2014. december 4., csütörtök

Útravaló gyermekeinknek 5. – Ritmus és dallam

Kisgyermekkorban, az édesanyával (illetve más szeretett családtaggal) átélt élmény életre szóló útravalóul szolgál a világra rácsodálkozó apró gyermek számára. Kifogyhatatlan lelki táplálék ez, melyet elég felidézni gondolatban, hogy vidámság, erő, önbizalom és szeretet töltse be a kisember szívét bármerre jár, bármit csinál. A szülő pedig, aki ADJA az élményt, VISSZA is KAP valami rendkívülit: a féktelen gyermeki boldogságot. És mekkora szüksége is van erre! Akár gyógyírt keres régen szerzett lelki sebeire, akár csupán élvezi újra gyermekkorának vidám pillanatit, gazdagabbá válik gyermeke által.


Játék a tánc

Kezedben tartod gyermekedet. Gyengéden öleled át őt, miközben a fülébe dúdolsz egy kedves dallamot. A távolból beszűrődő zene, mint egy különleges virágillat tölti be a teret. A gyermek guruló nevetéssel fogadja játékodat: a hang, a ritmus és a mozgás összerendezett egészét. Táncoltok. A könnyed ringatózás a szelíd hanghullámokon messzire sodor benneteket. Lépés egyet jobbra, egyet balra, forgás egyszer, és még egyszer, majd egy kis hullámzás, és TAPS! Édes kis bolondság ez, mely boldoggá teszi a kisgyermeket, de a Te lelkedben is biztosan hagy nyomot.


Íme a lehetőség egy újabb közös felfedezésére: a zene, az ének, a tánc erejének megtapasztalására. Először a tánc általános hatásairól, majd kifejezetten a gyermekek fejlődésében játszott szerepéről esik szó ebben az írásban zárva a sort azzal a bensőséges képpel, amivel indultunk is: az édesanya formabontó táncával babájával.

A részletekért kattints a További bejegyzésekre!

A tánc ereje

A tánc egyedül, partnerrel vagy gyermekkel ugyanarról szól: megérkezni a pillanatba. Megtapasztalni egy érzést, egy élményt, egy hangulatot. Térben és időben összekapcsolódni másokkal, ami boldogsággal tölti be a jelenlévőket. Legyenek andalító melódiák vagy akár vérpezsdítő ritmusok - ahogy szinkronba kerülünk a zenével és a többiekkel, hatni kezd ránk. Végre igazán megélhetjük önmagunkat.


A táncra vállalkozó résztevők különleges állapotba kerülhetnek. Olyan ez, mint egy „flow élmény”. Magával ragad a ritmus, a dallam, és a mozgás. Mivel ezt mindenki aktívan éli meg, általánossá válik a jókedv és a derű! A másik boldogsága pedig még tovább emeli a többiek hangulatát. A táncosok – korhatártól és tudásszinttől függetlenül megtapasztalhatják milyen igazán önmagukká válni, milyen megélni saját identitásukat, milyen áttörni azokat a gátakat, amik esetleg a hétköznapokban megbénítanak. Végre szabadok lehetnek!

A táncnak rengeteg fajtája létezik egyéni, páros és csoportos változatokkal. Nagy erény, ha valaki birtokában van a különböző stílusok alapmozdulatainak, de zenére hangolódni és a ritmusra mozogni koreográfia nélkül is lehet. Csak át kell adni magunkat a zenének. A külvilágot elfeledve, eltemetett ösztönös énünk kel életre. A légzés és a mozdulatok szép lassan összerendeződnek. Vidám, szomorkás, vagy szenvedélyes játék kezdődik.

A kanadai Ontario művészeti tanácsa által készített rövidfilm tökéletesen kifejezi, hogy a tánc milyen természetes része az életnek, és hogy miért kellene mindenkinek táncolnia... Ez a video mindent elmond a táncról: Why I dance?

A táncoló művész

A táncunk kifejezi a személyiségünket, a hangulatunkat, az érzéseinket, egyszóval visszatükröz minket. Tánc közben mély önkifejezésre nyílik lehetőség, melyet művészi szinten bámulatba ejtő akár nézni is. A táncos a mozdulataival alkot: gazdag belső világát közvetíti az őt figyelőknek. Ő, miközben szigorú rendben követi  a megtanult mozdulatokat, kicsit mindig rögtönöz is. Így válik az előadás minden alkalommal egyedileg komponált alkotássá. A táncoló pedig a pillanat művészévé.


A gyógyító tánc

A tánc már az őskortól kiemelt szerepet töltött be az emberek mindennapjaiban. Akkoriban mágikus erőt is tulajdonítottak neki. Ma stressz oldónak, feszültségoldónak és kedély állapotjavítónak deklarálják. Oly annyira, hogy már létezik tánc és mozgás terápia is, mely középpontjában éppen a test tudatos ellazítása, a félelmek, szorongások oldása áll.


A tánc azért is gyógyítja a lelket, mert, ahogy visz magával a mozgás, nem tudunk igazán aggódni, vagy „befordulni”. A lelki lazulás aztán fizikumra is pozitívan hat. Az intenzív munka során a ránk nehezedő pszichés terheket észrevétlenül letesszük. Oldódnak az izmok, javul a keringés, testmozgásunk egyre harmonikusabbá válik.
A tánccal gazdagabban

A tánc mindenki életében egy nagy fejlődést jelenthet, ami növeli az önbizalmat. A táncoló, többek között, megtanul mások előtt szerepelni, kifejezni valódi önmagát, és könnyedén kapcsolatot teremteni. Mivel intenzív fizikai munkát végez, formásabbá is válik. A finom mozdulatok eltanulása, a helyes testtartás rögzítése elősegíti a nőies/férfias megjelenést. A nőknél különösen fontos a nőiesség megélése. Számukra a tánc lehet a csábítás eszköze is, a másik nemmel folytatott non-verbális "párbeszéd”.


Egy szó, mint száz, a tánc megajándékozza az embert. Jótékony hatása testnek és léleknek vitathatatlan korhatár nélkül. A táncolást bármikor el lehet kezdeni, mindent be lehet pótolni. Felnőtteknél sincs elveszve semmi. Egy pozitív közösségben pedig az ember csodákra képes.
A táncoló gyermek

A gyermeki lét minden szempontból speciális. Az első tapasztalatok, az első minták életre szóló nyomot hagynak (akár pozitívak, akár negatívak!). Meghatározzák a bontakozó személyiség testi-lelki-szellemi dimenzióit. A tánc, mint 1. természetes tevékenység, 2. spontán közös játék, 3. tudatos fejlesztő módszer, különös erővel hat a gyermek fejlődésére is.

Több okból is ajánlott a tánc kisgyermekeknek. Például, játékos módon erősíti az izomzatot, észrevétlenül fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúly érzéket, a ritmusérzéket, gazdagítja szociális készségeket, és építi az önbizalmat.


A személyiség alapjai, az énkép és a testtudat, kisiskolás korig alakul ki. A gyermek korai élményei és aktivitása ebben a folyamatban kulcsfontosságú. Izomzatának alakulása meghatározza későbbi alkatát. Köztudott, ha gyerekkorban nincs jól megerősítve az izomzat, felnőttkorban sokkal könnyebb elhízni, melynek következménye lehet számos egészségügyi probléma kialakulása is. De vidám kikapcsolódást és barátokat is jelent a táncos környezet, ami szintén kiemelten fontos. A táncból önfegyelmet, kitartást és munkát is tanul a gyermek. Sikerorientált lesz, az vezérli, hogy jó akarjon lenni valamiben. A kitartó gyakorlás során az alap mozdulatoktól el lehet jutni egészen a művészi mozgássorokig. Eközben pedig a kognitív és a motoros képességek párhuzamosan fejlődnek. A tánc szabályozottsága (térbeli-plasztikai, időbeli- ritmikai, erőbéli-dinamikai paraméterekkel) révén, komplex módon hat a tánctanulóra. A néptáncon keresztül pedig a magyar kultúra alapjait, a táncunk gyökereit is meg lehet ismerni.


Ősi összekapcsolódás

Az ember csak úgy önmagában nem, vagy ritkán táncol. Kell a közönség vagy a partner ahhoz, hogy egy dallam mozgásra indítson minket. A gyermek viszont remek társaság ehhez a könnyed játékhoz. Kicsiny szabadsága, vidámsága és a pillanatnak élése természetesen énekbe és táncba fordul bármikor, bárhol. Így kiáltja ő a világba létezését. Így üzeni mindenkinek az élet szeretetét.

Öröm ennek tanúja lenni, és öröm ebbe bekapcsolódni. Velük bárhol és bármikor énekre/táncra fakadhatunk mi is. Táncteremben, otthon, az utcán, a kocsiban is. Szükségünk is van erre, hiszen a túlzsúfolt, túlszabályozott, túlterhelt világunkból nélkülözhetetlen néha, akár csak néhány percre, kiszabadulnunk. Merjünk hát tanulni gyermekeinktől igazán ÉLNI. Hagyjuk, hogy a pillanat varázsa olykor minket is magával vigyen. Hagyjuk, hogy ő inspiráljon minket akár egy bolondos kis táncra!


Amikor édesanya karjában apró gyermekével táncol, nincs szomorúság, csak mosoly. A közös tánc mélyről jövő, természetes ösztöne bensőséges egységet teremt a két lélek között. Mozgás közben az édesanyában harmónia születik a zenével, harmónia születik önmagával és harmónia születik gyermekével is. Az egyperces mulatsághoz nem kell más, mint fül a csalogató zenéhez, vágy a kapcsolódáshoz és bátorság az ad-hoc „rítushoz”.

Érdemes pocakkal, babával, de nagyobb gyermekkel is kipróbálni!


Köszönet a szakmai segítségért:
Kovács Krisztinának, latin fitness és salsa oktatónak


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése