2014. január 30., csütörtök

Aktívan a babával - Babahordozás

A babahordozás a baba és az édesanya szempontjából is elemi szükséglet. A baba számára hozzátartozik fizikai, lelki és szociális fejlődéséhez. Hordozás közben folyamatosan ingerek érik a tapintó és az egyensúlyérzékelő-rendszerét. A hordozott baba izmai eközben gyorsan erősödnek, hiszen a gravitáció folyamatosan edzésben tartja őt. Természetesen a baba szorosan van rögzítve, anatómiailag a megfelelő helyzetben. Aztán ahogy egyre nagyobb és erősebb, a megtámasztás feladatát fokozatosan átveszik a hordozóeszköztől az izmok. Az anya testközelsége erősíti a baba biztonságérzetét, kötődés kialakulását. A világot a hordozott baba közvetlenebbül látja, az emberek reakcióit is direktebben kapja, emellett saját jelzéseit is könnyebben tudja eljuttatni környezetéhez. 

Az édesanya számára is nagyon fontos kisbabájának testközelsége. Tudja a babát simogatni, nézegetni, puszilgatni. Emellett jó érzéssel tölti el, amikor a babája érdeklődően figyeli őt vagy boldogan nézelődik a világban. A hordozás ráadásul lehetőséget ad arra, hogy a babázás ne jelentsen akadályt bármely egyéb tevékenységében. Segítségével könnyedén összehangolható a baba és az anyuka személyes igényei. Nagyobb lesz a szabadsága nem csak otthon, hanem otthonról kimozdulva is. Ráadásul, a babák többsége nagyon könnyen megnyugtatható egy hordozókendőben. Fontos azonban figyelembe venni az édesanya állapotát, hogy mikor és mekkora súlyt cipelhet. A szülés utáni állapota és fizikai adottságai is befolyásolják a hordozás mértékét. Ráadásul, kifejezetten fontos a helyes hordozási technika. Ez nemcsak a kényelem, hanem a helyes testtartás megőrzése, tehát az ortopédiai problémák kialakulásának elkerülése miatt is kulcskérdés.

A klasszikus értelemben vett babahordozás újszülött kortól kb. akár 1,5 éves korig is lehetséges. Egyes hordozók azonban alkalmasak akár 4 éves kisgyermek hordozására is. Az elöl hordás 4 hónapos korig, vagy 5-7 kg súlyig tart, utána oldalt vagy háton hordás lehetséges.
Különböző típusú babahordozók (kendők, kenguruk) vannak forgalomban, amelyek lehetővé teszik, hogy szinte az első perctől kezdve együtt mozoghassunk a babával. Hogy melyikbe hogyan lehet a babát elhelyezni, ezzel összefüggésben pedig, hogy mikortól szabad használni, kövessük a gyártó irányelveit. Vannak olyan kendők, amikben amolyan magzati pózban kuporodnak össze a babák, tehát már újszülött kortól használhatók. Természetesen a baba fejlődésével párhuzamosan kell megválasztanunk a hordozó típusát és azt, hogy abban a babát milyen pozícióba helyezzük el. Ehhez tudjuk aztán hozzáigazítani, hogy milyen típusú mozgást végezhetünk együtt. Ha a megvásárolt hordozó helyes használatát elsajátítjuk, biztosak lehetünk benne, hogy babánkat úgy hordozzuk, hogy testi fejlődését is támogatjuk. (Figyelem, egy általános alapelv: tilos a babát arccal kifelé hordozni).

Fontos figyelembe venni, hogy milyen típusú hordozó mekkora babának, milyen testhelyzetben ajánlott. A baba anatómiai elhelyezkedése és megfelelő rögzítése kulcsfontosságú a hordozó kiválasztásakor. Csak ezután beszélhetünk arról, hogy milyen célra – gyaloglás, futás, házimunka alkalmas az adott hordozó.

A helyes hordozás technikája

A helyes babahordozási technika a baba és az édesanya szempontjait is magába foglalja. Ennek értelmében, a legfőbb kritérium a baba megfelelő alátámasztása.  A feszesen, megfelelően szorosra kötött kendő körülöleli a babát, segítségével a gyermek szinte „lebeg”, miközben az anya helyes testtartása is lehetővé válik. A megfelelően rögzített baba súlya egyenletesen oszlik el az egész törzsön. A két test súlypontja valójában egy. Így nem kényszerülünk a súlynak ellen tartani. Ha a helyes testtartással hordozzuk a babát, akkor nem terheljük túl a gerincet, sőt, a mély hátizmok megerősítésével jót is teszünk.
Gyaloglás hordozókendővel

A babahordozós gyaloglás közben elegendő követni a gyaloglás általános technikáját, figyelembe véve a helyes hordozásra vonatkozó előírásokat.

Bővebben a gyaloglásról: később

Kocogás babahordozóval

Csak a nagyon lassú kocogás ajánlott, hiszen a plusz súly (baba) cipelése ronthatja a kocogás technikáját illetve megbonthatja a helyes testtartást. A laza zötykölődés azonban megengedett és az a baba szempontjából is vállalható.
A hordozós kocogás során is tudatosan figyelj a helyes testtartásra és a futás technikájára.


A kocogás technikája

• Ne szökdécseljünk, ne lépjünk túl nagyokat.
• Ne emelgessük meg elöl a térdünket, és hátul a sarkunkat.
• Puhán gördüljünk előre a talajon, a lépéshosszt igazítsuk a tempóhoz. Lassabb tempó kisebb lépéshossz, gyorsabb tempó nagyobb lépéshossz.
• A testsúly kissé az elöl lévő láb elé esik, így tudunk a lépéssel jól elrugaszkodni a talajtól.
• Karunk is dolgozzon futás közben. A kar lazán a test mellett dolgozik úgy derékmagasságban.
• A törzsünk futás közben egyenes, a mellkas nyitott, a váll nem esik be. Tekintet előre néz. Így több levegőt tudunk beszippantani.
• Az egész törzs laza futás közben, az erőkifejtést a lábunkkal végezzük.
• Levegőt lehetőleg az orrunkon át vegyünk, nyugodt tempóban. Ha zihálnánk, csökkentsük a tempót. Valójában vegyük úgy, hogy a tempót a levegővételhez igazítjuk.

Bővebben a futásról: Mozgással a fittségért 8. - Futás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése