2016. június 28., kedd

Aktívan a babával - 8. hét

ANYA

Általános átmozgatás: a gyors gyaloglás nagyon jó fogyasztó sport lehet. Ennek alapvető feltételei a táv hossza, a tempó megválasztása illetve a kitartó, és folyamatos haladás, ugyanis csak így valósul meg igazán a zsírégetés. Nagyon fontos továbbá a helyes technikai végrehajtás is.

A helyes technika:
1. A lábfejek pedig párhuzamosan érjék a talajt.
2. Puhán érkezz a talajra, teljes talpfelületen gördülj át. A talajfogás sarkon történik, és nyújtott térddel.
3. Figyelj a helyes testtartásra. A törzs egyenes, a mellkas nyitott, a váll nem esik be. Tekintet előre néz. A súlypont a láb felett van.
+1. Karod is dolgozzon gyaloglás közben. A kar lazán a test mellett úgy derékmagasságban. A kar és a láb ellentétesen dolgozik, a könyök enyhén behajlítva, a törzs mellett. (Ha persze babahordozóval illetve babakocsival gyalogolsz, akkor a kar mozgásával nem tudod segíteni a mozgást.)

BABA

A baba fejlődése: a második hónap végére a gyermek emeli a fejét, rövid időre megtartja. Két hónapos korában már nem csak a fejét, de a mellkasát is emeli. Karjaival illetve lábaival szimmetrikusan mozog (ütöget, rugdos). Alkarjára támaszkodik. Háton fekve a karokat mozgatja, mintha meg akarná fogni a játékot, elsősorban mozgó és kör alakú tárgyakra figyel, mosolyog. Abbahagyja a sírást, ha felveszed és beszélsz hozzá. Merően nézi az arcodat.

Tipp: Vegyél a kezedbe pörgő-forgó tárgyakat. Lógass és mozgass előtte szalagon függő figurákat.

ANYA ÉS BABA

Relax séta

Igazi felüdülés a fókuszált séta. Egyáltalán nem könnyű ez a „mindent kizárok, semmire sem gondolok, semmit sem csinálok” séta. De ha kitartó vagy, eljuthatsz egy olyan állapotba, amikor igazán kitisztul a fejed és kiélesednek érzékeid.

A relax séta menete: 
Először csendesedj el, és kezdj el szemlélődni. Figyeld a környezetedet. A hangokat - a madarak csicsergését, az autók távoli zúgását, egy-egy elhaló dallamot egy ház ablakából, a lépéseimet a zörgő faleveleken stb... A látványt - a természetet, az embereket és a tárgyakat magad körül. Az érzéseidet - a magadra kötött babádat, a légzését, a nyugodt arcocskáját, a becsukott szemecskéjét, azt, ahogyan fogja a kezedet az apró ujjaival.
Másodszor kezdj el befelé figyelni, magadra összpontosítani. Figyeld saját légzésedet, szívverésedet, testtartásodat, lépésedet, amint a talpadon végiggördülsz. 
Harmadszor figyelj a csendre, amit akkor tapasztalhatsz, amikor a külső zajokat és a belső kavargó gondolatokat sikerült kizárnod.

Tipp:
1. Lélegezz mélyeket, gondolj arra, hogy minden kilégzéssel távozik belőled a feszültség!
2. Figyelmedet összpontosítsd a külvilágra. Vedd észre a szépet magad körül.
3. Séta közben hallgass relaxációs zenét (mp3 lejátszóval, fejhallgatóval)!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése