunk miatt. Jó szívvel ajánlom mindenkinek (nemcsak anyukáknak), hogy próbálja ki.

Személyes tapasztalatomat szeretném megosztani, hogy hogyan lehet egy kiadós, garantáltan fiatalító és megújító wellness program segítségével erőt nyerni. Íme a kronológiája legutóbbi fiatalító, regeneráló, immunerősítő, öregedésgátló (anti-aging) programomnak. Beleírtam az előzményeket és az utólagos teendőket is, hiszen így teljes a vállalás-eredmény mérlege.

Privát wellness hozzávalók:
1 uszoda és szauna a közelben
1 fürdőruha, 1 törülköző, 1 papucs
1 fürdő jegy (1500 Ft)
1,5 óra (15 perc odaérkezés, átöltözés, 40 perc szauna és lazulás 15 perc aktív úszás, 15 perc öltözködés és hazaérkezés) Javaslom a reggeli időpontot, garantáltan működik a "ki korán kel aranyat lel"!
munkába járóknak még:
1 megértő főnök, akivel meg lehet beszélni, hogy ma 1 órával később érkezel
kisgyerekeseknek még:
1 nagymama, aki vigyáz a kisbabára
és /vagy 1 férj, aki elviszi a gyereket iskolába, óvodába
Néhány fontos "fűszer"még az élményhez: tudatosság, tervezettség, elszántság, kitartás, némi szaktudás, hogy mit miért, hogyan csinálj.
Az én wellness élményem
 
Előzmények:
éjfél - kisbaba felsír, ágyban fekszek, és gondolkozok menjek-ne menjek hozzá, fél óra alatt magától visszalaszik
1 óra - baba etetés - kb. 10  perc, alszunk tovább
3 óra - baba megint felébred, 4 óráig nyöszörög, akkor megszoptatom, amitől megnyugszik
7 óra - ébresztő, baba ellátása, ovis gyermek öltöztetése, indítása az oviba
7.45 reggeli és pakolás
8.30 indulás az uszodába
Iszonyúan fáradtan ébredek, nem is tudom, hogy elmenjek-e az uszodába. De mivel jó lenne kicsit kiengedni a gőzt, nem mondom le magamnak a programot.Majd annyit veszek ki belőle, amennyi jól esik.

 
A program:
9 órakor érkezek az uszodába, gyors jegyvásárlás, öltözködés és máris indulhat az egy óra, ami csak az enyém!
Gyors zuhany, aztán irány a szaunavilág. A gőzfürdőben kezdek. Jó érzés, hogy átmelegíti a bőrömet a gőz és gyöngyöző vízcseppek formájában pereg le rólam. Mélyeket lélegzek, a párás levegő a légutaimnak is jót tesz. Fejemben mindenféle gondolatok kavarognak, néha örvényként magával ragad egy-egy probléma, de gyorsan visszatérek a meleg gőz megnyugtató ölelésébe. 5 percet töltök itt. Amikor már éppen kezdene nyomasztóvá válni a nagy meleg, kijövök. Langyos, majd hideg vízzel zuhanyzok le, ami felfrissít. Most a szaunába folytatom a regenerálódást. Itt nem párás a levegő, viszont sokkal nagyobb a meleg. A fali homokórát nézem, elhatározom, hogy 10 percet fogok itt tölteni. Az sok idő, és a vége nem is szokott túl kellemes lenni, viszont tudom, hogy a szervezetemre nagyon jótékonyan hat a magas hőmérsékleten töltött idő és az azt követő lehűlés. Egy kicsi törölközővel dörzsölgetem a bőrömet, ez átmaszírozza azt. Az utolsó pár perc nehezen telik el, de kibírom. Nagy levegő, kifúj, nagy levegő, kifúj. Minden egyes lélegzetvétellel lazább és könnyedebb leszek. Gyorsan hideg zuhany, mielőtt még belegondolnék a hideg vízzel járó kellemetlen érzésbe. Hú, a váltakozó hideg-meleg hatás élénkíti a vérkeringésemet, bőröm kipirosodik, és ruganyosabbá válik, testem egyre ellazultabb lesz. Lassan kezdek megérkezni a jelenbe. Már nem gondolkodom máson, csak élvezem a szauna csendjét. Jön a harmadik kör, aromaterápiás kamra, mely a fényterápiát ötvözi az illóolajok kellemesellazító hatásával és a kellemes meleggel. Újabb 5 perc itt. Sajnos, mennem kell, mert rohan az idő... Kiérve azért még végigsétálok a langyos majd hideg vizes kavicságyon, ami erősen átmaszírozza a talpamat. Jaj, de jó volt!
Van még 20 percem, úszni fogok. Annyira fáradtan ébredtem, és most a vízbe csobbanni olyan, mintha valami frissítő, energetizáló életvízbe mártóznék meg. Lemosom magamról a nyomokban még megmaradt nyomottságot és a kedvtelenséget. 5 kört úszok mellúszásban a 25 méteres medencében, összesen 250 métert. Most nem sietek, csak a magam tempójában úszok. Mire véget ér a rögtönzött célom teljesítése, már aktívabban kell vennem a levegőt. Jól eső fáradtsággal szálok ki a medencéből.
Vége a programomnak. Gyors öltözködés és hajszárítás, és indulás haza. Most hosszú tisztálkodásra nincs idő, azt majd otthon, amikor lesz rá idő. Kocogásban jövök haza. Lehetne séta, is de valahogy a pozitív energiák tova röpítenek még.
10.15 hazaérkezek, vár a babám.

Utólagos teendők:
Hozzávalók:
10 dkg tengeri só (vagy parajdi só)
tisztálkodó szerek (én újabban a natúr kozmetikumokra esküszöm kézműves szappan, kézműves samponszappan, sea vaj)
Miután köztes feladataimat megcsináltam, újra szánok még kb. 15 percet magamra. Zuhanyozással kezdem, majd átdörzsölöm a bőrömet a sóval. A bőröm élénk lesz tőle, és baba simaságú. A vegyszermentes, bőrápoló natúr szappannal mosakszom meg, hajmosásra is a speciális samponszappant használom. Meleg törölközővel itatom fel a vizet magamról. Végül pedig sea vajjal dörzsölöm végig a bőrömet testápolás céljából. Így teljes a wellness.

Úgy érzem, nagyon lestrapált vagyok manapság. Kevés alvás, millió teendő, állandó időzavar... Ráadásul, alig csinálok már egyáltalán valamit a saját magam örömére. Pedig ez nemcsak a saját érdekem, hanem a környezetemé is. Ha kiegyensúlyozott, egészséges és vidám vagyok, akkor minden sokkal jobban megy. Ha pedig jól mennek a dolgok bennem, akkor jól mennek körülöttem is.

Én hiszem, hogy már egy rövidke magunkra fordított idő simogatni fogja testünket-lelkünket. És hiszem, hogy ha ez mozgással telik, a hatás még intenzívebb. Ilyenkor ugyanis szinte lehetetlen mással foglalkozni, a fizikai bevonódásnak köszönhetően magába szippant a tevékenység. Ahogy fent írtam, a legfontosabb az elhatározás.

Próbáld ki te is a privát wellness-t! Egészségedre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése