2016. július 1., péntek

Aktívan a babával - 17. hét

ANYA

A kocogás: A szakemberek véleménye megegyezik abban, egészséges kismamák és anyukák esetében a laza kocogás a gyermekágyi időszak után, szoptatás ideje alatt sem kizárt. Természetesen a megfelelően megválasztott terheléssel és néhány technikai szempont figyelembe vételével.

Tipp:
1. Fokozottan figyelj a testtartásra, különösen, ha babakocsival vagy hordozókendővel indulsz neki.
2. Mindig melegíts be kocogás előtt egy kis sétával, és néhány gimnasztika gyakorlattal.
3. Öltözz időjárásnak megfelelően.
4. Tudatosan válassz jó minőségű futócipőt.Viselj speciális sportmelltartót (ez különösen fontos, ha szoptatsz). A mellek védelme és a tejtermelés miatt is fontos, hogy a melltartó ne legyen se túl szoros, se túl laza, de megfelelően rögzítse a melleket. Ha nagyon rázkódnak, vagy feszülést érzel, lassíts a tempón vagy válts át gyaloglásba.
5. Figyelj a helyes futó technikára.
6. A terhelés megválasztásakor vedd figyelembe életkorodat, edzettségi szintedet, a szülés időpontját.  A szülés esetleges speciális körülményei, vagy mozgásszervi problémák esetén válaszd inkább a gyaloglást, és kérd ki szakember (gyógytornász vagy sportorvos) véleményét.
7. Figyeld magadat, és csak annyira terheld a szervezetedet, amennyire jól esik. Ha kifáradtál, akár állj meg, sétálj egy kicsit, aztán folytathatod a kocogást.
+1. Ha a gyermeket még vagy már nem tudod bevonni a közös programba, kérj segítséget, hogy egyedül tudj futni menni.

BABA

Babatorna - Kéztánc: Karjait emeld a feje fölé, majd a talajon vidd oldalsó középtartáson keresztül a combjai mellé le. Aztán lentről fel. Karjait emeld a feje felé és a teste előtt hozd le a combjaihoz. Majd lentről fel. Lehet egyszerre csak az egyiket, majd a másikat mozgatni. Lehet egyszerre mindkettőt egyszerre, vagy mindkettőt ellentétesen mozgatni. (A gyakorlat 4-18 hónapos korban javasolt). A piciknél ne erőltesd a nyújtást!

Hatás: nyújtó-lazító hatású, testtudat ébresztő.

ANYA ÉS BABA

Futás a babával kiváló közös program: a helyváltoztatás, a dinamikusan változó környezet nagy élmény a babának, miközben mama is felfrissül, kiszellőztetni gondolatait, kinyújtóztatja elgémberedett tagjait. 

Jogging babahordozóval: Csak a nagyon lassú jogging ajánlott, hiszen a plusz súly (baba) cipelése ronthatja a helyes technikai kivitelezést illetve megbonthatja a hordozó személy helyes testtartását. A laza zötykölődés azonban megengedett és az a baba szempontjából is vállalható. Figyelem, ha „lötyög” a gyerek, vagy még nem tud önállóan felülni, tilos a hordozókendős kocogás, mert nagy nyomásnak teszi ki a gyerek csigolyáit! 

Kocogás babakocsival: A baba életkorát tekintve kb. 4-5 hónapos kortól ajánlott a közös kocogás, amikor már stabilan tudja magát tartani. Olyan babakocsival kocogjunk, ami a baba szempontjából teljesen biztonságos és kényelmes, nem rázkódik benne. A terepválasztáskor a forgalomtól elzárt, sima, kátyúktól és bukkanóktól mentes terep az ideális. Természetesen figyeljük a baba reakcióját, akkor és annyit fuss, amennyi láthatóan jól esik neki.

Babakocsis futás technikája: 
1. A kapaszkodót helyesen állítsd be, kb. csípő magasságba.
2. Fogd két kézzel a kapaszkodót, könyököd legyen enyhén hajlítva. A lábaid a két kerék között helyezkedjen el. 
3. A kapaszkodót erősen megragadva saját testeddel fékezz. 
4. Nagyobb mértékű irányváltások, fordulások, döccenők esetén kicsit emeld meg az első kereket. 
5. A testsúlyt ne a babakocsira, hanem a talpad felé helyezd.
6. A törzsed legyen egyenes, ne told ki a feneked. Legyen viszont folyamatos a tolóerő.
7. Mivel fogod a babakocsit, karoddal nem tudod segíteni a futó mozgást. Figyelj azonban arra, hogy a törzs ne mozogjon. 
+1 Lazán, könnyedén haladj előre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése