2016. július 1., péntek

Aktívan a babával - 16. hét

ANYA

Az első edzések: első lépésként az a cél, hogy regeneráló gyakorlatokkal próbáld helyreállítani a megterhelt szervezeted egyensúlyát.  Ilyenkor még nem kell foglalkoznod a fogyasztással, vagy a szervezet megdolgoztatásával. A hangsúly sokkal inkább azon van, hogy a mozgást bevezesd a napi rutinba. Kezdetben elég egy kis átmozgatás, néhány gimnasztikai gyakorlattal. A fokozatosság elvét kövesd!

Miután a könnyed otthoni gyakorlatokban rutint szereztél, és a séta is rendszeressé vált a mindennapjaitokban, eljött az idő, hogy szép fokozatosan elkezd emelni a terhelést. Az átmozgató gimnasztikai gyakorlatokat egészítsd ki intenzívebb erősítő gyakorlatokkal és nagyon laza kocogással. Az egyszerűtől a bonyolultig elvét kövesd! Ez azt jelenti, hogy először mindig olyan gyakorlatot végezz, ami könnyedén megy, aztán jöhet a nehezebb, bonyolultabb, komplexebb. Amikor már gondolkodás nélkül mennek a gyakorlatok, össze lehet őket kapcsolni. 

BABA

A baba fejlődése: mozgáskészségében jellemző, hogy egyre erősebb izomtónus. Már segítség nélkül tartja a fejét, hason fekve kiemeli azt. Kezét, ujjait felfedezi, vizsgálja. Nyúl a játékokért. Értelmi, érzelmi és beszédkészségében jellemző, hogy ráismer hangokra, arcokra, helyekre. Egyre többet gügyög. Kedvenc játéka a kukucskálós, amivel megtanulja a tárgyállandóságot.

Tipp: az általános tevékenységeket (pl. pelenka csere, öltözködés, séta, stb..) kísérd énekekkel.

A baba új tartás módja: A "Hinta" fogásmód már a 4 hónapos babáknál is alkalmazható, mert nem terheli a gerincet. te álló helyzetben vagy. A bal karod a gyermek mellkasa alatt van, a jobb karod a lábacskái között benyúl a hasához. A pici feje a könyökhajlatodnál van, és lefelé vagy felfelé néz. 

ANYA ÉS BABA

Edzz a babáddal a szabadban! Használd ki a babával töltött időt a fittséged megteremtésére! A baba élvezi, ha mozgatják, és örömmel fedezi fel a világot anya kezében, ölében, stb… Egyedül még nem (vagy alig) megy a helyváltoztatás, de anyával milyen élvezetes pörögni, forogni, táncolni, ringatózni. Az aktív időtöltés a szabadban a babának rácsodálkozás a világra, neked pedig felfrissülés, átmozgatás, feltöltődés. Tehát, indulj edzeni a szabadba a babáddal! Tornázz, fuss, sétálj, légy kreatív!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése