2016. július 1., péntek

Aktívan a babával - 20. hét

ANYA

Itt az idő, hogy elkezdd a komolyabb edzéseket! Az elmúlt időszak arról szólt, hogy fokozatosan felépülj a szülés utáni legyengült állapotból. Ha komolyan dolgoztál, mostanra visszanyerted valamennyire a napi rutintevékenységekhez szükséges erődet.  A 20 hét után már tovább lehet lépni. Az új cél mostantól a formásodás, és a fittség.  Aerob terheléssel és erősítéssel érheted ezt el.  

Az edzés felépítése:
1. a szervezet aerob típusú terhelését (pl. gyaloglással, futással, úszással), 
2. a zsírégető, izomépítő, valamint a tartásjavító gyakorlatokat
3. a kiegészítő bemelegítő, illetve a levezető nyújtó-lazító gyakorlatokat. 

Tipp: Kezdetben csak egy-egy izomcsoportot dolgoztass meg, később egyre többet.

BABA

A baba fejlődése: mozgáskészségében jellemző, hogy segítséggel ülésbe tudja már húzni magát. Szándékosan meg tud ragadni tárgyakat (és a szájába veszi azokat). Kéz és szemkoordinációja ugrásszerűen fejlődik. Értelmi érzelmi és beszédkészsége fejlődésében jellemző, hogy egyre gazdagabb az önkifejezése. Nemcsak sírással, mosollyal is (vissza is mosolyognak) tudatni tudja hangulatát. Koncentrációs készsége is nő, egyre hosszabb ideig leköti egy-egy játék. Kedvenc játék: térden lovaglás

Tipp: tedd a gyermeket a talajra, ahol szabadon gyakorolhat, és több a helye a mozgásformák előkészítésére, kipróbálhatod a lepedővel forgatást - a babát enyhe külső hatással (lassan felemeld a lepedő szélét) aktív mozgásra készteted (fontos, hogy a lepedő, ill. pléd szélét mindig csak addig emeld, amíg a gyermeknél aktív mozgást nem tapasztalsz).

A baba új tartás módja - "Lovacska": Te álló vagy ülő helyzetben vagy. A gyermek az egyik karodon ül, lába a karod két oldalán lóg. A másik kezed előröl, öleli, nehogy eldőljön. Ezt a tartást lehet 5 hónapos kortól alkalmazni, azzal a szigorú megkötéssel, hogy a gyermeknek félig ülő helyzetben kell lennie. Ültetni csak akkor szabad, ha már a földön is tud.

ANYA ÉS BABA

Torna a babával - Forgócska gyakorlat

Kh.: terpeszállás, térdhajlítás 45 fokos szögben, a gyermek plafon felé néz, hinta tartásban.
1. ü. törzsfordítás balra a gyermek lendítésével balra
2. ü. törzsfordítás jobbra a gyermek lendítésével jobbra
Lassú, egyenletes légzés.
Ismétlésszám: 10x

Figyelj arra, hogy törzsfordításkor a láb és a csípő végig mozdulatlan, a törzs végig függőleges. (Térdízületi problémák esetén csak minimálisan hajlítsd a térdet). A hinta tartást már 4 hónapos kortól ajánljuk. Figyelj, hogy a picit stabilan tartsd, nehogy kiessen a kezedből.

Hatás: a gyakorlat tartásjavító, erősíti a kar, törzs, láb, és farizmokat. Fejleszti a gyermek egyensúlyérzékét, idegrendszeri érését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése