2015. május 4., hétfő

Méregtelenítés

A tavasz kiváló alkalom a megújulására, megújítására. A szervezet ilyenkor szinte automatikusan próbál megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Egy kis rásegítéssel hatékonyan kitisztíthatjuk májunkat, vesénket, beleinket és a szervezet minden szövetét a toxikus anyagoktól. Így a szervezetünk felszabadulhat és végre akadálymentesen működhet. Egy méregtelenítő kúra segítségével sokat tehetünk szervezetünk egészséges működéséért.



Amikor tisztítókúrákról beszélünk, jobb esetben szimplán a vágyak vezérelnek minket: szebb bőr (vagy akár kevesebb pattanás) és szebb haj, ideális testsúly, energikus szervezet, egészségmegőrzés/helyreállítás, öregedésgátlás. De előfordulhat, hogy a figyelmeztető tünetek képzeletbeli hangjai szirénáznak és fényei villognak - fáradtság, kimerültség, sötét karikák a szem körül, emésztési problémák, fejfájás, gyulladások olykor akár konkrét betegségek formájában üzen a szervezet: egészséges működésemhez méregtelenítésre lenne szükségem!

De mi az a méregtelenítés? Mik azok a méreganyagok? Mi az az elsavasodás? És egyáltalán az anyagcsere? 
Ismerd meg a méregtelenítés alapvető összefüggéseit.

Részletekért kattints a További részletekre!

Mi is az anyagcsere?

Anyagcserének nevezzük azt a komplex folyamatot, amely a szervezet számára szükséges anyagok – tápanyagok, a légzéshez szükséges oxigén – felvételével, átalakításával, illetve a szervezet számára nem hasznosítható anyagok – szén-dioxid, különböző bomlástermékek, salakanyagok – leadásával fenntartja a szervezet állandóságát és biológiai egyensúlyát. Az anyagcsere-folyamatokat értelmezhetjük a szervezet szintjén (táplálkozás, légzés, kiválasztás), illetve sejtszinten (sejtek transzportfolyamatai, sejtlégzés, fehérjeszintézis stb.).

Anyagcsere lassulása: A kor előre halattával az anyagcsere folyamatosan lassul, a káros anyagok lerakódása fokozódik (elsavasodás). Valójában ez a folyamat eredményezi az öregedést. Minél idősebb az ember, annál savasabb az egész anyagcseréje. 

Anyagcsere serkentése: Tiszta víz fogyasztása, kalóriaszegény élelmiszerek fogyasztása, magas tápanyagtartalmú (és ballasztanyag tartalmú) élelmiszerek fogyasztása, sportolás.




Sav-bázis egyensúly

Szervezetünk kémiai szabályozását a savak és a lúgok kölcsönhatása határozza meg. Az ember bázikus szervezetű lénynek tekinthető, mivel vérének pH-értéke 7,35. A sav-bázis háztartás szabályozza a légzést, a keringést, az emésztést, a kiválasztást, a védekezést, a hormontermelést és még sok más fontos funkciót. Szinte minden biológiai folyamatra igaz, hogy kizárólag bizonyos meghatározott pH-érték mellett mehet végbe szabályosan. A 8-8,5 pH értékek (vérben és vizeletben is) a legmagasabb testi és szellemi teljesítményekre teszik képessé az embert.

A savak megkötése = salakanyag képződés

A savakat a szervezet az ásványi anyagok segítségévek közömbösíti, és salakanyagként "ideiglenes raktárba", a kötőszövetekbe helyezi. Sajnos manapság egyre gyakoribb eset, hogy az ideiglenes raktárból végleges szemétlerakó lesz. A salakanyagok nem távoznak többé a kötőszövetből, s megindul az elsalakosodás, vagyis a mérgeződési folyamat, mely öregedést és betegségeket von maga után. Az öregedés alapjában véve a savas salakanyagok által okozott folyamatos megmérgeződés s az ebből következő károk és hiányállapotok összessége.


Elsalakosodás

Az elsalakosodás azonban nem csak annyit jelent, hogy egy savból salakanyag képződik, vagyis hogy a sav közömbösítése során sóvá alakul. Elsalakosodásról akkor beszélünk, ha ebből a sóból salakanyag lesz. Csak akkor válik azzá, ha lerakódik az érfalon, a szövetekben, a szervekben, az ízületi tokokban stb. A kémiailag semleges só rendszerint a vesén, a beleken vagy a bőrön át elhagyja a szervezetet. Bizonyos körülmények között azonban elkezd lerakódni.

Jelek, melyek arra utalnak, hogy salakanyagok halmozódtak fel a szervezetben:

élősködők, paraziták jelenléte, candida betegség, vastagbél problémák, emésztési zavarok, székrekedés, visszatérő fejfájás, krónikus fáradtság, karikák, táskák a szem körül, ízületi problémák, keringési problémák (hideg végtagok), gyulladások a szervezetben, ödémák, májfoltok a bőrön,  súlyfelesleg, … Az elsalakosodás betegségei: érelmeszesedés, epekő, vesekő, húgykő, reuma, köszvény, daganat.

Az egészség 

Az ember anyagcsere alapfunkcióinak egyensúlyban kell lenniük. Az alapfunkciók a következők: a víz-, az elektrolit- és a sav-bázis háztartás. Így tudnak a sejtek és a szervek a kötőszöveten át a vérből elég oxigént és tápanyagot fölvenni.

Az ásványi anyagok jelentősége

Az ásványi anyagok közömbösítik a savakat, garantálják egészségünket és szépségünket. Virágzásunk addig tart, amíg szervezetünk ásványianyag-raktárai - a bőr, a haj, a köröm, a csontok, az erek, az inak, az ízületi tokok és a vér - jól föl vannak töltve. A savak és a mérgek légiója azonban szüntelenül arra kényszeríti a szervezetünket, hogy földolgozza ezeket az értékes készleteket a közömbösítés érdekében. Gondoskodnunk kell tehát az ásványi anyagok túláradó bőségéről, és kerülni kell a szervezetet savasító hatásoktól.

Megszabadulás a salakanyagoktól

A testünkbe került méreganyagoknak távozniuk kellene az anyagcsere-folyamatok során a szervezetünkből. Abban azonban, hogy öntisztító szerveink, mint a vese, a máj, a tüdő, a belek és a bőr is, maradéktalanul el tudják látni feladatukat, nagyon gyakran segítségre szorulnak. A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj egyes táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással méregteleníthető a legegyszerűbben. 


A tudatos salaktalanítás

A salaktalanítás a belek általános megtisztításával kezdődik, a bélflóra rendbe tétele. Ezt követhetik a célirányos tisztítókúrák, mint pl. a vese, a máj, az érrendszer, nyirokrendszer, ízületek megtisztítása. 

Mi történik a salaktalanítás során?

1. lépés: a salakoldás, ami nem jelent mást, mint hogy a közömbös só ásványi részét elválasztják az úgynevezett savmaradéktól, vagyis föloldjuk az eddigi stabil és közömbös kötést.
2. lépés: a sav közömbösítése ásványi anyagokkal (zöldségek, gyümölcsök, minden nyersen) és elegendő mennyiségű víz ivása a salakanyagok kivezetésére.

Mi a böjt?

A böjt az egyik leghatékonyabb méregtelenítési, salaktalanítási módszer. A böjtölésnek köszönhetően az emésztőszervek mentesülnek a terhektől, az egész szervezet megújul. A böjt a testet és a lelket egyaránt frissíti, gyógyítja. Évente legalább kétszer, ősszel és tavasszal tarthatunk böjtöt, számtalan módszer közül választhatunk. 

Tiszító kúra után

Nem elég a szervezetet megtisztítani, érdemes általánosan is figyelni arra, hogy táplálkozásunkkal
1. minél kevesebb méreganyag kerüljön a szervezetbe, 
2. minél több ásványi anyagban gazdagot juttasunk be a méreganyagok semlegesítésére  (az ne a szervezet tartalékaiból vonódjon el).
Emellett életvitelünkkel is
3. kerüljük minden módon a savasodást – stressz kerülése (tudatos stresszoldás), rendszeres testmozgás, friss levegőn töltött idő.
+1. bőrünkön keresztül felszívódó méreganyagokra is ügyeljünk, kerüljük a kozmetikai ipar vegyszereit.

Forrás: 

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/10893/az-anyagcsere-serkentesemeregtelenites-beltisztitas.com
http://www.egeszsegestaplalkozas.eoldal.hu/cikkek/teljes-megtisztulas.html
Életmódi (Dr. Olajos Judit és Tóth Kornélia)
www.flavon.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése