2016. június 30., csütörtök

Aktívan a babával - 14. hét

ANYA

Sportolás a babáddal: Az otthoni mozgásnak nagy előnye, hogy te magad választhatod meg, hogy mikor és mennyit iktatsz be a sűrű napirendbe, illetve hogy gyermekkel vagy nélküle végzed el a frissítő gyakorlatokat. Persze nagy „kreativitás” szükséges ahhoz, hogy gyermek, házimunka, állás mellett megtaláld rá a legalkalmasabb időt. Ha viszont kialakul egy állandó rutin, épp annyira fogsz vágyni rá, mint pl. reggel egy csésze frissítő kávéra. 

Tipp: 
1. Mozgasd át magadat egy kis tornával minden nap! Vond be ebbe a gyermekedet is!
2. Tornázzatok lehetőleg a szabadban! 
3. A gyakorlatokat lehetőleg séta vagy futás után végezzétek. 
4. Ha az időjárás vagy egyéb okok miatt nem tudtok kimenni, tornázzatok otthon. 
5. Kezeld rugalmasan, hogy mennyi időt szánsz a napi testmozgásra, hiszen a kisgyermeked igényeihez kell igazodnod. Ha ő szívesen van a szabadban és szívesen játszik veled, jöhet a közös móka. Ha azonban nyugtalan vagy figyelme másra irányul, használd ki az alvásidejét a mozgásra. Aranyszabály: a gyermekkel a játék során csak azt és annyit szabad gyakorolni, amit egyedül is meg tud már csinálni.
6. A tornagyakorlatok tekintetében rendkívül fontos, hogy figyelj a helyes testtartásra, valamint lehetőség szerint szánjunk időt a tornát megelőző bemelegítésre majd a tornát záró nyújtás-lazításra is. 

7. Erősítő gyakorlatok előtt melegíts be! 

BABA

A baba vízhez szoktatása: a baba számára természetes közeg a víz. A babaúszás a korai fejlesztés kiváló módja, már 3 hónapos korú babával ki lehet próbálni. A tényleges úszásoktatás alapjainak elsajátítása csak később, 3-6 éves korban kezdődhet el.

Játék - Ölelős: Hajlított térddel terpeszben állsz a vízben, kb. vállmagasságig merülsz el. A babát szembe fordítva, két karral magadhoz ölelve tartod, egyik kezed a popsiján, másik a lapockáján. Aztán a popsiján lévő kezeddel elengeded, így a baba lábai fellebegnek a víz tetejére. Ezt követően, próbáld meg  jobbra-balra mozgatva ringatni.

ANYA ÉS BABA

Jóga gyakorlat - Billegő flamingó

1. Kh.: zártállás, a gyermek háttal lovacska tartásban.
1-4 ü: bal lábemelés hátra, belégzés.
5-8 ü: lábleengedés kh-be, kilégzés.
Ismétlésszám: 8-10x (lábtartás-cserével is)

2. Kh.: zártállás, a gyermek szemben, lovacska tartásban.
1-4. ü. bal lábemelés hátra, törzsdöntés előre, belégzés. (=Mérlegállás)
5-8. ü. bal láb leengedés, törzsemelés kh-be .
Ismétlésszám: 8-10x (lábtartás-cserével is)

Gyakorlat során figyelj a testtartásra: hát egyenes, váll leengedve, mellkas kiemelve. Tekintet előre néz. Lábemeléskor a láb végig egyenes, lábfej lefeszítve, farizom megfeszítve. A lovacska tartást 5 hónapos kortól ajánljuk, hiszen a picit ültetni csak akkor szabad, ha már a földön is próbálgatja magától. Ha „hinta” tartásban tartod, már 4 hónapos babával is végezhető.

Hatás: a gyakorlat tartásjavító, erősíti a kar, törzs, láb, és farizmokat. Fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, idegrendszeri érését.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése