2016. október 13., csütörtök

Aktívan a babával 28. hét

ANYA

Az aerob edzés: Az aerob edzésforma oxigén jelenlétében ad terhelést a szervezetednek. Ilyenkor a tested nagy mennyiségű oxigén igénybevételével állítja elő az izommunkához szükséges energiát. Eközben pedig intenzíven égeti el az energiatartalékokat (zsírokat, szénhidrátokat).  A fogyáshoz és a formásodáshoz az aerob mozgás nélkülözhetetlen. De ne feledd, az aerob edzés az állóképesség fejlesztéséhez és az edzettségi állapot fokozásához is remekül hozzájárul.

A kocogás ún. aerob edzés. Ezeket a típusú edzéseket mindig nagyon lassú tempóban kezdd, és később is csak annyira gyorsíts be, hogy ne lihegj. (Ha ehhez az kell, hogy időnként abbahagyd a futást és sétálj, akkor tedd azt!) Hogy mennyit és milyen gyakran futhatsz, nagyban függ a fizikai állapotodtól, és természetesen a kitűzött célodtól. Bármikor is döntesz úgy, hogy kondíciódat a futással szeretnéd erősíteni, tartsd be a fokozatosság elvét, és ne lépd túl a maximális pulzusszám 50-60%-át. 

BABA 

A baba fejlődése: a mozgáskészség tekintetében ez az időszak a kúszás kezdete. A keze is egyre ügyesebb a babának - próbálgatja a tárgyakat forgatni, rázni, minél alaposabban szemügyre venni. Tudatosan elejti, elhajítja a tárgyakat. Értelmi érzelmi és beszédkészség tekintetében, élvezi más babák társaságát, figyeli mások játékát. Különböző hangokat hallat és időnként megkísérli utánozni amit mondunk neki. Kedvenc játéka az, hogy eldobja a játékot, majd ha visszaadtuk újra megpróbálja eldobni.

Tipp: a kúszást segítheted úgy, hogy hason fekvő helyzetben felhúzod a gyermek térdét oldalra, és kezeddel alátámasztod a talpát. Ő ilyenkor reflexszerűen eltolja magát.

A baba tartása - repülő: Te álló, ülő vagy fekvő helyzetben vagy. A gyermek arccal feléd néz, hajlított karral a hónalj alatt lógatva tartod. Ebben a helyzetben a gyermekek rövid ideig bírják. Ezt a tartást 7-8 hónapos kortól ajánljuk. A gyermek feküdhet is ugyanezzel a tartással. (4 hónapos kortól). A feladat közben a gyermek is aktívan dolgozik, mert neki is meg kell tartania a testét. Így erősíti a nyak és törzs izmokat.

ANYA ÉS BABA

Torna a babával - Repül a, repül a …

Kh.: terpeszállás, a gyermek repülő tartásban.

Mondóka: “Repül a repül a ….”. Ha olyan tárgyat, élőlényt mondtál, amely valóban képes repülni, emeld a babát a magasba. Ha nem tud repülni, tartsd kiinduló helyzetben, és csupán rugózz egyet.
Változatok: kh. zárt állás, térdelő állás, sarokülés, nyújtott ülés

Ismétlésszám: 8-10x

A gyakorlat során figyelj a testtartásra: hát egyenes, váll leengedve, fej előre néz, mellkas kiemelve. A repülő tartást 7-8 hónapos kortól ajánljuk. 8-9 hónapos babát akár már fel is lehet dobni a levegőbe. Ha a gyermek kisebb (4 hónapos kortól), hinta tartással emelgesd nagyon finoman.

Hatás: a gyakorlat erősíti a karizmokat. Fejleszti a gyermek fej és törzs kontrollját, a törzs (azaz hát és has) valamint a nyak izmainak erősítésével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése