2016. július 1., péntek

Aktívan a babával - 19. hét

ANYA


A futás technikája: nagyon fontos a helyes technika. Ezzel egyrészről óvhatjuk az egészségünket, másrészről pedig energiatakarékossá tehetjük az edzést. Összességében pedig a harmonikus mozgás teszi igazi élménnyé a futást. 

A kocogás technikája:
1. A lábak legyenek végig enyhén behajlítva. A lábfejek pedig párhuzamosan érjék a talajt.
2. A lépéshosszt igazítsd a tempóhoz. Lassabb tempó kisebb lépéshossz, gyorsabb tempó nagyobb lépéshossz. A futás lépését a térd vezesse, a lábszár ne előzze meg a térdet. (Ne lépj túl nagyokat, ne szökdécselj. Ne emelgesd meg elöl a térdet, és hátul a sarkat. Ne lépj túlságosan előre. A láb közvetlenül a test alatt érje el a talajt.)
3. Puhán érkezz a talajra, teljes talpfelületen gördülj át, de a sarkat lehetőleg ne tedd le. Talajfogáskor a láb közvetlenül a test alatt legyen.
4. Figyelj a helyes testtartásra. A törzs egyenes, a mellkas nyitott, a váll nem esik be. Tekintet előre néz. Így több levegőt tudsz beszippantani. Futás közben a törzs ne mozogjon. Az erőkifejtést a lábbal végezd.
5. A testsúly kissé az elöl lévő láb elé esik, így tudsz a lépéssel jól elrugaszkodni a talajtól.
6. Karod is dolgozzon futás közben. A kar lazán a test mellett úgy derékmagasságban. A kar ellentétesen dolgozzon a kar és a láb, a kar lendítése legyen arányos a láb sebességével. A könyök legyen enyhén behajlítva, a törzs mellett. Csak előre-hátrairányuló mozgást végezz vele. (Ha persze babahordozóval illetve babakocsival futsz, akkor a kar mozgásával nem tudod segíteni a mozgást.)
7. A levegővételt igazíts a futás ritmusához. Orron szívd be a levegőt és szájon át fújd ki. 
+1 Ne erőlködj, maradj mindig laza. Ha zihálnál, csökkentsd a tempót. 

BABA

Babatorna - Hajtogatós: A gyermek egy takarón fekszik a hátán. Érintsd össze a kezeit egymással, a lábait egymással, azonos oldali kezét a lábával, ellenkező oldali kezét a lábával, stb. Figyelj arra, hogy egészen pici babáknál még nem olyan mozgékonyak az ízületek, ne erőltesd a mozgatást. (4 hónapos kortól alkalmazható). A nagyobbaknál (6-8 hónapos kortól) nevezd meg a testrészeket is. 

Hatás: ez a feladat az ellentétes oldali mozgásokkal a baba idegrendszeri érését serkenti.

ANYA ÉS BABA

Baba-mama torna - Hinta gyakorlat:

Kh.: bal haránt terpeszállás, térdhajlítás 45 fokos szögben, a gyermek talaj felé néz, bal hinta tartásban.
1. ü. gyermek lendítése előre testsúlyáthelyezés a bal lábra.
2. ü. gyermek lendítése hátra testsúlyáthelyezés a jobb lábra. (Mondd közben: “Zsipsz-zsupsz!”)
Lassú, egyenletes légzés.
Ismétlésszám: 8-10x (láb és kartartás cserével is)

A gyakorlat során figyelj a testtartásra: váll, csípő egy vonalban, hát egyenes, váll leengedve, mellkas kiemelve. Tekintet előre néz. Hintázáskor a törzs végig maradjon egyenes. (Térdízületi problémák esetén csak minimálisan hajlítsd a térdet). A hinta tartást már 4 hónapos kortól ajánljuk. Figyelj, hogy a picit stabilan tartsd, nehogy kiessen a kezedből.

Hatás: a gyakorlat tartásjavító, erősíti a kar, törzs, láb és farizmokat. Fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, idegrendszeri érését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése