2016. október 25., kedd

Aktívan a babával 29. hét

ANYA

A futás: a folyamatos, legalább húsz percig tartó egyenletes, ritmikus mozgás különleges testi-lelki harmonizáló folyamatokat indít meg benned. Jótékony hatását nemcsak a tevékenység közben fejti ki, hanem a rendszerességgel jelentősen javítja a szervezeted élettani működését. Nemcsak az aerob állóképességed nő, hanem szervezetedben számos anyagcsere- (vérzsír-paraméterek , cukortolerancia, ...), légzőszervi, kiválasztó-rendszeri, hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik. Eredményeként javul az általános oxigénfelvevő képességed, növekszik az aerob kapacitásod (tágul a tüdő), javul a vérkeringésed, az állóképességed, nő az edzettségi szinted. Mindezekkel összefüggésben az immunrendszered is ellenállóbbá válik. A futás segít az ideális testsúlyod elérésében is, az anyagcsere „felpörgetésével” pedig fiatalon tart.

Pulzusmérés: nyugalomban az egészséges felnőtt szív percenként 72-szer dobban. A terhelés maximumában mért, un. maximális pulzusérték az életkor függvénye és igen egyszerű képlettel számítható. Kétszázhúszból ki kell vonni az életkort és megkapjuk a maximális pulzusszámot, vagyis azt az értéket, amelyet szervezetünk még néhány percig vagy inkább másodpercig képes tolerálni. Vagyis egy 20 évesnek 200/ perc, egy 30 éves egyénnek 190/ perc a maximális pulzusértéke. A maximális pulzusszám 50-60% -án érdemes kezdeni edzeni. 

Tipp:
1.  Minden futásnál 3 fázisról beszélünk: 1. bemelegítés, 2. tempófutás, 3 levezetés. A kezdők edzésén nem választható el élesen a három rész egymástól, de itt is tudatosítani kell a fokozatos tempójú kezdést és a levezetést. Ne igazodj más tempójához, ha kell, fuss egyedül.

BABA

Az első játék a babával: a baba egyre szívesebben idéz elő zajokat a kezébe akadó tárgyakkal. Fakanál, serpenyő, fedő kiváló eszközök a zenebonához. A gyermek boldogan püföli és élvezi, hogy mekkora zajt csinál. Adj a gyermek mindkét kezébe egy-egy kis kockát, és üsd össze a tenyeredet, ahogy ő teszi a kockákkal.

ANYA ÉS BABA

Torna a babával - Gorilla

Kh.: terpesz állás enyhén térdhajlítás, mellső középtartás, gyermek szemben áll és (=Repülő tartásban) fogod

1. ü.: térdnyújtás, karemelés gyermek magasba emelésével
2. ü.: térdhajlítás, gyermek leengedése kiinduló helyzetbe
Ismétlésszám: 10x

Térdhajlításkor a törzs végig egyenes marad, tekintet előre néz. Térdet nem szabad teljesen behajlítani, mert nagyon megterheli.

Hatás: lábizom erősítő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése