2016. október 4., kedd

Aktívan a babával 27. hét

ANYA

Az egészséges hát: a gerinc védelme és az esztétikus tartás kialakítása a várandóság és a babázás idején is gyakran visszatérő téma. A rendszeres edzés hiánya éppen annyira árthat a hátad egészségnek, mint az egyoldalú fizikai terhelés. Mindemellett, a helytelenül és tartósan - felvett természetellenes testtartás is hátfájáshoz vezethet. Ezért olyan gyakorlatokat kell végezned, amelyek egyszerre biztosítják a gerinced mozgékonyságát, és erősítik meg a hátizomzatodat. A megfelelő izomállapot eléréséhez az izomzatot fokozatosan kell terhelned, dolgoztatnod, erősítened, valamint nyújtanod a megfelelő gyakorlatokkal.

Figyelem! A gerinced állapota alapjaiban meghatározza, hogy milyen jellegű feladatokat végezhetsz vele. A hátizom gyakorlatok végzésénél figyelembe kell venned, fizikai állapotodat, edzettségi szintedet és az esetleges egészségügyi problémákat.

Gyakorlat:

1. Hason fekvés, magastartás, tenyér talaj felé néz
- bal karemelés, majd visszaengedés alaphelyzetbe, majd a jobb karral ugyanez (gyakorlat közben a homlok a talajon marad)
- mindkét kar emelése és visszaengedése
- mellúszó karmozdulat végzése, először csak a kar dolgozik
- előző gyakorlat úgy, hogy a fej és a törzs is emelkedjen el kissé a talajtól

2. Hanyatt fekvés, láb zsugorhelyzetbe felhúzva, kézzel térdfogás. Gördülés enyhén előre, majd gördülés vissza

3. Hason fekvés, mélytartás, a kéz a test mögött a medencénél összekulcsolva. A lapocka erőteljes összehúzása, miközben a váll kissé elemelkedik a talajtól (ne emelkedj túl magasra, ne homoríts, arc a talaj felé néz)

BABA 

A baba első játéka - Szappanbuborék kergetés: Fújj szappanbuborékot. Szaladj a babával együtt, és emeld fel a lassan szálló a buborékhoz. Pukkasszátok ki együtt. A gyakorlat fejleszti a szem-kéz koordinációt, a célzó mozgást, a két kéz együttes használatát. (Abban az esetben játsszátok, ha a gyermek már stabilan ül, kb. 9 hónapos kortól).

ANYA ÉS BABA

Torna a babával - Sánta róka

Kh.: térdelő támasz, láb hátra kinyújtva, lábujjal talajérintés.
1. ü.: bal láb és jobb kar emelése vízszintesig
2. ü.: bal láb és jobb kar leengedése kiinduló helyzetbe
3. ü.: jobb láb és bal kar emelése vízszintesig
4. ü.: jobb láb és bal kar leengedése kiinduló helyzetbe
Ismétlésszám: 10x

Kartámaszban vállból told a talajt. A törzs egyenes. A testsúly egyenletesen eloszlik a karon és a lábon. Lábemeléskor spicc.

Gyermekkel: a gyermek előtted fekszik, minden karemeléskor simogasd meg őt. Megengedheted, hogy másszon a hátadra, de csak akkor, ha már stabilan meg tudja tartani magát. Játszhatjátok azt is, hogy amíg te a gyakorlatot végzed, őt átmászik ide-oda alattad.

Haladással: mindkét lábfej visszafeszítve. Páros kart tedd le előre, és a behajlított lábbal szökkenj előre, míg a nyújtottat tartod a levegőben.

Hatás: kar, törzs, far, lábizom erősítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése