2015. április 17., péntek

A boldogság nyomában

Életmódunk alapvetően meghatározza életkilátásainkat. Ahogyan ma élünk, dolgozunk, pihenünk, táplálkozunk, szórakozunk, mozgunk stb., akikkel, és amikkel körülvesszük magunkat – család, barátok, otthon, munkahely, stb. – mind hatással vannak és lesznek életünkre.


Van egy hely a világban, ahol az életszínvonalat nem a GDP (Gross Domestic Product - Bruttó Hazai Termék) határozza meg, hanem a GNH (Gross National Happiness - Bruttó Nemzeti Boldogság). Ebben a távoli kis országban nem a gazdasági mutatók számítanak az jólét meghatározásában, hanem a „boldogság mutatók” (fenntartható fejlődés, környezetvédelem, a kultúra megőrzése és felelős kormányzás). Ezen a vidéken az emberek kiegyensúlyozott élete és a természet értékeinek a megóvása közügy. Az ember és természet közötti harmónia pedig fontosabb az anyagi gyarapodásnál.

Mit tanulhatunk tőlük, mi városi emberek? Részletekért kattints a További Bejegyzésekre!


Bhután - egy évszázadokon át tartó elszigeteltségben létező királyság, mely a modernizáció révén fokozatosan lépett a harmonikus fejlődés útjára. Mindeközben megtartotta hagyományos értékeit és fejlődését teljes mértékben az emberekkel és természeti környezettel összhangban álló fejlesztések révén érte el. Az itt élő emberek a természet részeként élnek. Szorgalmasak, kemény fizikai munkát végeznek. Életvitelüket tekintve kisgyermek koruktól kezdve egészen idős korukig aktívak. Igyekeznek megőrizni hagyományaikat és amennyire lehet ellenállnak a globalizáció fenyegetésének. Mértékletesség, visszafogottság és sok kompromisszum- ez jellemzi az életformájukat.  Úgy tűnik, így is boldogok.


Modern világunk csapdája, hogy a jólétünk ellenére mégsem élünk "gazdagabban" (egészségesebben, kiegyensúlyozottabban, élmény telibben). Ennek oka talán az, hogy eltávolodtunk a hagyományos értékektől és természet ajándékaitól. A táplálkozásunk és a fizikai aktivitásunk nincs összhangban a szervezetünk igényeivel. Életformánk kevésbé követi az élet törvényeinek valódi összefüggéseit. Szervezetünk optimális működéséhez a szükséges biológiai és környezeti hátteret a városi környezet nem tudja teljes mértékben biztosítani. A környezeti ártalmak, a mozgásszegény életmód, az állandó stressz, a túlhajszolt életforma, a helytelen táplálkozási szokások, az élvezeti cikkek fogyasztása, a számítógép (és általában a gépek) rabsága, a fogyasztói nyomás rombolja a testi-lelki egységet, az egészséget.  Hogyan lehetnénk akkor így boldogok?



Napjainkban egyre többen ismerik fel, hogy az ember a természet része. Vannak, akik szeretnének az érintetlen, tiszta és civilizációtól kevésbé terhelt természetes körülmények között élni és dolgozni. Vannak, akik szinte menekülnek a mesterséges környezet fullasztó nyomása alól. De a legtöbben mégis a civilizáció fogságában maradnak, hivatkozva arra, hogy mégiscsak ebben a világban kell élniük és boldogulniuk… Pedig, valójában csak szeretnének hatékonyan, praktikusan és persze kényelmesen élni. Nem is mérlegelve, hogy eközben károkat okozunk önmagunknak és a környezetünknek is… 


Tanuljunk a természeti népek példáiból! Keressük a jóllétet (well-being) - az egészséget, a boldogságot és a bőséget - a természet közelségében! Csodáljuk meg a szépségeit, lélegezzük be illatait, hallgassuk idegnyugtató hangjait. Fedezzük fel a természet ajándékait! Testünk-lelkünk ezektől az éltető élményektől felfrissül, ellazul, és felvidul. A regeneráló, gyógyító folyamatok pedig még a legegészségesebb szervezetben is fokozódnak.



Itt a tavasz, itt a lehetőség, hogy amennyire csak lehet becsempészd a természetet a mindennapjaidba!

1. Mozogj a szabadban! Jöhet a biciklizés, futás, séta, foci, amihez kedved van!
2. Ültess virágokat, zöldségeket! Ha nincs saját kerted, keress olyan ismerőst, akinek van. Örömmel fogja venni a segítséget a kerti munkákban, te pedig garantáltan ki fogsz kapcsolódni. A fizikai munka felfrissít, jót tesz alakodnak, jobban fogsz aludni, és jobb lesz az étvágyad is.
3. Piknikezz a szabadban! Parkban vagy a teraszon fogyasztott/elkészített falatok teljesen másként esnek.
4. Ülj le egy padra az erdőben, vízparton, parkban. Szemlélődj, csodálkozz rá a természet szépségeire. Így simogasd saját lelkedet!
5. Napozz a szabadban. A tavaszi napfény aranyat ér az egészségednek.
6. Aludj vagy pihenj egy öreg fa árnyékában. (Bátrabbak akár fel is mászhatnak rá, onnan más az élet perspektívája.)
7. Olvass a szabadban. Madárcsicsergés közben a könyv sorai is élénkebben üzennek.
+1. Egyél friss zöldségeket, gyümölcsöket. Hagyd el a nehéz húsos ételeket. Figyeld meg, mennyivel energikusabbá fogsz válni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése