2016. június 28., kedd

Aktívan a babával - 10. hét

ANYA

Általános átmozgatás: a testtartásról jó tudni még, hogy a görnyedt testtartás nemcsak nyak- és hátfájást okozhat, hanem a belső szervek összenyomásával azok működése is romlik. Ha viszont jó a testtartás, egyenletesen oszlik el a test tömege, így az izom- és csontrendszer normálisan működhet, képes védeni sérülések és az ízületek kopása ellen. Jó testtartás közben a gerincoszlop felveszi a normális görbületeit, vállak hátratolódnak, a has behúzódik, a mellkas kiemelkedik, a fej felemelkedik. Oldalnézetből a külső hallójárat, a vállízület középpontja, a csípő-és térdízület valamint a külső boka elülső széle egy függőleges vonalba esik. A helyes testtartás szokatlan, fárasztó, kényelmetlen lehet azoknak, akik már évek vagy évtizedek óta görbén állnak. Ennek oka a helytelenül kifejlődött izmokban keresendő. A rendszeres szoktatással, a hátizmok és hasizmok megerősítését célzó gyakorlatokkal ez a fárasztó érzés el fog tűnni, a korábbi tartási és egyensúly panaszokkal együtt.

Tipp:
1. Állás, járás közben képzeld el, hogy a fejed legmagasabb pontjához egy képzeletbeli zsinórt erősítesz, ez, felfelé húzva, gerincedet teljes lefutásában megfelelő tartásba igazítja.
2. Ülés közben válladat ne ejtsd előre, a lapockák közelítsenek egymáshoz, testsúlyodat igyekezz igazságosan eloszlatni a két ülőgumón, a két talpad legyen a talajon, enyhén támaszkodj rajtuk.
3. Tegyél a fejedre egy kisebb méretű könyvet. Próbáld állás, majd járás (és ülés) közben megtartani a testtartás, tehát a feladat az, hogy a könyv a fejeden maradjon.

BABA

Az első játék a babával - A baba locsolgatása: fürdetéskor locsolgasd a baba testrészeit - kezét, karját, lábát, fejecskéjét - kis pohárral, vagy fürdőszivaccsal. Nevezd meg közben a testrészeit.

ANYA ÉS BABA

Babahordozós torna: a hordozás lehetőséget ad arra, hogy a babázás ne jelentsen akadályt bármely egyéb tevékenységedben, például a könnyed tornázásban sem. Amellett, hogy te szabadon tornázol, a hordozás ingerli a gyermek un. vesztibuláris rendszerét, amely az egyensúly érzékelésért, és ezen keresztül a mozgásfejlődésért, a beszédindulásért, a figyelmemért stb. felelős.

Tipp: Figyeld a babád. Igazítsd az ismétlésszámot, a gyakorlatok időtartalmát és a kivitelezési módját a hozzá. Amennyiben a gyermek nem szereti a közös tornát, végezd egyedül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése