2013. október 21., hétfő

Miért mozogj te is?

Egy interneten olvasott cikk és a hozzá kapcsolódó komment-ek felkeltették az érdeklődésemet. Egy külföldi anyuka három gyermek után/mellett fitten, bombázó alakkal dolgozik, vezeti a háztartást, neveli a gyermekeit. Mi több, egy non-profit alapítványt is működtet mely célja népszerűsíteni a testmozgást. Meglepő reakciót kapott nemcsak hazájában, hanem nálunk is, amikor szexi fotójával kívánta felhívni a figyelmet a kifogásainkra, miért NEM szánnak az anyukák a mozgásra elég időt....

A probléma adott... Várandóssággal és szüléssel  óriási átalakuláson megyünk át, mi nők. Sokan úgy gondolják, ez végleges nyomot hagy külsőnkön is. Azonban, ennek nem kellene feltétlenül így lennie. Jó látni azt, hogy vannak olyan anyukák - nemcsak a cikkben szereplő, hanem jónéhány hozzászóló anyuka is ezt igazolja - akik bizonyítékként szolgálnak ennek ellenkezőjére.

Igenis lehet fittnek és vonzónak maradni szülés után is. De nem csak erről van szó... A mozgásnak ez az esztétikai eredménye talán nem is a legfontosabb. Az egészségünk ettől jóval többet jelent.

Ezt észrevéve pedig már nemcsak anyukákhoz, hanem MINDENKIHEZ üzen ez a szóban forgó mosolygós fitti anyuka. (Valamint a Tutti Fitti ennek a gondolatnak az itthoni képviselője).

MIÉRT MOZOGJ TE IS?
Egészséged megőrzése érdekében vagy a már kialakult mozgásszervi problémák miatt elengedhetetlen a test rendszeres átmozgatása. Segítségével erősítheted az izmokat, megőrizheted az ízületek rugalmasságát, javíthatod a szervezet oxigén és vérellátását, óvhatod a szív és érrendszert és a légző rendszert. Ezenkívül a rendszeres sportnak köszönhetően javul a szervezet szénhidrát anyagcseréje csökkentve a cukorbetegség és a túlsúly (valamint az ezekkel járó egyéb egészségügyi problémák) valószínűségét.

Az egészségmegőrzésen túl hozzájárul az esztétikus külső kialakításához, elengedhetetlen kiegészítője a fogyókúráknak is. Sporttal egyensúlyban tarthatod a bevitt és felhasznált kalória arányát (és ezzel az ideális testsúlyod megőrizeted vagy fogyhatsz).

A sport oldja a stresszt, növeli a stresszel szembeni tűrőképességet. Segítségével a modern életvitelből származó káros impulzusok oly hatékonyan űzhetők el. Energetizál, és javítja az általános közérzetet. Harmonizálja az idegrendszer működését, az agy fokozott vérellátásának köszönhetően a mentális funkciókra is pozitívan hat.  Pozitívan hat az alvásra, táplálkozás egyensúlyára.
A sport fejleszti a szociális képességet is. Sport közben fejlődik az ön- és társismeret, és a kapcsolatteremtő készség. A sikerélmény, a játékélmény (no és a szervezetben termelődő boldogság hormonok) hatására felszabadulttá, lelazulttá és általában véve energikusabbá válhatsz. A gyerekekben oly természetes, de valójában a felnőttekben is ott bujkáló vágy a világ felfedezésére gyakorlati megtapasztalással (azaz az aktív részt vétellel) intenzívebb élményként, sokkal mélyebb nyomot hagy.
Hetente legalább 3 alkalommal aerob (oxigén jelenlétében zajló) testmozgás javasolt. Az izzadás jó mércéje a test megdolgoztatásának, ezt a szintet mindig el kell érni.

Részletesen írok a mozgás egészségmegőrző hatásáról itt:

A cikk az esztétikai szempontokat állította középpontjába. Én azonban az EGÉSZségről - testi, lelki, szellemi egységről- beszélek. Ez pedig mindenki számára kulcskérdés - anyukák esetében nemcsak önmagunk, hanem gyermekeink érdekében is.
Sokan "felmentik magukat" a mozgás "terhe" alól. A kismamáknak aztán van is elég indokuk erre... Fizikai és lelki értelemben is óriási terhet viselnek, minek vegyünk fel még egyet? Pedig, akik a mozgást választják a regeneráció eszközéül, egy idő után rájönnek, mennyi minden pluszt kapnak általa. A felfrissülést, a kiegyensúlyozottságot, azt a plusz erőt és energiát amivel sokkal könnyebb venni a hétköznapok kihívásait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése