2016. július 1., péntek

Aktívan a babával - 15. hét

ANYA

Bemelegítés: A testedzés előtt mindig készítsd fel a szervezetedet a fizikai aktivitásra néhány általános gimnasztika gyakorlattal.  A bemelegítő gyakorlatok célja a teljes izomzat és ízületi rendszer átmozgatása, "beolajozása". A ráhangolódáson túl így megelőzheted a hirtelen mozdulatokból származó sérülések is. 

Gyakorlat:

1. Kiinduló helyzet: terpeszállás, mélytartás
- fejbillentés balra, jobbra (a fül szinte érintse a vállat, de eközben a vállat ne emeld)
- fejfordítás balra, jobbra
- fejbólintás előre majd vissza (hátra nem kell billenteni)
- fejkörzés balra, jobbra (csak előre, az áll szinte érinti a mellkast)

2. Kiinduló helyzet: terpeszállás
- vállemelés majd leengedés (a váll közelítsen a fülhöz)
- vállkörzés előre, hátra (minél nagyobb kört rajzolj a vállal, egészen emeld a fülhöz, a nyakat ne húzd be)

3. Kiinduló helyzet: terpeszállás, csípőre tartás
- törzshajlítás balra, jobb kar emelésével a fül mellé majd kartartás cserével jobbra (kb. 45 fokos szögig)

4. Kiinduló helyzet: terpeszállás, magas tartás
- karkörzés előre (ismételd hátra is)
- malomkörzés előre (ismételd hátra is)

5. Kiinduló helyzet: terpeszállás, magas tartás
- törzshajlítás előre bokaérintéssel bal lábhoz, majd vissza kiinduló helyzet (ismétlés a jobb lábhoz, majd ismétlés középre)


Minden gyakorlatot végezz 5x!

BABA

A játékszőnyeg: A baba ébren töltött idejében egyre aktívabb. Tedd őt puha plédre vagy játékszőnyegre, és hagyd, hogy onnan szemlélődjön. Hagyd, hogy figyelgesse a színes tárgyakat. Ahogy ügyesedik, majd utána is nyúl a tárgyaknak, sőt rövid ideig meg is tartja azokat.

Tipp: Mindig csak egy-két játékot 1-2 játékot tegyél a közelébe. A bőség zavarában ugyanis gyorsan elveszíti érdeklődését.

ANYA ÉS BABA

Baba-mama tánc: Megtapasztalni egy érzést, egy élményt, egy hangulatot. Térben és időben összekapcsolódni egymással. Erről szól a baba-mama tánc. Amikor a karodban az apró gyermekeddel táncolsz, nincs szomorúság, csak mosoly. A közös tánc mélyről jövő, természetes ösztöne bensőséges egységet teremt köztetek. A mozgás közben harmónia születik benned a zenével, harmónia születik önmagaddal és harmónia születik gyermekeddel is. Az egyperces mulatsághoz nem kell más, mint fül a csalogató zenéhez, vágy a kapcsolódáshoz és bátorság az ad-hoc „rítushoz”.

Tipp: Ne csak gyerekdalokra táncoljatok. Bármilyen zene élvezetes lehet a gyermeknek. A lassú relax zenétől a pörgős disco-ig mind más-más élményt ad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése