2016. június 30., csütörtök

Aktívan a babával - 11. hét

ANYA

Mozgás a szoptatás idején: a 6. hét után, ha az orvos nem tiltja meg valamilyen okból a testmozgást, nyugodtan végezhetsz mérsékelt edzéseket, természetesen a körültekintően. 
Több kutatás is igazolja, hogy a heti akár 5-ször végzett aerob (azaz oxigén jelenlétében történő, nem megerőltető) testmozgás sem befolyásolja a tejelválasztást. A fokozatosság elvét követve, a megfelelően felépített edzéstervvel eljuthatsz a megfelelő edzettségi szinthez anélkül, hogy az befolyásolná az anyatej mennyiségét. Javasolt mozgásformák a baba mama torna, intenzív séta, tai chi, jóga. Intenzívebb mozgás lehet az aerobik, spinning, esetleg könnyű kocogás (ha az ízületek és a gátizom már megerősödött).

Így sportolj:
1. Végezz kb. 30 perces edzéseket, hetente többször. A terhelést és az edzés hosszát pedig fokozatosan emeld.
2. Kerüld az ugrálással, ütközéssel járó mozgásformákat.
3. Lehetőleg egy-egy edzés keretében csak egy izomcsoportot erősíts.
4. Ügyelj a folyadékpótlásra fokozottan, hiszen a fizikai aktivitás miatt még jobban megnő a szervezet folyadék felhasználása.
5. Minden edzés alkalmával hordj jó minőségű sportmelltartót, és figyelj oda testtartásra is.
6.  Edzés után a melleket érdemes langyos vízzel alaposan leöblíteni, hogy az izzadsággal járó enyhén sós íz ne befolyásolja a baba szopási élményét.

Sportolás mellett gondoskodj:
1. a megfelelő táplálkozásról (vitamin és ásványi anyagok bevitel),
2. a bőséges folyadékfogyasztásról (sporttal napi kb. 3 liter legyen),
3. minél több pihenésről,
+1. a helyes testtartásról – állás, ülés, séta, szoptatás és babahordozás közben.

BABA

Az első játék a babával - Baba a nyugágyban: fektesd a babát a hátára egy vékony takaróra.  Fogd össze a két-két sarkát, nyugágyat alakítva. Finoman emeld fel a sarkait, és hintáztasd meg a gyermeket (előre-hátra, jobbra-balra). Figyelj, hogy ne legyen lyuk a kendőn, ahol a baba kicsúszhat! 

ANYA ÉS BABA

Babahordozós torna gyakorlat - Kenguru

1. Kh.: terpeszállás (kicsi terpesz), gyermek háttal, lovacska tartásban.
1. ü. térdhajlítás 45 fokos szögig, kilégzés. (Közben mondd: hopp!)
2. ü. térdnyújtás kh-be, belégzés. Ismétlésszám: 5-10 x

2. Kh.: terpeszállás (kicsi terpesz), gyermek szemben, lovacska tartásban.
1 ü. térdhajlítás 45 fokos szögig, kilégzés. (Közben mondd: hopp!)
2. ü. térdnyújtás során emelkedés lábujjhegyre, belégzés. (A gyermek súlyától függően, akár felszökkenés). Ismétlésszám: 5-10 x

A gyakorlat során figyelj a testtartásra: hát egyenes, váll leengedve, fej előre néz, mellkas kiemelve. (Gerinc bántalmak esetén szökkenést semmiképp ne végezz). A lovacska tartást 5 hónapos kortól ajánljuk, hiszen a picit ültetni csak akkor szabad, ha már a földön is próbálgatja magától. Ha hinta tartásban tartod, már 4 hónapos babával is végezhető.

Hatás: a gyakorlat tartásjavító, erősíti a kar, törzs, láb és farizmokat. A gyermek élvezni fogja a „liftezést”. Próbáld ki vízben is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése