2016. szeptember 15., csütörtök

Aktívan a babával 24. hét

ANYA

A szép, lapos hasért, jó, ha tudod:

1. A tapasztalatok szerint az edzett hasizom könnyebben tud szülés után regenerálódni, kisebb az esélye, hogy sérüljön, megnyúljon, elveszítse rugalmasságát. Ezért még babavárás előtt érdemes ilyen szempont miatt is odafigyelned a hasfalad megerősítésére.
2. Természetesen, ha már szülés előtt sem voltál "formában", keményebb munka vár rád. Ugyanez a helyzet, ha a babavárás közben a kelleténél többet híztál. Vagy ha szülés után a táplálkozás mértékéhez nem társul arányosan a torna is.
3. Babavárás közben az ésszerűség határai között szabad csak edzeni szervezetet és tilos nagyon szélsőséges terheléssel dolgozni. Kerüld a préslégzést igénylő gyakorlatokat is - hasizom-gyakorlatok, vagy a súlyok emelése. Marad tehát a laza átmozgató torna, ami közvetett módon, de kifejezetten pozitívan hat anyagcserédre és dolgozik a plusz kilók ellen.
3. Akik többedszer szültek, és/vagy nagy testsúlyingadozással járt a terhességük, lassabb regenerációra számíthatnak. Kitartó, és rendszeres edzésre lesz szükségük a pocak eltüntetéséhez.
4. A császármetszés után általában hat héttel regenerálódnak a műtét által érintett hasizmok. Az első két hétben a heg első gyógyulási szakaszában a hasi terület illetve a hasfal és hasizmok tornája egyáltalán nem javasolt.

Tipp:

Erre figyelj még szülés után:

1. Kerüld a has szorító használatát, hacsak azt kifejezetten nem rendeli el az orvos. Mivel leveszi a hasizmokról a terhet, inkább káros hatású. Egy idő után az izmok még annyit sem fognak tartani, amennyit előtte.
2. Rendezd a testsúlyodat - természetesen az anyatejes szoptatás szempontjainak maximális figyelembevételével.
3. Ügyelj a helyes testtartásra. Így a hasizom is tartja törzset.

BABA

A baba fejlődése: mozgáskészség tekintetében, a baba támasztékkal vagy akár a nélkül tud ülni néhány másodpercig. Képes a tárgyak megragadására, és kézben tartva szívesen nézegeti azokat. Értelmi érzelmi és beszédkészség tekintetében hangjával képes magára vonni a figyelmünket, gügyög, nagyokat kurjant. Már reagál a nevére és arra is, amit mondunk. Kedvenc játéka: képes könyvnézegetés, ének és mozgás ritmusra, tükörben nézelődés, kukucskálás

A baba tartása - ejtőernyő: Te ülő vagy fekvő helyzetben vagy. A gyermek ül (a hasadon, ha te fekszel vagy a combodon, ha te ülsz). A gyermek arccal feléd néz, hajlított karral a hónalj alatt tartod. (8 hónapos kortól). Lehet korábban is alkalmazni, azzal a szigorú megkötéssel, hogy a gyermek nem 90 fokban ül, hanem a teste inkább előre dől, miközben te tartod a súlyát. (5-6 hónapos kortól).

Tipp: tedd a gyermeket a földre, adj neki néhány játékok, pár percre hagyd egyedül a játékaival, természetesen ügyelve a maximális biztonságra. A kúszás tanulását segítheted azzal, ha a játékokat távolabb helyezed. Meglátogathatod a közelben lévő baba-mama klubokat, énekes-mozgásos foglalkozásokat, hogy gyermeked szokja a társaságot, az idegeneket. De elviheted a gyermeket babaúszás foglalkozásra is.

ANYA ÉS BABA

Torna a babával - Repülő

1. Kh.: hanyattfekvés, térd hajlítva, talp a talajon, gyermek a szemben, a hason ül ejtőernyő tartásban.
1. ü. A gyermek magasba emelése, kilégzés. A gyermek teste emeléskor függőleges. (Közben mondd: “Repülő!”)
2. ü. A gyermek leengedése kh-be. Ismétlésszám: 10x

2.Kh: hanyattfekvés, térd hajlítva, talp a talajon. A gyermek hason fekszik, repülő tartásban.
1. ü. A gyermek magasba emelése, kilégzés. A gyermek teste emeléskor vízszintes. (Közben mondd: “Repülő!”)
2. ü. A gyermek leengedése kh-be. Ismétlésszám: 10 x

A gyermek emelése dinamikus mozdulat, leengedése lassú. Az ejtőernyő tartást legkorábban 5-6 hónapos kortól ajánljuk. Ha a gyermek kisebb, feküdhet is repülő tartással (4 hónapos kortól).

Hatás: A gyakorlat erősíti a mell és karizmokat. Fejleszti a gyermek törzs (hát és has), a nyak, és a csípő körüli izmait. (Kemény feladat a neki is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése